5 vragen over duurzaamheidsrapportage die elke financieel manager moet stellen

Deadline voor duurzaamheidscompliance komt nader bij

Met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) moeten bedrijven gaan voldoen aan nieuwe rapportage-eisen voor duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Financieel managers spelen hierin een rol, niet alleen bij de naleving van regelgeving, maar ook bij het integreren van duurzaamheidsdoelen in de financiële strategie van hun organisatie. Reden voor FM.nl om vijf vragen te stellen aan Dewi Vermeulen, Strategic Projects Director bij (Visma-dochter) Yuki.

Beschouw duurzaamheidsrapportage niet alleen als een checkbox om compliant te zijn, maar grijp het ook aan om sturing te geven aan hoe je organisatie kan profiteren van de voordelen die duurzame bedrijfsvoering met zich meebrengt.

1. FM.nl: Heeft financieel managenemt de benodigde kennis en middelen in huis?

Dewi Vermeulen; “Een eerste belangrijke vraag is of je organisatie over de juiste kennis en middelen beschikt om duurzaamheidsrapportages op te stellen en te voldoen aan zowel de CSRD als CSDDD. Heb je specialisten op het gebied van duurzaamheid en wetgeving in huis, of werk je samen met externe partijen, zoals een accountant, om hierin te adviseren? Vooral voor middelgrote en grote organisaties is het verstandig om een interne expert of een toegewijde medewerker in dienst te hebben die zich met duurzaamheid en wetgeving bezighoudt. Voor kleinere organisaties kan de accountant hier een waardevolle rol spelen. Zo blijkt uit ons eigen onderzoek dat meer dan de helft van de accountants een centrale rol in duurzaamheidsrapportage voor zichzelf ziet weggelegd.”[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

 

2. FM.nl: Welke duurzaamheidsrisico’s lopen organisatie? 

Dewi Vermeulen: “Een volgende stap is het analyseren van de duurzaamheidsrisico’s die invloed kunnen hebben op de organisatie. Dit kunnen zowel financiële als operationele risico’s zijn. Denk aan risico’s in de toeleveringsketen die ontstaan doordat een toeleverancier slecht beleid uitoefent met betrekking tot mensenrechten of milieu. Als financieel manager is het belangrijk om in kaart te brengen welke impact het niet naleven van de regelgeving kan hebben en welke stappen er nodig zijn om risico’s te beperken. Hierin heb je als financieel manager ook een signalerende en adviserende rol richting het management.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

 

3. FM.nl: Welke gegevens moet een financieel manager verzamelen en hoe kan de voortgang gemeten worden?

Dewi Vermeulen: “Breng in kaart welke gegevens noodzakelijk zijn voor rapportage en hoe je deze verzamelt. Onder de CSRD vallen de Europese duurzaamheidsrapportagestandaarden (ESRS), die zijn onderverdeeld in de ESG-thema’s: Environmental (milieu), Social (sociaal) en Governance (bestuur). Milieugegevens zoals CO2-uitstoot zijn vaak gemakkelijker te meten, terwijl sociale en bestuurlijke indicatoren, zoals diversiteit en transparantie, moeilijker te kwantificeren zijn. Het is belangrijk om voor elk van deze pijlers een meetstrategie op te zetten en periodiek de voortgang te rapporteren, al dan niet samen met je accountant.”

 

4. FM.nl: Welke impact heeft duurzaamheid op de investeringsbeslissingen van bedrijven? 

Dewi Vermeulen: “Duurzaamheid wordt steeds meer gezien als een kritische factor bij investeringsbeslissingen. Organisaties die duurzaamheid integreren in hun strategieën hebben meer kans om aantrekkelijk te blijven voor investeerders en klanten. Vraag jezelf als financieel manager af hoe de investeringen die je organisatie doet bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Denk aan energiebesparende maatregelen zoals het verduurzamen van je bedrijfspanden of het terugdringen van CO2-uitstoot door benzineauto’s in je wagenpark te vervangen door elektrische auto’s. Maar ook het stellen van strengere duurzaamheidsvoorwaarden aan je leveranciers en hier ook leveranciers op te selecteren zijn maatregelen die je kunt nemen om een positieve impact te maken op duurzaamheid.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

5. FM.nl; Hoe moet de financiële afdeling de duurzaamheidsresultaten en -doelstellingen met stakeholders communiceren?

Dewi Vermeulen: “Transparantie is essentieel om vertrouwen te wekken bij stakeholders, zoals investeerders, klanten en medewerkers. De CSRD vereist dat organisaties inzicht bieden in hun duurzame prestaties en doelen. Het regelmatig rapporteren over voortgang en uitdagingen laat zien dat duurzaamheid niet alleen een checkbox is, maar een strategisch onderdeel van de bedrijfsvoering. Denk hierbij aan het formuleren van heldere doelen en KPI’s die jaarlijks geëvalueerd worden en het delen van de behaalde resultaten met stakeholders. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid van de organisatie en vergroot de betrokkenheid van stakeholders.” 

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gerelateerde artikelen