5 toepassingen van RPA in financien in 2019
Door Silva Kees.
Robotic Process Automation (RPA) maakt het mogelijk om snel en gemakkelijk softwarerobots te ontwikkelen die op grote schaal aangestuurd kunnen worden. Door efficiënt gebruik te maken van de gebruikersinterface kan door middel van RPA een groot gedeelte van de handelingen van medewerkers nagebootst worden. In het verzekeringswezen wordt al veel gebruikgemaakt van RPA en de softwareoplossing kan ook financiële organisaties helpen bij het behalen van de doelstellingen. Zo kan het onder andere ingezet worden om repetitieve taken, en taken die gevoelig zijn voor fouten, weg te nemen bij de medewerkers, waardoor de kennis die medewerkers bezitten effectiever kan worden ingezet op andere vlakken. RPA is niet voor niets de snelst groeiende markt in enterprise software.
Waarom is RPA relevant?
Tegenwoordig gebruiken werknemers een groter aantal tools dan vroeger. Een voorbeeld hiervan is Microsoft Office. De eerste versie bestond uit 3 producten: Word, Powerpoint en Excel. Office 2016 was al uitgegroeid tot 9 producten, waaronder OneNote, Outlook en Publisher. Zonder geavanceerde software is het onmogelijk om al deze tools en de interacties te automatiseren.
Vandaag de dag bestaat er voor alles een app, wordt informatie gehost in de cloud en geïntegreerd via diverse API’s, CRM en ERP. Door de groei van het aantal tools neemt de behoefte aan integratie toe. Iedere belangrijke tool heeft een API, maar mogelijk biedt de developer geen open toegang tot de API. Hierdoor gaat veel tijd van medewerkers verloren aan gegevensbeheer, een saai en repetitief klusje. In de jaren ’90 en ’00 werden deze klussen bijna altijd geoutsourced naar lagelonenlanden. De bedrijven ontvingen hetzelfde resultaat voor lagere kosten. Outsourcing wordt steeds minder interessant om de volgende redenen:
- Kostenarbitrage neemt af
- Outsourcing vereist nog steeds coördinatie van dure medewerkers
- De lonen in ontwikkelingslanden stijgen
Nu repetitieve taken niet langer worden uitbesteed of kunnen worden geautomatiseerd met behulp van eenvoudige macro’s is RPA een goede oplossing.
Hoe kan RPA nuttig zijn in financiën?
Banken boeken al succes door op kleine schaal gebruik te maken van RPA. Denk hierbij aan het gebruik van chatbots, robo-advisors en automatisering van het innen van debiteuren. Softwarerobots leveren consistentie en hoge kwaliteit doordat ze geprogrammeerd zijn om de regels te volgen. Ze maken geen fouten, worden niet moe en zijn ongeveer 5 keer sneller dan mensen die dezelfde taak uitvoeren. Met behulp van RPA kun je processen automatiseren.
Voor banken kan het bijvoorbeeld interessant zijn om auditrapporten met behulp van RPA te laten opstellen. Door taken te creëren voor conformiteitscontroles voor stortingen en leningen, audits en transactie recensies wordt de hoeveelheid repetitief werk voor de menselijke medewerkers een stuk kleiner. Andere belangrijke processen waar RPA geschikt voor is zijn bijvoorbeeld:
- Veiligheidscontroles
- Inwerkprocessen
- Opstellen van nalevingsrapportages
- Controle op verlopen contracten of inactieve gebruikers
Bedenk voor de implementatie van RPA goed na over het uiteindelijke doel dat de organisatie nastreeft. Het lijkt voor de hand te liggen dat het goed is om snel, foutloos en efficiënt te werk te gaan, maar RPA is het meest succesvol als het binnen de organisatie breed gedragen wordt.
Zo profiteert CFD trading van RPA
Een andere financiële sector die flink gebaat is bij de opkomst van RPA is de CFD handel. Bij CFD trading handelt een persoon direct met de broker en niet met de effectenbeurs zelf.
CFD staat voor Contracts for Difference en het zijn derivaten. De prijs van de CFD’s zijn gebaseerd op de waarde van de onderliggende activa, maar deze activa krijgt de handelaar zelf niet in bezit omdat er gehandeld wordt met de broker. Handelen in CDF’s vereist veel tijd omdat alle koersen manueel in de gaten gehouden moet worden. Door slim gebruik te maken van RPA wordt het mogelijk om korte termijn prijsfluctuaties optimaal te exploiteren. Er bestaan geautomatiseerde handelsprogramma’s, ook wel bekend als expert adviser (EA) of handelsrobot, die in plaats van de handelaar in het account handelen.
5 toepassingen van RPA in financiën
Zoals toegelicht zijn er zeer veel toepassingen voor RPA. Hoewel sommige bedrijven nog steeds concurrerend kunnen zijn zonder gebruik te maken van RPA is die tijd bijna voorbij. RPA-implementaties groeien explosief en future proof bedrijven springen in op de trend.
De volgende voorbeelden van gebruik van RPA in financiën vielen op in 2019:
- Auditrapporten en andere rapportages laten opstellen
- Veiligheidscontroles en andere controles automatiseren
- Helpdesk automatiseren
- Inwerkprocessen automatiseren
- Prijsfluctuaties in (online) trading exploiteren
De verwachting is dat dit in 2020 zich nog verder zal ontwikkelen.