5 sollicitatietips voor een stap omhoog in finance
Dat is in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. Ook blijken bezoekers langer op de website Finance.nl te verblijven in hun zoektocht naar een vacature; de gemiddelde sessieduur is 24% langer. Doorgaans worden veel opleidingen in mei en juni afgerond waarna vooral instromers vanuit het onderwijs op zoek gaan naar een baan.
Senior consultant Rick Groeskamp van recruiter Robert Walters heeft 5 tips voor sollicitanten:
1. Doe onderzoek naar de markt
“Het is essentieel om te weten waar je kansen liggen op de arbeidsmarkt, zodat je slim kunt onderhandelen. Zo zijn er drie financiële functies die er met kop en schouders bovenuit steken als het gaat om personeelstekort. Payroll specialisten zijn enorm gewild. Als je een hbo-opleiding Accountancy hebt afgerond of het praktijkdiploma Loonadministratie op zak hebt, heb je heel snel een baan. Er is veel vergrijzing onder payrollers, waardoor vooral de vraag naar jonge payrollers enorm is. Daarnaast is er een constante behoefte aan de ‘klassieke’ financiële medewerker. Het liefst een allrounder die zowel crediteuren als debiteuren op kan pakken. Ook zijn medewerkers finance & control in trek. In deze baan ben je een financial controller in spe: je houdt je deels al bezig met boekhouding en reporting. Deze doorgroeimogelijkheid maakt de baan aantrekkelijk voor starters.”
2. Breng je vaardigheden in kaart
“Het is verstandig om je te verdiepen in de gevraagde skills voor financiële functies voordat je gaat solliciteren. Zo wordt het sociale aspect binnen finance steeds belangrijker. Voorheen werkten finance professionals vrij zelfstandig, maar nu is de financiële afdeling vaak verweven met andere teams. Goed kunnen samenwerken is daarom essentieel. Daarnaast zijn timemanagement en probleemoplossend vermogen tijdloze, maar essentiële vaardigheden binnen finance. En als het aankomt op hard skills, is kennis van Excel en systemen zoals SAP belangrijk.”
3. Laat leerbereidheid zien
“Laat in het sollicitatiegesprek zien dat je bereid bent om vaardigheden onder de knie te krijgen. De kans is groot dat je inhoudelijke vragen krijgt over finance en accounting. Daarom is het belangrijk dat je bijvoorbeeld weet wat profit & loss inhoudt en wat reconciliaties zijn. Omschrijf je opgedane ervaring zo concreet mogelijk. Zeg niet alleen dat je ‘ervaring hebt’ met crediteurenbeheer, maar leg ook uit hoe jij – stap voor stap – een factuur verwerkt en een betaling verricht.”
4. Leer snel, maar ren jezelf niet voorbij
“Zodra je een baan hebt, is het belangrijk dat je de juiste mindset aanneemt. Je moet leergierig blijven: het is belangrijk dat je graag wilt weten waarom je bepaalde dingen doet in je baan. Dit houdt in dat je een overkoepelend beeld van de totale accountantycyclus moet krijgen en begrijpt waarom processen op bepaalde manieren verlopen. Deze helikopterview krijg je alleen door actief vragen te stellen en door veel te oefenen. Door zoveel kennis op te doen, is het in de toekomst makkelijker om complexe vraagstukken te beantwoorden of uitdagende situaties te tackelen.”
5. Blijf realistisch in verwachtingen
“Je moet eerst basiskennis over boekhouden opdoen voordat je je kunt ontfermen over zaken zoals maandafsluitingen en rapportages. Veel studenten denken dat ze na twee keer facturen inboeken een expert zijn, maar dit is niet het geval. Elk bedrijf heeft andere regels en entiteiten voor financiële processen, dus onderschat de complexiteit van finance & accounting niet. Realiseer je dus goed dat je niet meteen een strategische rol kunt vervullen, maar dat je eerst meters moet maken. Je wilt immers geen verwachtingen scheppen die je niet waar kunt maken.”