5 stappen om over je angst voor presenteren heen te komen

5 stappen om over je angst voor presenteren heen te komen
Iedereen wilt een onbevreesde publieke spreker zijn. Maar in realiteit laten we ons door onze angsten beheersen. Als je merkt dat deze angsten jou in de weg staan om een goede publieke spreker te zijn, kun je de volgende 5 stappen volgen.

Door M. Bonchek & M. Gonzalez, Harvard Business Review

Ondanks alle ervaring die de auteurs hebben op het podium en voor een live publiek is het hun beiden niet gelukt om helemaal van hun angst af te komen. Je hoeft je angsten ook niet te overkomen om een goede publieke spreker te worden. Het gaat nooit helemaal weg. Het gaat er juist om dat je dat je angsten niet in de weg staan van je prestaties op het podium. 

De eerste 2 stappen zijn er op gericht om je angsten wat te laten zakken:

1. Wees goed voorbereid.
De eerste stap om je angsten wat te laten varen is ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent. Dit betekent dat je de materie zo goed moet kennen dat je er niet meer over na hoeft te denken. Het betekent ook dat je ervoor zorgt dat alles van tevoren goed is geregeld. Denk hierbij aan audio en beeldmateriaal. Checklists kunnen hierbij handig zijn. Daarnaast kan je wat vrienden raadplegen om je speech te oefenen. Probeer hierbij de moeilijkste scenario’s uit te werken zodat je niet verrast wordt wanneer het er echt om gaat. Rituelen en routines kunnen je ook helpen om in de flow te komen. Het luisteren naar je favoriete nummer voor de presentatie is hier een voorbeeld van. 

2. Wees realistisch. Sommige angsten zijn realistisch, andere niet. Als je 100 slides wilt behandelen in een presentatie van 30 minuten, dan is je angst om geen tijd over te houden realistisch. In dit geval is het handig om wat slides te schrappen. Maar de kans dat iemand tijdens je presentatie “boo” begint te roepen is vrij klein. Mandy heeft een truc die haar helpt realistisch te blijven betreffende haar angsten. Als ze niet kan slapen voor een belangrijke presentatie, dan tekent ze drie kolommen op een a4tje. De eerste kolom is voor haar angst. De tweede kolom bevat het ergste wat er kan gebeuren als die angst uitkomt. En de derde kolom het beste dat kan gebeuren als het uitkomt. Als ze bijvoorbeeld valt op het podium, kan het gefilmd worden en viral gaan of het toont haar publiek dat ze menselijk is. Als mensen hebben we de neiging om alles in catastrofale scenario’s te plaatsen en uit te gaan van het extreme. Zorg ervoor dat jij realistisch bent wat betreft je angsten. 

Voorbereid zijn en realistisch zijn helpen je om je angsten wat af te zwakken. De volgende stappen helpen je om je vertrouwen op te krikken:

3. Wees kwetsbaar.
Vertrouwen betekent niet dat niks of niemand je wat kan maken. In werkelijkheid is onze kwetsbaarheid onze grootste kracht. De beste manier om een band te creëren met je publiek is om menselijk over te komen. Dat betekent dat je zwakke punten zult hebben en fouten kan maken. Het betekent dat je het publiek de kans geeft om jou te leren kennen. Je kan geen binding met je publiek creëren als zij geen connectie met jou kunnen maken. Ze zijn er niet alleen voor de informatie die jij met ze wilt delen. Ze zijn er om iets te voelen en nieuwe verbindingen te leggen. Hoe meer jij in connectie staat met hetgeen je vertelt, hoe meer binding het publiek ermee zal hebben. Zij voelen wat jij voelt. Soms kan je iets het best universeel maken door het persoonlijk te maken.

4. Wees in het moment.
Jouw fysieke aanwezigheid op het podium betekent nog niet dat je er ook echt bent. Je publiek volgt jouw gedachten en gevoelens meer dan wat je zegt en doet. Dit betekent dat je volledig in het moment moet zijn om een echte verbinding te maken. Ga op zoek naar de dingen die jou in het moment brengen. Als je op het podium staat is het voelen van jouw voeten op de grond een snelle tactiek om te aarden. Adem of zoek een vriendelijk gezicht in het publiek om te mee te binden. Zoek naar iets dat jou terug brengt naar het moment. 

5. Wees genereus.
De beste manier om minder angst te hebben is door gul te zijn met wat jij je publiek wilt geven. Er is een reden dat jij deze presentatie wilt geven aan dit publiek in plaats van je gewone werk te doen. Er is een boodschap waarvan jij hoopt dat je publiek er mee naar huis gaat om het terug te brengen in hun werkzaamheden, teams, families of persoonlijke leven. Misschien is het een inzicht, een inspiratie, een richting of een ervaring. Wat wil jij je publiek geven? Hoe maak jij gebruik van je passie om het door te geven aan je publiek? Hoe gul ben jij met het delen hiervan? Hoe kwetsbaar zul je zijn tijdens dit proces?

Wanneer je deze vijf stappen in de praktijk brengt, wees dan bewust dat het een kwestie van balanceren is. Je ego kan je grootste vijand zijn. Te veel ego, en je bent niet kwetsbaar genoeg om te binden met je publiek. Te weinig ego, en je zal het vertrouwen van je publiek niet winnen om jouw boodschap te delen. Het is een dunne scheidslijn, en daarom is het ook van belang in het moment te zijn. 

Het is makkelijker om minder angsten te ervaren als je met anderen bent. Ga opzoek naar mensen die je willen helpen. Help elkaar om voorbereid te zijn, om echt, kwetsbaar, in het moment en genereus te zijn. Breng elkaars boodschap en doel naar boven. We hebben allemaal iets om te geven en spreken is een kans om dit te doen. Onthoud, jij kan dit. 

Gerelateerde artikelen