5 stappen in Power BI (1) Importeren en transformeren

Webinar van Excel MVP Tony de Jonker ontsluit de geheimen van Power BI (1)

Door Bouko de Groot.

“Bent u vertrouwd met het bouwen van modellen en het uitrollen van dynamische dashboards met het moderne Excel en Power BI?” Dat vraagt Tony de Jonker, ervaren trainer en één van slechts 70 Excel MVPs wereldwijd, door Microsoft benoemde 'Excel Most Valuable Person'. “Door het beheersen van deze nieuwe vaardigheden kunt u de moderne wijze van rapporteren overtuigender laten zien aan uw gebruikers, zodat ze snel daarmee aan de slag willen gaan.” De Jonker staat nog dagelijks “met beide benen in de modder”. Hij kan als geen ander theorie koppelen aan praktijk, en de laatste inzichten en best practices delen.

Dat is exact wat hij samen met Alex van Groningen doet in de vierdelige webinar “Van data naar dashboard: 5 stappen in Power BI”. De vijf stappen van de Jonker zijn: importeren & transformeren, modelleren, visualiseren, analyseren, en publiceren. De hele cursus is live bij te wonen, maar wordt ook opgenomen, voor cursisten die zich later inschrijven bijvoorbeeld.

5 stappen in Power Query

Deel 1 van de cursus was op 13 mei, en is binnenkort online beschikbaar. De Jonker voerde de 100 deelnemers door de mogelijkheden van Power Query:

  • Welke gegevensbronnen kan ik importeren?
  • Waarom moet ik gegevens bewerken of transformeren?
  • Welke transformaties zijn mogelijk met Power Query?
  • Opzet en werking van Power Query

Hij behandelt elk punt uitvoerig. Zo komen bijvoorbeeld alle mogelijke transformaties aan bod, met voorbeelden: opschonen, sorteren, groeperen en verdichten, kantelen, berekenen, en verrijken. Telkens laat De Jonker zien wat de beste manier is om het te gebruiken, waar en hoe het verschilt van vergelijkbare functionaliteiten, waar de addertjes onder het gras zitten, en welke trucs nog meer resultaat halen.

Met een case en vele voorbeelden laat De Jonker zien wat de kracht is van Power Query en hoe u er het beste uithaalt. Tussendoor stipt hij kort de mogelijkheden aan om met de interne programmeertaal M Code extra verdieping aan te brengen. Ook handig: Power Query legt elke klik op een knop vast als een stap die kan worden aangepast of verwijderd. Een verversing past alle stappen weer toe, zonder de brondata te wijzigen. Als laatste keek De Jonker naar het exporteren van de data.

Gedurende de hele online bijeenkomst kunnen de cursisten vragen stellen aan De Jonker, die ze vervolgens beantwoord, vaak aan de hand van met een praktijkvoorbeeld. Volgende keer, 20 mei, kijkt hij naar het modelleren van de data en de geheimen van DAX. Bent u er bij?

De 5 stappen in Power BI in vier lessen:

  1. Importeren en transformeren: gegevensbronnen, Power Query, M Code.
  2. Modelleren, berekenen: stertabel, DAX, measures en slicers.
  3. Best practices voor visualisaties: met zes do's voor impactvolle visuals.
  4. Best practices voor analyseren: de kracht van AI in Power BI.

Lees ook: Betere rapportages met Excel en Power BI

Gerelateerde artikelen