5 grootste risico’s van Duitse implementatie CSDDD

Duitse partnerbedrijven en Duitse dochterondernemingen van Nederlandse bedrijven

De Duitse wetgever staat aan het begin van het proces bij de implementatie van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) in Duitse wetgeving. De CSDDD werd in de zomer van 2024 door de Europese Unie aangenomen.

  • Implementatie van CSDDD voor bedrijven in Duitsland nog onduidelijk …
  • …. maar duidelijk is dat verschillende wetten en regelgeving aangepast zullen worden.

Duitsland moet de richtlijn nu omzetten in nationale wetgeving, wat waarschijnlijk zal gebeuren door een aanpassing van de bestaande Wet op de zorgvuldigheidsplicht in de toeleveringsketen (LkSG). [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Tijdschema voor de implementatie

Het tijdschema voor de implementatie van de CSDDD in Duitsland ziet er als volgt uit:

  1. Tot 26 juli 2026: De CSDDD moet in nationale wetgeving zijn omgezet.
  2. Vanaf 2027: De richtlijn geldt voor bedrijven met meer dan 5.000 werknemers en een omzet van meer dan 1,5 miljard euro.
  3. Vanaf 2028: Uitbreiding naar bedrijven met meer dan 3.000 werknemers en een omzet van meer dan 900 miljoen euro.
  4. Vanaf 2029: Volledige toepassing voor alle betrokken bedrijven (meer dan 1.000 werknemers en meer dan 450 miljoen euro omzet).

[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Implementatie-opzet

De precieze vormgeving van de Duitse implementatie blijft afwachten. Het is echter duidelijk dat de eisen aan bedrijven met betrekking tot duurzaamheid en zorgplicht in de komende jaren aanzienlijk zullen toenemen. Bij de omzetting van de CSDDD in Duitse wetgeving worden de volgende aspecten verwacht:

A. Uitbreiding van de LkSG: De bestaande Wet op de zorgvuldigheidsplicht in de toeleveringsketen zal waarschijnlijk worden aangepast en uitgebreid om aan de eisen van de CSDDD te voldoen.

B. Strengere milieuvoorschriften: Er wordt verwacht dat de milieuzorgplichten aanzienlijk zullen worden uitgebreid, met name met betrekking tot klimaatbescherming en biodiversiteit.

C. Invoering van civielrechtelijke aansprakelijkheid: In tegenstelling tot de LkSG voorziet de CSDDD in civielrechtelijke aansprakelijkheid voor bedrijven. Dit moet in de Duitse wetgeving worden geïntegreerd.

D. Uitgebreid toepassingsgebied: De implementatie zal geleidelijk meer bedrijven omvatten dan de huidige LkSG.

F. Verplichting tot klimaatplan: Bedrijven zullen verplicht worden een plan te ontwikkelen en uit te voeren om hun impact op de klimaatverandering te verminderen.

G. Sterkere betrokkenheid van stakeholders: Er wordt verwacht dat de rol van stakeholders in de Duitse implementatie sterker zal worden benadrukt dan in de huidige LkSG.

De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) van de EU brengt veranderingen met zich mee voor Duitse bedrijven. Hier zijn de vijf grootste risico’s en bijbehorende maatregelen die financial risk management kan weten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

1. Financiële risico’s door sancties

De CSDDD voorziet in boetes bij niet-naleving. Bedrijven kunnen boetes opgelegd krijgen tot 5% van hun wereldwijde jaaromzet.

Tegenmaatregelen:

– Implementatie van robuuste compliance-systemen
– Regelmatige interne audits om naleving te controleren
– Opbouw van financiële reserves voor potentiële boetes

2. Reputatierisico’s

Overtredingen van de CSDDD kunnen openbaar worden gemaakt, wat kan leiden tot aanzienlijke reputatieschade.

Tegenmaatregelen:
– Ontwikkelen van een proactieve communicatiestrategie
– Transparante rapportage over duurzaamheidsinspanningen
– Training van medewerkers in crisiscommunicatie

3. Operationele risico’s in de toeleveringsketen

De richtlijn vereist een uitgebreide due diligence van de gehele waardeketen, wat operationele uitdagingen met zich meebrengt.

Tegenmaatregelen:
– Implementatie van geavanceerde supply chain management-systemen
– Nauwe samenwerking met leveranciers om compliance te waarborgen
– Regelmatige risicobeoordelingen van de toeleveringsketen

4. Juridische risico’s door civielrechtelijke aansprakelijkheid

De CSDDD introduceert civielrechtelijke aansprakelijkheid voor schade die ontstaat door schending van zorgplichten.

Tegenmaatregelen:
– Beoordeling en aanpassing van bestaande verzekeringspolicies
– Opzetten van een intern juridisch team voor CSDDD-kwesties
– Ontwikkeling van processen voor snelle schadeafhandeling

5. Strategische risico’s door klimaattransitieplannen

Bedrijven moeten bindende klimaattransitieplannen ontwikkelen en implementeren, wat strategische uitdagingen met zich meebrengt.

Tegenmaatregelen:
– Betrekken van duurzaamheidsexperts bij strategieontwikkeling
– Investeringen in duurzame technologieën en processen
– Regelmatige herziening en aanpassing van klimaatdoelstellingen

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl
Gerelateerde artikelen