5 AI-toepassingen voor finance management en accountants

Financieel management moeten AI-tools gaan testen

‘AI gaat financieel management veranderen’, zo is momenteel de algemene opvatting. Dit begint met tools die de efficiëntie, nauwkeurigheid en besluitvormingscapaciteiten voor accountants gaan verbeteren. Reden voor FM.nl om 5 veelgebruikte internationale AI-toepassingen voor financieel management op een rijtje te zetten.

1. Dext: Factuurverwerking en automatisering van gegevensinvoer

AI-gestuurde tools voor factuurverwerking en automatisering van gegevensinvoer zijn onmisbaar geworden voor moderne boekhoudpraktijken. Deze toepassingen gebruiken optical character recognition (OCR) technologie –die afbeeldingen van tekst omzet in bewerkbare en doorzoekbare digitale tekst. Dit kan bijvoorbeeld een gescande papieren document, een foto van een document, of zelfs tekst op een verkeersbord zijn. Daarnaast kan ook met behulp van machine learning relevante informatie uit facturen, bonnetjes en andere financiële documenten worden gehaald. Dext is een voorbeeld van software die hiertoe in staat is. De toepassing scant documenten in realtime, verzamelt en categoriseert automatisch relevante gegevens, waardoor handmatige gegevensinvoer overbodig wordt en het risico op menselijke fouten wordt verminderd. Deze automatisering bespaart niet alleen tijd, maar verbetert ook de nauwkeurigheid van de financiële administratie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

2. Expensify: Onkostenbeheer en rapportage

AI-tools voor onkostenbeheer stroomlijnen het proces van het bijhouden, categoriseren en rapporteren van onkosten. Deze toepassingen kunnen automatisch onkosten categoriseren, mogelijke beleidsschendingen markeren en gedetailleerde rapporten genereren voor analyse. Expensify is een tool voor onkostenbeheer die AI gebruikt om onkostenrapportage te vereenvoudigen. Het kan automatisch bonnetjes scannen, onkosten categoriseren en zelfs rapporten ter goedkeuring indienen, waardoor het hele proces efficiënter wordt en minder vatbaar is voor fouten.

3. Vic.ai: Financiële prognoses en voorspellende analyses

AI-gestuurde tools voor financiële prognoses en voorspellende analyses helpen accountants bij het nemen van beter geïnformeerde beslissingen door historische gegevens te analyseren en toekomstige financiële trends te voorspellen. Vic.ai is een platform dat geavanceerde mogelijkheden voor voorspellende analyses biedt. Het gebruikt AI om financiële gegevens te analyseren, realtime inzichten te verschaffen en benchmarkgegevens te leveren door kosten te normaliseren en te analyseren. Hierdoor kunnen accountants nauwkeurigere prognoses maken en strategische financiële beslissingen nemen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

4. Mindbridge AI auditor: Fraudedetectie en risicobeheer

AI-toepassingen excelleren in het detecteren van patronen en anomalieën in grote datasets, waardoor ze onmisbaar zijn voor fraudedetectie en risicobeheer in de boekhouding. MindBridge AI Auditor is een tool die machine learning algoritmen gebruikt om financiële gegevens te analyseren en potentiële fraude of fouten te identificeren. Het kan snel hoeveelheden financiële informatie verwerken en verdachte transacties markeren voor verder onderzoek door menselijke auditors.

5. Botkeeper: geautomatiseerde boekhouding en reconciliatie

AI-gestuurde boekhoudtools automatiseren routinematige boekhoudtaken, waaronder gegevensinvoer, categorisatie en reconciliatie. Deze toepassingen kunnen de tijd die wordt besteed aan alledaagse taken aanzienlijk verminderen, waardoor accountants zich kunnen concentreren op meer strategische activiteiten. Botkeeper is een voorbeeld van een AI-gestuurde boekhoudoplossing. Het gebruikt machine learning algoritmen voor automatisering van gegevensinvoer, reconciliaties en financiële rapportagetaken. Botkeeper biedt realtime tracking van financiën, geautomatiseerde gegevensinvoer en categorisatie, en integratie met populaire boekhoudprogramma’s zoals QuickBooks. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

De toekomst van AI in de boekhouding

Naarmate AI-technologie zich blijft ontwikkelen, zal de rol ervan in de boekhouding naar verwachting groeien. Toekomstige ontwikkelingen kunnen omvatten:

– Verbeterde automatisering van routinematige taken met hoge volumes, zoals bankreconciliaties en het maken van onkostenrapporten.
– Verbeterde mogelijkheden voor data-analyse, waardoor nauwkeurigere prognoses en voorspellende modellen voor cashflow en belastingplanning mogelijk worden.
– Geavanceerde anomaliedetectie bij audits, wat steekproeftesten en forensische boekhouding revolutioneert.
– AI-gestuurde virtuele assistenten die direct antwoord kunnen geven op complexe boekhoudkundige vragen.

Gerelateerde artikelen