3 tips om je baan weer leuk te gaan vinden
Na de Covid-uitdagingen van 2020 en 2021 ervaren veel finance professionals meer stress dan normaal. Met hoge werkdruk en minder contact met collega’s kan het verleidelijk zijn buiten de deur te gaan kijken naar een nieuwe uitdaging. Daar is op zich niks mis mee. Echter, het zou zonde zijn om dit te snel te doen als je huidige baan eigenlijk nog wel de moeite waard is. Eerst reflecteren dus…
Het Amerikaanse FM Magazine geeft finance professionals drie tips voor acties die ze kunnen ondernemen om te onderzoeken of ze toch niet beter kunnen blijven in hun huidige job.
Eerst reflecteren
Voordat je om je heen gaat kijken naar een nieuwe baan, overweeg de volgende vragen:
• Sta jij achter de missie van het bedrijf? Werkplezier kan voor een belangrijk deel voortkomen uit trots om deel uit te maken van waar het bedrijf voor staat. Het niet eens zijn met de missie van het bedrijf kan een goede indicatie zijn dat je persoonlijke doelen en de missie van de organisatie niet op elkaar zijn afgestemd en mogelijk niet verenigbaar zijn. Dat kan een belangrijk teken zijn dat het tijd is om verder te kijken.
• Kun je het goed met je teamgenoten vinden? Denk na over de vraag of je collega’s je werk de moeite waard maken. Statistieken tonen aan dat de arbeidstevredenheid van werknemers met 50 procent stijgt wanneer werknemers nauwe relaties met hun collega’s onderhouden. Ondanks dat ze vanuit huis werken, brengen werknemers veel tijd virtueel door met collega’s, waardoor het van vitaal belang is om een goede relatie met je collega’s te hebben.
• Heb je een sterke band met je manager? Een slechte relatie met je manager kan je betrokkenheid bij de organisatie en je toewijding enorm reduceren. Als je een gebrek aan communicatie, waardering of interesse van je manager voelt, kan dat alleen al een verandering van baan rechtvaardigen.
• Is jouw werk leuk? Wanneer je in een functie zit waarin je niet geniet van de dagelijkse werkzaamheden, kan dat een grote negatieve impact op je leven hebben. Overweeg of er binnen de organisatie andere werkzaamheden, projecten en verantwoordelijkheden zijn waar je wel energie van krijgt.
Na over deze vragen te hebben nagedacht, zou het duidelijker moeten zijn of je je functie wilt behouden of verlaten op basis van de verbinding met het bedrijf, je collega’s, je manager en je functie. Als de beslissing is om te blijven, zijn hier manieren om je werktevredenheid te vergroten.
1. Werk aan je loopbaanontwikkeling
Vaak willen mensen hun huidige baan opzeggen als ze niet succesvol zijn in de functie. Het aanleren van nieuwe vaardigheden en het investeren in loopbaanontwikkeling kan een nieuw gevoel van zingeving bieden in de rol van financiële professional. Investeren in jezelf kan door training en opleiding, nieuwe uitdagingen aangaan in je werk en/of je aansluiten bij een professioneel netwerk.
2. Praat met een manager
Accounting- en finance professionals moeten niet bang zijn om hun mening te geven, want als ze zich niet betrokken voelen, heeft hun manager het waarschijnlijk al gemerkt. Proactief zijn en erover praten met hun manager is een geweldige manier voor werknemers om initiatief te tonen. Voordat je contact zoekt met je manager is het verstandig om eerst helder te krijgen welke elementen in je rol je frustratie bezorgen en welke je juist blij maken. Kom niet aanzetten met een waslijst klachten, maar met een actieplan om je functie te verbeteren. Denk na over wat er mist in je functie. Wat zou de rol aanzienlijk kunnen verbeteren? Of misschien is er intern wel een andere rol beschikbaar die beter bij je zou passen dan je huidige rol.
3. Focus je op het opbouwen van relaties
Sterke werkrelaties en vriendschappen kunnen elke boekhoudkundige of finance professional helpen om veel meer van hun rol te genieten. Moeilijke perioden en carrièreproblemen komen voor bij bijna elke professional. Goede relaties op het werk kunnen helpen om door deze lastige periode heen te komen en je algehele werktevredenheid te vergroten.
Blijven of gaan?
Na reflectie, het uitproberen van nieuwe loopbaanontwikkelingstactieken, praten met een manager en focussen op het opbouwen van relaties, kan het zijn dat de rol nog steeds niet de juiste lijkt. Wat de redenen ook zijn om te willen vertrekken, het is van cruciaal belang om volledig te begrijpen wat de beslissing beïnvloedt, de voor- en nadelen af te wegen en dan pas te besluiten of de tijd voor een nieuwe stap in je carrière is aangebroken.