EURO 100.000 bespaard op wat adviesuren
Straks wordt u misschien toegesproken door uw favoriete sport- of filmheld die zegt dat er een telefoontje voor u binnenkomt. Ook kunt u wellicht vanuit kantoor of restaurant via uw beeldtelefoon een blik werpen in de wieg thuis, zodat u niet hoeft te volstaan met een foto van uw spruit, maar levende beelden kunt tonen. De mogelijkheden die de nieuwe frequenties voor mobiele telefonie bieden, zijn vrijwel onbeperkt. En dit trekt een groot aantal ondernemende lieden aan die graag een graantje meepikken van de hypes die de nieuwe producten zouden kunnen veroorzaken.
Dit alles gaat echter gepaard met een veelheid van contracten, licenties en vergunningen die moeten worden gemaakt, aangevraagd of verleend. Zoals een groep van in Monaco gevestigde investeerders, die een holding wilden hebben in Monaco en een werkmaatschappij in Zwitserland of Frankrijk.
Het juridische en fiscale werk werd aanbesteed. Gezien de omvang van het werk werden verschillende kavels aangeboden. De eerste kavel had betrekking op de vennootschappelijke structuur. Een mengeling van fiscaal en juridisch advies met betrekking tot vestigingsplaats, repatriëring van royalty’s en dividenden. De tweede kavel had betrekking op intellectuele eigendomsaspecten en de derde kavel op het maken en bijhouden van een serie standaardcontracten. Voor werkzaamheden die buiten de opdracht vielen, werden uurtarieven gevraagd voor een periode van drie jaar.
BIEDERS
Er werden kantoren gezocht die op dit gebied de benodigde internationale ervaring konden aanvoeren. Ook de Zwitserse vestiging van een internationaal opererend advocatenkantoor werd gevraagd mee te bieden. Dit kantoor had voor een van de investeerders eerder werkzaamheden verricht. Alle bieders konden een brede ervaring aantonen op het gebied van telecommunicatie en intellectuele eigendom. Fiscale kennis was meestal binnen het kantoor aanwezig of op aanvaardbare wijze beschikbaar via derden. Volledige biedingen kwamen binnen van zeven kantoren: twee Engelse en twee Amerikaanse kantoren, een Frans, een Nederlands en een Engels-Frans kantoor.
Het aantrekkelijkste bod kwam van een Amerikaans kantoor met vestigingen in een aantal EU-landen. Dit bod was tevens het laagste, in de eerste fase zelfs ruim 100.000 euro lager dan dat van het duurste kantoor. De andere kavels lieten eenzelfde patroon zien als de eerste kavel: ook hier was het Amerikaanse kantoor verreweg het laagst geprijsd.
Paul de Jonge is managing director van Legal BenchMarket International, een bedrijf dat juridische aanbestedingen verzorgt (pdejonge@legalbenchmarket.com)