1 op de 5 Nederlandse bedrijven leidt onder kredietcrisis

Eenvijfde (21%) van de Nederlandse ondernemers zegt gevolgen te ondervinden van de kredietcrisis. Daarmee zijn Nederlandse ondernemers, na Zweden, het meest laconiek over de crisis. Dit blijkt uit een grootschalig internationaal onderzoek van kredietverzekeraar Atradius.

In de Verenigde Staten is het percentage ruim drie keer zo hoog (68 procent). Ook wordt er veel last van de crisis ondervonden in Mexico (60%), Italië (58%), het Verenigd Koninkrijk (46%) en Spanje (44%).

Het Nederlandse bedrijfsleven verwacht als gevolg van kredietcrisis moeilijker vreemd kapitaal aan te kunnen trekken, een toename van wanbetaling van hun klanten en problemen bij het vergroten van hun afzet.

Verder denkt een kwart van de Nederlandse ondernemingen dat de kredietcrisis geen enkel gevolg voor onze economie en hun eigen groei zal hebben, 46 procent verwacht hooguit een afzwakking van de groei. In de VS ligt dit percentage op negentig procent.

Van de 21 procent Nederlandse ondernemers die de gevolgen van de kredietcrisis wél vrezen, is twaalf procent direct en vijftien procent indirect blootgesteld aan de consequenties van dubieuze (hypotheek-)leningen. Wereldwijd ligt het percentage bedrijven dat indirect is blootgesteld aan sub-prime leningen op 36 procent. In de VS is dat 46 procent.

67 procent van de Nederlandse ondervraagden vinden dat de Centrale Banken genoeg doen om de crisis de baas te blijven. Dit is wederom een hoog percentage vergeleken met de VS en ons omringende landen. Ook denken Nederlandse ondernemers dat de overheid op tijd zal ingrijpen als dat nodig is en dat slechts een klein aantal financiële instituties in Nederland in problemen zou kunnen komen.

Bert Bruning, Algemeen Directeur van Atradius Nederland, verklaart het optimisme van de Nederlandse ondernemers doordat we een handelsnatie zijn, die uitgaan van onze eigen kracht en ons richten op kansen. Bovendien gaat het in Nederland relatief gezien nog best voortvarend. Toch, waarschuwt Bruning, moeten we niet naïef zijn. Nederland is geen eiland in de wereldeconomie.

Gerelateerde artikelen