Beurspaniek niet einde economie
“De beurscrash maandag is nadelig voor de economie, maar nog geen begin van een financiële crisis,” zei hoofdeconoom Marieke Blom van het Economisch Bureau van ING tegen het ANP. “Mensen moeten niet te ongerust worden over de paniek op de beurs. Daar mag een portie nuchterheid bij.” De beurzen kleurden maandag wereldwijd dieprood vanwege zorgen om het coronavirus en de scherp gedaalde olieprijs.
Een krach op de beurzen betekent niet automatisch dat er in Nederland een recessie komt en zelfs niet dat de economie hard onderuitgaat, zegt Blom. Financiële markten geven volgens haar maar een klein deel weer van wat er in de reële economie gebeurt. Met name Nederland is volgens de hoofdeconoom minder gevoelig voor bewegingen op de beurs. “Niet zo veel Nederlanders hebben hun vermogen in aandelen belegd.” Mensen gaan dus volgens Blom niet direct minder besteden, maar worden mogelijk alleen wat terughoudender.
Hoofdeconoom Sandra Phlippen van het Economisch Bureau van ABN AMRO ziet eveneens nog geen begin van een nieuwe financiële crisis. Wel wijst ze erop dat een recessie in Duitsland en vooral in Italië bijna “onvermijdelijk” is. De twee landen zaten nog voor de uitbraak van het coronavirus al dicht bij een economische krimp. In Nederland en andere Europese landen zijn Covid-19 gevallen verspreid over het land, en niet geconcentreerd in één gebied. Daardoor is het niet zinvol om het openbaar leven plat te leggen, wat economisch heel schadelijk is.
De Rabobank heeft wel al gewaarschuwd dat als er sprake zal zijn van een Covid-19 pandemie, de Nederlandse economie dit jaar zal krimpen, hoewel heel weinig, minder dan een half procent. Het Nederlandse bedrijfsleven kan ook een stootje hebben in vergelijking met Europese concullega's. In 2018 bereikte het Nederlandse overschot op de lopende rekening, de kernindicator voor het spaaroverschot, met 11 procent van het bruto binnenlands product (bbp) een nieuw record. Vooral omdat bedrijven sparen.
(bron: ANP)