Dutch FinTech Awards: Rekening ondertekenen met telefoon of tablet dankzij Sign2Pay

Een rekening betalen met een biometrische handtekening. Dat is het concept van Sign2Pay. Ongeveer een jaar geleden richtte Nicolas Mertens het fintech-bedrijf op als antwoord op de volgens hem omslachtige wijze van betalen.

 
 
Mertens draaide mee als e-commerce-specialist tijdens de beginjaren van onder meer Thenextweb.com. Later stapte hij in de payment-industrie waar hij de Belgische divisie van ICEPAY leidde. Met Sign2Pay wil hij consumenten de mogelijkheid bieden om met hun telefoon of tablet een rekening te ondertekenen. 
 
Mertens draaide mee als e-commerce-specialist tijdens de beginjaren van onder meer Thenextweb.com. Later stapte hij in de payment-industrie waar hij de Belgische divisie van ICEPAY leidde. Met Sign2Pay wil hij consumenten de mogelijkheid bieden om met hun telefoon of tablet een rekening te ondertekenen. 
Daartoe hoeven ze niet eerst een registratie te doorlopen: de eerste keer betalen is het registratietraject. En hoe vaker een consument met deze software tekent, hoe veiliger het systeem wordt. De software berekent allerlei parameters, zoals uiteraard de beweging, maar ook de plek waar de vinger wordt neergezet en wordt losgelaten, de schrijfrichting en de snelheid waarmee een handtekening wordt gemaakt. 
Welk probleem lost jullie product op?
“Het was altijd erg omslachtig om een rekening te voldoen. Als je bijvoorbeeld op je smartphone een pizza wilt bestellen en die direct wilt afrekenen, ben je in de meeste gevallen genoodzaakt om dan je pinpas en een kaartlezer erbij te pakken. Of te hannesen met allerlei codes en wachtwoorden. Dat zijn erg veel stappen die je moet doorlopen om te mogen betalen. 
Mensen willen niet nóg een wachtwoord onthouden of allerlei randapparatuur erbij pakken. Ze willen het eenvoudig afhandelen met het device waarop ze werken. Maar daar wringt vaak de schoen: een betaaldienst moet eenvoudig zijn, maar zeker ook veilig. Die veiligheid gaat nu vaak ten koste van het gebruikersgemak. Terwijl dat niet nodig is. 
Het Max Plancke Instituut voor informatica heeft onderzocht dat het tekenen van een vrije vorm op een tablet of smartphone de veiligste manier is om een persoon the authentiseren. En de handtekening kwam daarbij naar voren als de beste vorm. Het mooie is: iedereen kent zijn eigen handtekening, dus we vragen niet extra’s van de gebruiker. En doordat het over de biometrische herkenning van de beweging gaat, hoef je je geen zorgen te maken over een lelijke handtekening.” 
Hoe maken jullie dit idee tot een succes? 
“We zijn sinds kort echt operatief en hadden al vrij snel de eerste tien bedrijven aangesloten. We focussen nu nog vooral op de Benelux. Dat is immers onze thuismarkt. We zijn nu met vier fulltimers en vier parttimers, verdeeld over Amsterdam en Antwerpen. Dat is ontstaan doordat ik in Antwerpen woon, maar dit gestart ben met een aantal payment- en online-specialisten uit Amsterdam. 
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015
__________________________________________________________________________
 
We gaan ons hoofdkantoor verplaatsen naar Nederland – dan zitten we immers op de payment belt – en onze scope verder uitbreiden. In januari zijn we gestart met de sales gericht op de Benelux; aankomende zomer richten we onze pijlen op Duitsland. Daar openen we dan ook een kantoor. En daarna openen we er iedere zes maanden een kantoor bij. En zo willen we de American Express onder de bankkaarten worden.”
Hoe gaan jullie hiermee geld verdienen? 
“Consumenten kunnen met Sign2Pay betalen als de betreffende winkel waar ze het product kopen, zich bij ons heeft aangesloten. We richten ons met name op webshop-houders. Denk aan fashion, elektronica, dagdeals, reizen, tickets en diensten zoals Uber. Deze bedrijven betalen ons een vergoeding per transactie. Geen abonnementskosten dus.”
Waarom gaan jullie winnen? 
“Naar verwachting vindt meer dan 50 procent van alle transacties eind dit jaar via de mobiel plaats. Maar de huidige manier van betalen zorgt voor een conversiebelemmering: consumenten haken gewoon af zodra ze daadwerkelijk moeten betalen. Het bedrijfsleven is daar niet op voorbereid, terwijl zij hierdoor in toenemende mate klanten verliezen. 
Momenteel vertaalt zich dat in een groeivertraging bij e-commerce, maar wanneer mobiel volgend jaar het leeuwendeel van online omvat zorgt dat conversieverlies voor een achteruitgang van de omzet. Wij willen hun echter helpen die klanten vast te houden. En daartoe hebben we een bijzonder veilige betaalwijze ontwikkeld die ook nog eens heel gebruiksvriendelijk is: gewoon met je eigen handtekening. Het succes zit vaak in de eenvoud; dat is bij Sign2Pay ook zo.”
 
 _________________________________________________________________________________________
Innovatie en disruptie in finance wordt beloond tijdens de Dutch FinTech Awards. Ontmoet in dit dossier de FinTech 50, ondernemingen die genomineerd zijn voor de awards die in verschillende categorieën worden uitgereikt. Lees interviews met de CEO’s van deze toonaangevende FinTech bedrijven en ontdek hun verbluffende innovatieve business modellen waarmee zij de financiële wereld de komende jaren definitief gaan transformeren. Bekijk de interviews
_________________________________________________________________________________________  
Gerelateerde artikelen