1.000 financials op zoek naar software en IT-kennis tijdens Financial Systems 2015

Donderdag 21 mei - Financial Systems 2015, het jaarlijks evenement op het snijvlak van finance en IT, gehouden in het NBC te Nieuwegein. Enkele highlight op een rij.

Financial Systems 2015
Financial Systems brengt vraag en aanbod in een inspirerende omgeving op één dag bij elkaar door middel van een vakbeurs in combinatie met een uitgebreid programma van productpresentaties en expertsessies.  

Nieuw tijdens deze editie is het onderdeel de Nationale Accountancy Awards 2015. De 50 genomineerde kantoren voor deze award, die als doel heeft de meest innovatieve accountantskantoren te onderscheiden, pitchen tijdens Financial Systems aan het publiek en de jury. De winnaars worden aan het einde van de dag bekend gemaakt. Bekijk hier de genomineerden en lees hun verhalen.  


Harold Klein Swornink (MO-NI) pitcht zijn verhaal

FM.nl volgde het verdere programma en brengt verslag uit over de belangrijkste thema’s en meest memorabele momenten.  

4 trends in stuurinformatie
De zaal van deze sessie zat zo vol dat tientallen financials stonden of op de vensterbanken zaten; kennelijk is dit een onderwerp wat erg leeft.  


Wilco Schellevis hoopt aan de hoge verwachtingen van het publiek te kunnen voldoen

Snel groeiende data van binnen en buiten organisaties creëren nieuwe mogelijkheden voor rapporteren, sturen en beheersen. Wat zijn de belangrijkste trends in stuurinformatie?  

Wilco Schellevis, Directeur Refine-IT, ziet vier belangrijke trends:
1. Van verantwoorden naar sturen
2. Techniek fast forward
3. Power to the masses
4. Ontdekkracht en ons brein  

Lees verder

Business Intelligence bij Gemeente Almere
Almere is de grootste gemeente van Flevoland met 196.290 inwoners (1 mei 2014, bron: CBS), Qua inwonertal is Almere de zevende gemeente van Nederland. Sinds maart 2012 wordt gewerkt om Business Analytics in de organisatie te realiseren.

André Drenth (Projectmanager Business Intelligence, Gemeente Almere) vertelt over de fasering, de uitvoering, de obstakels en de resultaten die het heeft opgeleverd.  

‘De eerste stap was het terugbrengen van de data, vertelt Drenth. ‘Geen enkel bronbestand dat we hadden was schoon. Bijvoorbeeld burgerzaken: daar stonden afspraken van twee seconden in en afspraken van 8 uur. We zijn zoveel mogelijk gaan werken vanuit enkele bronbestanden en zo weinig mogelijk vanuit Excel. Vervolgens zijn we gaan faseren. Business Intelligence hadden we niet, dus we hebben eigenaren benoemt. Finance dashboards liggen bijvoorbeeld bij het hoofd IT.’  

Qua tooling heeft de gemeente Almere gekozen voor CliqView, ‘want’, zo vertelt Drenth, ‘daarmee kunnen we heel makkelijk de bronbestanden inlezen. Bovendien is het met 96 procent gebruikerstevredenheid het best beoordeelde pakket uit de markt.’  

Wat Drenth echter gemerkt heeft gedurende het traject is dat de techniek het probleem niet was. De uitdaging ligt bij de menselijke kant. ‘Draagvlak krijgen valt niet mee. Toen het dashboard net stond, merkten we dat het nauwelijks werd gebruikt. Daar zijn we ingedoken en het bleek dat mensen het veel te ingewikkeld vonden. Er stond te veel in, kregen we te horen. Het aantal zichtbare KPIs hebben we toen van 8 naar 4 teruggebracht.’  
‘Hoe wordt het nu gebruikt?’ vraagt iemand uit de zaal.  
‘Ons HR-dashboard wordt actief gebruikt voor medewerkerprestaties’, antwoord Drenth. ‘Maar ook voor sturing wordt het dashboard gebruikt, bijvoorbeeld bij sociale zaken. Het aantal uitkeringen loopt op, wat voor acties gaan we ondernemen om deze trend terug te dringen?’ 


Bezoekers op de beursvloer maken kennis met innovatieve software


Marco Pijnappel (controller bij AFAS) toont zijn eigen dashboard

Fast Close als rendement generator 
Fast close, een ander IT-driven onderwerp dat prominent op de agenda van de financial hoort te staan, kwam ook aan bod. Op het scherm wordt een gigantisch rotsblok op een weg getoond. Daarbij staat de vraag: ‘Waarom is men geblokkeerd als het om fast close gaat?’ André Salomons, Directeur van fast close oplossing Financial Suite, legt uit. 

‘Fast close is de beloning voor een goed gestructureerde en georganiseerde finance organisatie. Het resultaat is een snelle, goede en betrouwbare financiele rapportage tegen lagere kosten’, aldus de fast close expert.

Natuurlijk bestaan er fantastische ICT-oplossingen voor, maar een tool alleen gaat het niet doen voor je. ‘Het is een mindset’, stelt Salomons. Waar blokkeert dit bij financials? ‘Financials denken dat fast close een project is dat jaren duurt’, merkt Salomons als hij financials spreekt. ‘Dat is een mentale beer op de weg die ze moeten verwijderen.’

Een andere belemmering is de manier waarop de processen zijn ingericht rond document management. ‘Wie werkt er nog met fileshares? Wie werkt er nog met Excel?’ vraagt Salomons de zaal. Het zal geen verrassing zijn dat 100 procent van de financials zijn of haar hand moet opsteken, zeker bij die tweede vraag. Vervolgens deelt Salomons de acht belangrijkste document killers die hij aantreft in organisaties.

Document Efficiency Killers
1. Hoe vind je een document dat door meerdere gebruikers wordt onderhouden?
2. Wie maakte het document en wie is de eigenaar?
3. Waar is het?
4. Mail maar… welke versie krijg je?
5. Afsluit taken beheren in Excel.
6. Taken die aan meerdere personen zijn toegewezen – recept voor mislukking, want wie neemt verantwoordelijkheid?
7. Onduidelijk wanneer een ‘product’ moet worden opgeleverd.
8. Tips: Heldere deadlines, professioneel documenten en proces beheren.

Wanneer de beren op de weg en de document killers verwijderd zijn, zal de financial zich op de goede weg bevinden naar een snelle afsluiting. En waarom wachten? De business case liegt er niet om.

‘De gemiddelde onderneming heeft 15 dagen nodig om te rapporteren’, aldus Salomons. ‘Iedere rapportagedag bij een onderneming met 10 dochterondernemingen kost 184 uur! De kosten hiervoor bedragen al snel 1 miljoen euro. Denk je eens in wat je met de tijd kunt doen die vrij komt als je sneller rapporteert? Op het gebied van analyse is bijvoorbeeld een enorme behoefte te vervullen.’ Veel overtuigen hoeft Salomons daarna niet meer te doen.

De Sluipende Revolutie  
Naast alle jubelverhalen was er tijdens Financial Systems ook aandacht voor de donkere zijde van technologie. Het prille economische herstel zet ondernemers namelijk op het verkeerde been, is de stelling van Han Mesters (Sector Banker bij ABN AMRO).

Het enige wat dit herstel doet is verouderde business modellen nog iets langere overlevingstijd geven. De belangrijkste uitdagingen van ondernemers in veel sectoren zijn van structurele aard. De impact van het internet in het algemeen en technologie in het bijzonder is nog maar net begonnen en wordt vaak zwaar onderschat.  

‘De verstoring in alle branches blijft doorgaan met een factor 10. Daarom vind ik macroberichten over economische groei levensgevaarlijk’, stelt Mesters. ‘Je businessmodel gaat veranderen. Zie de macrocijfers niet als de cavalerie die je bedrijf komt redden. Dat is niet zo.’  

Ook in de arbeidsmarkt gaan harde klappen vallen. MBO’ers wiens werk in processen te vatten is, zijn als eerste de klos. Die banen worden in rap tempo geautomatiseerd. ‘Dat is geen economisch probleem, maar een sociaal-maatschappelijk probleem’, stelt Mesters. ‘En het mag dan beginnen bij MBO’ers, maar denk niet dat jullie als HBO’ers veilig zijn’, confronteert Mesters de zaal. ‘De supercomputer Watson van IBM is al beter in het diagnostiseren van kanker dan artsen. Er is maar weinig wat mensen kunnen wat computers niet kunnen leren op termijn.’  


Han Mesters, een pijnlijke boodschap met humor afgeleverd

Hoe kun je al bedrijf overleven in dit tijdperk? Hierover is Mesters kort en stellig. ‘Flexibiliteit is belangrijk, maar nog crucialer is het om innovatie onderdeel te maken van je business model. Wanneer je er niet in slaagt een innovatieve cultuur neer te zetten, zullen talenten van de nieuwe generatie ook niet bij je willen werken.’  

En over survival skills voor professionals is Mesters ook duidelijk. ‘Managers worden grotendeels overbodig. Wees dus blij als je een vak heb geleerd. Aan een specialisme heb je meer in deze tijd.’ Wat skills betreft: menselijke skills zijn veel moeilijker aan te leren dan productkennis. En in veel sectoren (lees: banken en accountancy) valt op het gebied van menselijke vaardigheden en empatisch vermogen nog veel te winnen. Grijp die kans om je professionele toekomst veilig te stellen.

Uitreiking Accountancy Awards 
De dag eindigt met de uitreiking van de allereerste Nationale Accountancy Awards. Han Mesters – die eerder vertelde over de sluimerende revolutie – keert terug als juryvoorzitter. Wie zijn de accountants van de toekomst?

‘De beoordeling was lastig’, aldus Mesters. ‘Hoe beoordelen we als jury hoe innovatief ze zijn? Waar kijken we naar? Je kunt met software gaan werken. Met apps. Efficienter gaan werken. Regiokennis ontwikkelen. Innovatie is heel breed. Welk innovatieve idee is beter dan het andere? Het was een nek aan nek race. Desalniettemin zijn we tot prachtige winnaars gekomen. Eerst reiken we prijzen uit voor verschillende regio’s en daarna de landelijke award.’ 

Regio Noord NederlandBentacera
‘Bijzonder klantgericht’

Regio Oost NederlandAlfa Accountants
‘Adviesontwikkeling en enorme efficiency in ontwikkeling jaarrekeningpraktijk’ 

Regio Zuid NederlandWitlox van den Boomen
‘Bijzonder op gebied branchespecifieke informatie’

Winnaar West NederlandSpoelstra & Scherer
‘Prijsonderbouwing is uniek en kennis opgehaald in het buitenland’ 

Regio Midden NederlandDeloitte.
‘Mooie eigentijdse tooling en onderscheidende dienstverlening’

Landelijke winnaar

‘Het is logisch dat één van de regio winnaars ook de landelijke winnaar is. En de landelijke winnaar is Spoelstra & Scherer!’ De winnaar ontvangt een 3D geprinte award.


Gelukkige winnaar Marcel Spoelstra en jurylid Han Mesters 

Lees hier meer over de winnaars en overige genomineerden voor de Nationale Accountancy Award 2015.

Financial Systems zal wederom plaatsvinden in 2016. 

___________________________________________________________________________________________________
Ontdek in deze masterclass hoe u als financieel verantwoordelijke betere keuzes maakt, het rendement verhoogt, kansloze projecten tijdig stopt en snel kunt ingrijpen waar nodig. 2 topexperts bieden u unieke inzichten, best practices, tips en praktijkervaringen. Volg de tweedaagse masterclass Finance & IT, voorkom veelgemaakte fouten en maak direct het verschil. U kunt zich voor één dag of beide dagen inschrijven. Meld u hier aan. 
___________________________________________________________________________________________________ 

Gerelateerde artikelen