Strategie en Ondernemerschap

artikel-thumbnail

24 maart 2016

Data-analyse bij WTC/Vliegtickets.nl: "We weten alles van onze klanten"

Online reisorganisatie Otravo (Online Travel Organisation), moederbedrijf van o.a. de merken WTC.nl en Vliegtickets.nl, is ontstaan uit het samengaan van twee succesvolle reisondernemingen in 2014. Dagelijks bezoeken meer dan 100.000 mensen de sites en al meer dan drie miljoen mensen zijn via Otravo op reis gegaan. Dat levert een hoop data-informatie op waar het klant-obsessieve reisbureau wel mee uit de voeten kan.

artikel-thumbnail

18 maart 2016

Buy-Out Managers aan zet

In Nederland zijn op dit moment veel bedrijven rijp voor een overname door het management. Bijna de helft van de mkb-ondernemers in Nederland wil zijn bedrijf wel verkopen als er een goed bod voorbijkomt, zo blijkt uit de Bedrijfsovername Monitor van onderzoeksbureau SAMR. Daarnaast zetten veel grote bedrijven, zoals Philips, Unilever en AkzoNobel onderdelen in de etalage die niet tot hun core business horen. Er liggen dan ook veel mogelijkheden voor buy-outmanagers.

artikel-thumbnail

11 februari 2016

Wouter de Bie, Big Data Architect bij Spotify: "Muziekstreaming is een continue zoektocht"

De Zweedse muziekstreamingdienst Spotify heeft in korte tijd de muziekindustrie compleet omgegooid. Wouter de Bie, Big Data Architect bij het bedrijf, deelt zijn unieke ervaringen in experimenteren met data en hij geeft de nodige tips & tricks voor het zo snel mogelijk benutten van het potentieel van data, ook als dat geen core competentie is. Gek genoeg was dat het bij Spotify eerst ook niet. "We zijn van gut-driven naar data first gegaan."

artikel-thumbnail

23 december 2015

Aanscherping renteaftrekbeperking overnamefinanciering aangekondigd

Minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes van Financiën hebben in een brief aan de Tweede Kamer gereageerd op de initiatiefnota 'Private Equity: einde aan de excessen', van de PvdA-fractieleden Nijboer en Groot. In deze nota is een aantal concrete voorstellen gedaan tot wijziging van zowel fiscaalrechtelijke als civiel- en ondernemingsrechtelijke regelgeving, die met name relevant is voor private-equityinvesteringen.

artikel-thumbnail

18 december 2015

Europese CFO optimistisch gestemd over economie

Europese CFO's blijven optimistisch over de vooruitzichten van de economie en het eigen bedrijf. Ruim de helft zag de groei in bedrijfsproductiviteit versnellen. En hoewel er verdeeldheid is over het wel al dan niet toelaten van meer vluchtelingen, zijn er per saldo meer financieel directeuren die juist mogelijkheden zien in de komst van migranten. Dit is één van de in het oog springende resultaten van CFO Survey Europe, wereldwijd het langstlopende kwartaalonderzoek onder CFO's, uitgevoerd door TIAS School for Business and Society (Tilburg) en Duke University (North Carolina, VS).

artikel-thumbnail

19 november 2015

'Aansluiten bij marktsituatie cruciaal voor winstgevendheid grote bedrijven'

Bedrijven die bij verhoogde dynamiek of bedreigingen in de markt meer innoveren en risico's nemen en in een stabiele markt het tegengestelde doen, behalen een structureel hogere winst. Dat is de belangrijkste uitkomst van een 15-jarig onderzoek onder 135 grote Nederlandse bedrijven van de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en EY naar het verband tussen de mate van ondernemerschap en winstgevendheid van bedrijven.

artikel-thumbnail

11 november 2015

Percentage snelgroeiende bedrijven in Nederland gehalveerd

Nederland scoort bovengemiddeld goed als het gaat om het percentage snelgroeiende bedrijven. Toch is het percentage snelgroeiende bedrijven in Nederland gedurende de afgelopen zeven jaar gehalveerd. Dit blijkt uit de nieuwe ScaleUp Dashboard van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE). ScaleUp Dashboard is een nieuw, jaarlijks onderzoek naar snelgroeiende bedrijven in Nederland en wordt gehouden onder leiding van Justin Jansen, professor Corporate Entrepreneurship aan RSM.

artikel-thumbnail

05 november 2015

Jongvolwassenen vaker actief als ondernemer

Het aandeel ondernemers in Nederland is in 2014 stabiel gebleven. Er heeft zich een kleine stijging voorgedaan van 9,3% in 2013 naar 9,5% van de beroepsbevolking die actief betrokken is bij het opstarten of voeren van een onderneming jonger dan 3,5 jaar. Er doen zich echter twee structurele ontwikkelingen voor. Jongvolwassenen zijn steeds vaker actief als ondernemer en een steeds groter aandeel start vanuit noodzaak als ondernemer. Dit blijkt uit de Nederlandse rapportage van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM) die door Panteia is gepubliceerd.

artikel-thumbnail

28 oktober 2015

Eigenaren hebben onrealistisch beeld van waarde mkb-bedrijven

Bijna de helft van de mkb-bedrijven wordt verkocht bij een goed bod. Eigenaren hebben wel een onrealistisch beeld van de werkelijke bedrijfswaarde. Zo verwachten zij dat hun bedrijf gemiddeld negen keer de jaarwinst oplevert, terwijl in de praktijk blijkt dat de verkoopwaarde vier tot zes keer de jaarwinst bedraagt. Dit en meer blijkt uit de tweede jaarlijkse Marktlink Bedrijfsovername-Monitor, uitgevoerd onder tweehonderd bedrijven met tien tot tweehonderd medewerkers.

artikel-thumbnail

15 september 2015

Ondernemers: 'Focus op economie nu doorzetten'

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn positief over de begroting die het kabinet vandaag presenteert. Het kabinet ondersteunt met zijn plannen de herstellende groei en werkgelegenheid. De lastenverlichting van 5 miljard euro vinden de ondernemersorganisaties een goede maar ook hoognodige eerste stap na jaren van forse lastenverzwaringen. Zij achten het van groot belang dat het kabinet de komende jaren verder inzet op lastenverlichting, versterking van de investeringsruimte en het innovatief vermogen van Nederland en de uitbouw van onze exportpositie.

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24