Strategie en Ondernemerschap

artikel-thumbnail

03 mei 2017

Jean Witteveen, Eccentrade: "Combinatie krediet- en duurzaamheidsinformatie maakt ons uniek"

Bedrijven helpen met transparant handeldrijven: dat is de simpele missie van het Amsterdamse Eccentrade, een snelgroeiende FinTech start-up (genomineerd voor Dutch FinTech Awards 2017) opgericht in 2014. Via hun cloud based platform geeft Eccentrade bedrijven inzicht in KVK- en financiële informatie, kredietscores én behaalde certificaten met betrekking tot duurzaamheid en bedrijfsvoering. Met deze groeiende database kan ieder bedrijf op zoek naar gekwalificeerde zakenpartners.

artikel-thumbnail

02 mei 2017

5 kenmerken van kansrijke startups

Vanuit zijn rol als adviseur van corporates en startups en scale-ups en als jurylid van de Dutch en European FinTech Awards kreeg De Bree veel ondernemers te spreken over hun startup idee of onderneming. "Vaak staken ze dan direct een heel verhaal af over hoe fantastisch hun bedrijf wel niet was, maar ze vertelden te veel", aldus De Bree. "Ik werd overweldigd. Bovendien waren veel van de startup CEO's slecht voorbereid. Ze hadden bijvoorbeeld geen concrete vragen voor mij en mijn mede-juryleden." Uit deze gemiste kansen is het idee geboren voor De Bree's nieuwste boek 'Kan het vliegen?'.

artikel-thumbnail

21 april 2017

Controllers, enablers of disablers van ondernemerschap? (Jaarcongres Controlling 2017)

"Na alle verhalen over disruptie de laatste jaren, gaan we nu terug naar de basis", opende Michael van Asperen (manager Controllers Netwerk) het Jaarcongres Controlling 2017. "Waar draait het nu allemaal om in bedrijven? De klant en ondernemerschap. Niet dat we van jullie allemaal entrepreneurs willen maken, maar als controllers kunnen jullie wel een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van ondernemerschap in jullie organisatie."

artikel-thumbnail

18 april 2017

Nieuwe businessmodellen in de circulaire economie

We moeten efficiënter omgaan met schaarse grondstoffen, want die raken anders snel op. De ambitie om dat te doen is er, maar het aantal bedrijven dat nu al concreet aan de slag is met circulaire economie is nog maar op één hand te tellen. Er moet dus nogal wat gebeuren om die omslag te maken. De financieel manager kan hierin een sleutelrol vervullen, vindt Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit (Nijmegen School of Management) te Nijmegen.

artikel-thumbnail

13 april 2017

5 tips om uw start-up spirit vast te houden

Een ondernemende mentaliteit, of ondernemerschap, hoort niet alleen bij start-ups. Sterker nog, het past ook prima bij een middelgroot bedrijf dat de start-up fase allang voorbij is. Het Zweedse Fontana Foods is hier een goed voorbeeld van. Juist dankzij hun ondernemende mentaliteit zijn zij gegroeid tot een middelgroot bedrijf. Aan de hand van gesprekken met Fontana Foods en andere ondernemers geeft accountants en adviesorganisatie Grant Thornton vijf tips om ook in uw organisatie de start-up spirit vast te houden.

artikel-thumbnail

30 maart 2017

Joyce Groot, Schiphol Group: "Echt verplaatsen in de ander"

Het Capital Programme van Schiphol Group is een investeringsprogramma waaronder de komende tien jaar een tiental projecten wordt uitgevoerd ten behoeve van versterking van de kwaliteit en uitbreiding van de capaciteit van de luchthaven. Het programma heeft een investeringsvolume tussen de één en twee miljard euro. Joyce Groot adviseert en challenged vanuit haar rol als business controller onder andere de Schiphol board, programmadirectie en het projectmanagement en maakt de financiële impact van keuzes inzichtelijk. Daarmee heeft ze al grote impact gehad op de eerste fase van het programma: de besluitvorming en requirementfase.

artikel-thumbnail

09 januari 2017

5 tips voor bedrijfswaardering (hulp bij bepalen waarde en prijs)

Als u een bedrijf in de verkoop plaatst of juist gaat kopen, is het de belangrijkste vraag. Hoeveel is de onderneming waard? Of beter gezegd: hoeveel is de onderneming u waard? Het bepalen van de uiteindelijke (ver)koopprijs is een grotendeels subjectief onderhandelingsproces, maar dat betekent niet dat het een kwestie is van 'wat de gek ervoor geeft'. Integendeel, er zijn verschillende manieren om de waarde van een bedrijf te bepalen. Maar ook als de waarde van een bedrijf is bepaald wil dat nog niet zeggen dat dit ook de koop- of verkoopprijs vertegenwoordigd. Die kan om allerlei redenen afwijken van die bedrijfswaardering.

artikel-thumbnail

03 januari 2017

"Onzekerheid bedrijfsleven rond Brexit en verkiezing Trump afgenomen"

De top van het internationale bedrijfsleven is de afgelopen maanden positiever geworden over 2017. Uit het Grant Thorntons International Business Report (IBR), een kwartaalrapportage van accountants- en adviesbureau Grant Thornton onder 2.600 bedrijven in 37 economieën blijkt dat het zakelijk optimisme toeneemt door de aantrekkende economie, terwijl de onzekerheid rond zaken als de Brexit en de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten is afgenomen.

artikel-thumbnail

19 december 2016

Prof. dr. Jan Jonker: 3 stappen richting een duurzaam businessmodel

Veel bedrijven erkennen het belang of zelfs de noodzaak van een duurzaam businessmodel, maar we zitten nog vast in oude paradigma's, zoals groei en BNP (Bruto Nationaal Product). Willen we echt een circulaire economie dan moeten we dit denken volledig op zijn kop zetten. "Circulaire economie betekent dat je echt gaat denken in gesloten kringlopen, in een compleet andere manier van ontwerp en waardecreatie op basis van collectieve organisatiemodellen. Je moet die kringloop sluiten en dan kom je automatisch ook bij nieuwe verdienmodellen terecht."

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24