Strategie en Ondernemerschap

artikel-thumbnail

21 november 2007

Bedrijven gebruiken informatie nauwelijks voor strategische doeleinden

Nederlandse ondernemingen gebruiken informatie nog nauwelijks voor strategische doeleinden en het behalen van concurrentievoordeel. Volgens de bedrijven wordt in het algemeen veel informatie uitgewisseld, maar laat de bruikbaarheid te wensen over en komt de strategische inzet van informatie daardoor niet van de grond. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG naar de wijze waarop bedrijven en overheidsinstellingen omgaan met informatie.

artikel-thumbnail

06 november 2007

Beursvloer gaat virtueel

De landelijke beurzen zullen op termijn verdwijnen en vervangen worden door (wereldwijde) virtuele beurzen. Dit is de toekomst van de huidige beurzen volgens maar liefst 90% van de respondenten van de jaarlijkse Deloitte Beursbarometer. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat 30% van de ondervraagde snelgroeiende technologiebedrijven (Deloitte Fast 50) een beursgang overweegt. Een beursnotering aan de Alternext is hierbij het populairst. De resulaten worden gisteren gepresenteerd tijdens de Euronext Dag van het Eigen Vermogen in NH Leeuwenhorst in Noordwijkerhout.

artikel-thumbnail

01 november 2007

De worsteling van TNT Post

TNT Post is al jaren bezig met het in operationele en organisatorische zin aanpassen van de orga- nisatie aan de veranderingen in de postmarkt. Het bedrijf doet dit in alle rust en zonder al te veel ruchtbaarheid. In 2000 begon deze divisie van het beursgenoteerde TNT al met een facilitymanagement-centralisatieprogramma. Finance, HR, ICT en User Management Facilitaire Diensten, deze onderdelen zijn nu al 'lean and mean' zonder gedwongen ontslagen. De krimpende postmarkt zet deze traditie echter zwaar onder druk.

artikel-thumbnail

01 november 2007

Globalisering a la carte

De onderneming die buiten de eigen thuismarkt wil expanderen, komt de nodige obstakels tegen. Vooral cultuurverschillen tussen de onderneming en nieuwe werknemers, klanten en andere partijen kunnen de ambities van een globaliserende onderneming opbreken. Dit zegt Fran Shammo, Senior Vice President en CFO van Verizon Business. Door slim om te gaan met cultuurverschillen kan een bedrijf echter met succes het wereldtoneel betreden. "Kijk naar Toyota, een bedrijf waar wij een voorbeeld aan nemen."

artikel-thumbnail

31 oktober 2007

BT: Bedrijfsleven mist zakelijke kansen op duurzaamheidsgebied

Uitgebreid internationaal onderzoek door de Economist Intelligence Unit in opdracht van BT, wijst uit dat organisaties er nog niet in slagen zakelijk voordeel te behalen uit duurzaamheidsprogramma's. Bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) geeft aan dat duurzaamheidsprogramma's de merkwaarde van hun bedrijf ondersteunen. Terwijl slechts een op de vijf (20 procent) aangeeft dat hun winstgevendheid hierdoor verbeterd.

artikel-thumbnail

01 september 2007

CFO Day 2007: Groei, geld en globalisering

Stond de CFO Day enkele jaren geleden nog in het teken van de recessie en kostenbesparingen, nu is groei het leitmotiv. Voor de CFO betekent groei een andere en niet altijd eenvoudiger invulling van zijn takenpakket. Hoe om te gaan met de opkomst van private equity-fondsen bijvoorbeeld? Hoe om te gaan met de globaliserende econonomie? De beste CFO's weten echter in te spelen op de kansen die de huidige conjunctuur biedt. Zoals de CFO's van het jaar.

artikel-thumbnail

23 februari 2007

IMS en Fortis Private Equity: Het mooiste meisje van de klas

Een half jaar liep CEO Rob Vliek rond met 'zijn' IMS, een ontwikkelaar en distributeur uit de fysiotherapie- en wellnesssector. Strategische partijen genoeg, maar van een deal wilde het maar niet komen. Een maand of negen later is de deal met Fortis Private Equity rond, met hulp van begeleider BlueMind Corporate Finance. Hoe een partij die in het begin slechts naar strategische partijen zocht, onverwacht synergievoordelen behaalt uit een financiële partner.

artikel-thumbnail

19 januari 2007

Q&A: M&A in de praktijk

Er zijn weinig trajecten die van een CFO meer inspanning vereisen dan een fusie, overname of verkoop. Toch hebben de meeste CFO's weinig ervaring met deze belangrijke processen. Dat kan onnodige risico's opleveren en de uitkomst van een M&A-traject in gevaar brengen. Het is niet denkbeeldig dat een belangrijke strategische stap, die de bekroning op een mooie carrière had moeten worden, anders afloopt dan gedacht. Wat zijn de valkuilen in het M&A-proces en hoe kan de CFO er het beste mee omgaan? Enkele vragen en antwoorden aan corporate finance bankiers van ING Wholesale Banking.

artikel-thumbnail

20 december 2006

Private equity geeft ruimte om te ondernemen

Private equity staat momenteel volop in de schijnwerpers. Verhalen over miljardentransacties en private equity firma's die bedrijven van de beurs halen vullen de kolommen. De werkelijkheid is doorgaans heel wat minder spectaculair. Ondernemers en managers nemen weloverwogen de beslissing om een participatiemaatschappij te benaderen. Na uitgebreid wederzijds onderzoek en na het maken van gezamenlijke plannen besluit men om voor een periode van drie tot zeven jaar samen te werken. Wanneer kan private equity een rol spelen? En welke gevolgen heeft dat voor de organisatie en het ondernemingsbestuur?

artikel-thumbnail

28 februari 2006

Jan Vis: Waarderen in een inflatoire wereld: Heeft geld altijd waarde?

Inflatie leidt over het algemeen tot prijsstijgingen. Voor ondernemingen is het gevolg dat bij gelijkblijvende afzet toch sprake is van het groeien van de omzet. De geldstroom zwelt op. Over het algemeen zorgen stijgende geldstromen voor het toenemen van de waarde van een bedrijf. Is deze conclusie ook geldig wanneer er sprake is van inflatoire groei? En wat zijn de praktische complicaties die ontstaan door het fenomeen inflatie?

artikel-thumbnail

23 februari 2006

Column: Angst en hebzucht

Een beetje een onbehoorlijke vraag: hoeveel verdient u per deal? Genoeg om een Rolls Royce of een Bentley van te rijden? Als hoofdredacteur van het geheel vernieuwde Fusie & Overname onder de vlag van CxO Media was ik te gast bij de awardshow van onze Engelse tegenhanger, Acquisitions Monthly. In hartje Londen reden de Bentleys en Rolls Royces af en aan. Ze misstonden niet, zeker niet in Park Lane, waar exclusieve auto's zoals Porsche en Aston Martin in de etalages staan te glimmen. Hoe komen die dealmakers in Londen aan al dat geld om dergelijke auto's te financieren?

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24