Strategie en Ondernemerschap

artikel-thumbnail

28 januari 2013

Praktische innovatie - 6 principes uit opkomende markt India

Het belang van innovatie kan moeilijk worden overschat. Volgens de auteurs van het boek 'Jugaad Innovation' is innoveren in het Westen echter te ingewikkeld geworden. Het is te gestructureerd, te veel top-down en te kostbaar. Om het pad naar economische groei te hervinden is het noodzakelijk om te leren van praktische innovatie in een emerging market als India. Door deze lessen te combineren met het bestaande innovatiesysteem moet het Westen zichzelf weer op de kaart kunnen zetten.

artikel-thumbnail

21 januari 2013

Overnames: Voorkom discussie over nettoschuld in transactie

De waarde van een onderneming kan op verschillende manieren worden vastgesteld. Het verschil tussen de ondernemingswaarde en de koopprijs van de aandelen betreft de nettoschuld van de onderneming. De definitie van nettoschuld is subjectief en er bestaat in de praktijk veel misverstand over. In dit artikel worden typische valkuilen besproken waar de CFO op kan letten en aanbevelingen gedaan om onduidelijkheid te voorkomen.

artikel-thumbnail

08 januari 2013

Tom de Witte, CFO Vastned: "Door e-commerce gaan retailers hun business anders doen"

De splitsing van de Vastned Groep in Vastned Retail en Vastned Offices/Industrial is volgens Tom de Witte, CFO van Vastned (voorheen Vastned Retail), de juiste keus op het juiste moment geweest. De kantorentak fuseerde in 2011 met NSI en het overgebleven Vastned richt zich nu volledig op winkelvastgoed. Wat betekent dat voor de strategie? Bang voor de opkomst van e-commerce en een kaalslag in het winkellandschap is De Witte in ieder geval niet.

artikel-thumbnail

18 december 2012

Inkoop 2.0, Kansen door verbetering van de samenwerking met leveranciers

Samenwerken is van alle tijden. Hoe goed uw organisatie ook is, het kan niet in alles de beste zijn. Dus reden om te werken in een keten van bedrijven. U concentreert zich op de kernkwaliteiten waarmee U zich onderscheidt en zorgt ervoor dat U daarin heel goed bent. De beschikbare vrije kasstroom investeert U in de kernkwaliteiten. Uw verbetert distributiekanalen, producten, processen en zorgt dat uw personeel de juiste competenties heeft en houdt.

artikel-thumbnail

12 december 2012

Kees Boot (CFO Humares) over sociaal kapitaal: "Geld doneren is te gemakkelijk"

Naast een drukke baan als CFO van Humares, een snelgroeiende internationale personeeldienstverlener in de technische, de maritieme en de offshore-tak, is Kees Boot penningmeester van de Stichting De Noordzee. Voor Boot is er meer in het leven dan werken en plezier maken. Hij vervult al meer dan twaalf jaar vrijwillig bestuursfuncties, waarvan vijf jaar bij de Stichting De Noordzee. "Je hebt ook een verantwoordelijkheid tegenover de maatschappij", is zijn opvatting.

artikel-thumbnail

11 december 2012

De onderneming 2.1 en haar flexibele inkoopfunctie

De onderneming 2.1 blijft in de huidige tijdsgeest geconfronteerd worden met verdere globalisering, concurrentie en specialisatie. De focus op kernactiviteiten zet onverminderd door. Eén van de directe consequenties is dat ondernemingen steeds meer delen van de bedrijfsvoering uitbesteden. Dit komt tot uitdrukking in de zogenaamde 'inkoopquote'. In dit artikel gaan de auteurs in op de consequenties van verschillende opties voor het realiseren van een flexibele inkoopfunctie, voor zowel de medewerker als de onderneming 2.1.

artikel-thumbnail

27 november 2012

Waarderen in crisistijd is kunst en geen kunde

Vrijwel iedereen die actief is in de financiële dienstverlening, herinnert zich uit zijn opleiding de berekeningen om de waarde te bepalen van bedrijven uit standaardwerken als McKinsey's 'Valuation - Measuring and Managing the Value of Companies'. Ook voor mensen die wat verder zijn in hun carrière, zijn er goede opleidingen Business Valuation te volgen, waarin berekening van de waarde van een bedrijf aan de hand van verschillende waarderingsmethoden centraal staat.

artikel-thumbnail

23 november 2012

Turnaround Management: Blue Ocean denken voor finance professionals

De hedendaagse finance professional moet niet alleen verstand hebben van verslaggevingsregels, belastingwetgeving, bankconvenanten en debet en credit, maar ook van strategische waardecreatie en branding. De rekenmachine kan weg, moderne theorieën over waardecreatie komen uit de kast. De Blue Ocean Strategy zal de CFO aanspreken, want in deze metaforische blauwe oceaan heerst rust en is concurrentie afwezig, maar hoe geraak je in deze oase zonder directe concurrentie?

artikel-thumbnail

21 november 2012

Ton van Veen, CFO Jumbo Supermarkten: "Grootste uitdaging zit in wat je minst kunt vastpakken: de cultuur"

Nog maar nauwelijks op adem gekomen van de integratie van Super de Boer in Jumbo Supermarkten en de overname van C1000, heeft Ton van Veen, CFO van Jumbo Supermarkten, de volgende grote operatie al weer op de agenda staan. Onlangs werd gestart met de ombouw van de eerste C1000- supermarkten naar de Jumbo-formule. Een enorm complexe uitdaging, vooral vanwege de cultuuraspecten. Hoe pakt Van Veen dat aan?

artikel-thumbnail

15 november 2012

Ondernemende financial: risico of must?

Volgens Wikipedia is ondernemend management een stijl van leidinggeven (management) waarbij de leiders van een organisatie de werknemers stimuleren hun inventieve en creatieve ideeën om te zetten in concrete innovatieve initiatieven. De term heeft in het gebruik betrekking op het bevorderen van een ondernemende houding bij het bestuur, maar juist ook bij de andere werknemers. Het kan ook betekenen dat het ondernemerschap van beide wordt bevorderd en op elkaar afgestemd.

artikel-thumbnail

15 november 2012

Jaarcongres Finance Transformation in teken van 'de weerbare onderneming'

'Float like a butterfly - sting like a bee' was het motto van bokser Mohammed Ali, de legendarische drievoudig wereldkampioen zwaargewicht. In de boksring combineerde hij een verrassende wendbaarheid en snelheid met incasseringsvermogen en kracht. Het motto van Mohammed Ali is vandaag 6 december 2012 tevens het thema van het zevende Jaarcongres Finance Transformation, dat heel toepasselijk wordt gehouden in Grand Hotel Krasnapolsky, in vroeger tijden het decor van verschillende grote boksgala's.

artikel-thumbnail

09 november 2012

Blinde avonturier Miles Hilton-Barber: "Begin altijd met je droom, nooit je omstandigheden"

Hoe kan een blinde man de hoogste bergen van Europa en Afrika beklimmen, deelnemen aan hoge snelheid motorsprints en de geluidsbarrière doorbreken in een gevechtsvliegtuig? Simpel; door de juiste mindset te hebben om de uitdaging keer op keer te trotseren. "Veel mensen, in business en daarbuiten, beginnen steevast met de omstandigheden", aldus Miles Hilton-Barber. "Je moet juist beginnen met je droom en van daaruit naar realisatie gaan werken."

artikel-thumbnail

09 november 2012

SEPA migratie: Tips & tricks voor samenwerking met uw bank

Vanaf 1 februari 2014 gaat iedereen gebruik maken van een Europese standaard voor overboekingen en incasso's in SEPA (Single Euro Payments Area). Veel bedrijven moeten nog beginnen met het traject en er is daardoor een aanzienlijke kans op filevorming bij banken zodra de deadline in zicht komt. Begin daarom tijdig met de voorbereiding om te voorkomen dat de continuïteit van uw betaling- en incassostromen in gevaar komt.

artikel-thumbnail

07 november 2012

Late Payment Directive: Wapen MKB tegen laat betalende klanten?

In de huidige economische tijd is de werkkapitaalpositie van een bedrijf van levensbelang. Zonder cash zal je onderneming immers binnen de kortste keren failliet gaan. Tijdig betalende debiteuren zijn van cruciaal belang om de werkkapitaalpositie gezond te houden, maar de betaalachterstanden lopen momenteel op in Nederland. Biedt de nieuwe Europese Richtlijn voor tijdig betalen uitkomst voor in cashnood verkerende ondernemingen?

artikel-thumbnail

26 oktober 2012

Tips & tricks voor verkoop van uw bedrijf

Bij de verkoop van uw onderneming komt een hoop kijken; het verkoopklaar maken, de onderhandelingen, het aanmerkelijk belang, het management, dividenduitkering, et cetera. Expert Maarten Zemann zet alle belangrijke zaken op een rij en geeft u vele waardevolle tips die u kunnen helpen het optimale uit de verkoop te halen. Zorg wel dat u vroeg begint, want 'verkoopklaar maken' neemt zeker enkele jaren in beslag. Als u te laat bent kan dat veel geld kosten.

artikel-thumbnail

15 oktober 2012

Pensioenen: Meer transparantie, minder kosten

Ons pensioen is al enige tijd onderwerp van debat. Pensioenfondsen blijken namelijk niet al te beste beleggingsresultaten te scoren waardoor de pensioenen aan reeds gepensioneerden en toekomstige gepensioneerden onder druk komen te staan en zelfs niet meer gegarandeerd kunnen worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de exploitatie van pensioenfondsen onder een vergrootglas wordt gelegd en verzekeraars met nieuwe businessmodellen ontpoppen.

artikel-thumbnail

11 oktober 2012

Internationalisering vraagt om risicobeheersing en aanpassingen werkkapitaalfinanciering

De huidige marktomstandigheden vragen veel van Nederlandse ondernemers. Ondanks de economische crisis hebben exporteurs de afgelopen jaren kunnen profiteren van de toegenomen vraag uit het buitenland. Zo is de export naar landen buiten Europa de afgelopen 15 jaar met maar liefst 80% toegenomen. Voor ondernemers is het hierdoor nog belangrijker geworden de mix van risicobeheersing en werkkapitaalbeheer te optimaliseren.

artikel-thumbnail

11 oktober 2012

Waarom we weinig over de toekomst van Spotify kunnen zeggen

Het woord business model kan intussen al op de lijst van veel gebruikte buzz words worden geplaatst, waarvan de helft van de mensen die dit woord gebruikt eigenlijk nog niet eens weten waar ze het over hebben. Maar was het niet ooit Dilbert (www.dilbert.com), de uitvinder van het Dilbert principle (iemand maakt net zo lang promotie tot hij op een plek zit dat hij geen kwaad meer kan doen voor de organisatie), die beweerde, dat als je maar genoeg buzz words gebruikte, je flink kon stijgen op de maatschappelijke ladder?

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24