Strategie en Ondernemerschap

artikel-thumbnail

28 april 2014

Erik Swelheim, CFO KLM: Aandacht voor kostenbewustzijn en cash

KLM staat de komende jaren voor een grote vlootvernieuwing. Om te zorgen dat KLM financieel klaar is voor deze grote investeringen, wordt op dit moment Transform 2015 uitgevoerd. Erik Swelheim, CFO KLM: "Doel van het programma is om binnen drie jaar de balans van KLM te versterken door het terugdringen van de nettoschuldpositie met 700 miljoen euro, het verminderen van de kosten per eenheid met minimaal 1 procent per jaar en een operationele marge van boven de 5 procent."

artikel-thumbnail

17 april 2014

In gesprek met Oracle, Philips en Accenture: real time informatie stuurt transformatie

Naar aanleiding van het succesvolle Jaarcongres Finance Transformation van november 2013, nodigde community manager Kevin Mottard van de CFO Association drie hoofdrolspelers uit om gezamenlijk voort te borduren op digitale transformatie. Het werd een mooi gesprek met interessante inzichten van Fabienne van Booma (Vice President Finance South Europe bij Oracle Nederland), Marc Toebes (SVP & Global Finance Transformation Leader bij Philips) en Jules Smeets (Senior Manager bij Accenture).

artikel-thumbnail

19 maart 2014

De (bijna) ondergang en wederopstanding van LEGO

In 'Brick by Brick - How LEGO Rewrote the Rules of Innovation and Conquered the Global Toy Industry' bespreekt David Robertson (met Bill Breen) de (bijna) ondergang en wederopstanding van LEGO. De auteurs deden vijf jaar studie naar LEGO als bedrijf en de lessen die zij hieruit trekken, kunnen volgens hen ook bijdragen aan het succes van andere bedrijven. Er zijn in hun ogen een aantal principes die als leidraad voor het handelen en succes van LEGO kunnen dienen.

artikel-thumbnail

04 maart 2014

In 7 stappen personeelkosten beheersen

Het ironisch uitgesproken 'ik wens u veel personeel' is de laatste jaren dichter bij de waarheid geweest dan ooit. Met als gevolg dat organisaties met te veel personeel én in de positie zaten dit niet snel genoeg af te kunnen bouwen, nu niet meer bestaan! Kortom, 'personeel' is niet alleen de belangrijkste rijkdom van een organisatie maar kan héél snel een blok aan het been worden dat er voor zorgt dat de wedstrijd met de concurrentie verloren wordt, vaak met 'de dood' als gevolg. Tijd om uw personeelsbestand onder de loep te nemen.

artikel-thumbnail

28 februari 2014

Jeroen Huisman, Client Services Director Proxima: dappere CFO's gezocht

Snijden in kosten leidt vaak tot het afknijpen van leveranciers, terwijl dat ten koste gaat van de kwaliteit. Die val moet voorkomen worden en goede CFO's moderniseren daarom hun relaties met leveranciers en dienstverleners. Dat is de boodschap van Jeroen Huisman, Client Services Director bij het Britse bedrijf Proxima, dat de procurement van klanten doorlicht en verbetert. "Het vergt wat wel wat lef," aldus Huisman. "Je moet een dappere CFO zijn."

artikel-thumbnail

27 februari 2014

Paul Roehrig, Managing Director, Center for The Future of Work bij Cognizant: de introductie van Code Halo's

"Er zijn razendsnelle veranderingen gaande op het gebied van data en informatie," zegt Paul Roehrig, Managing Director van het Center for The Future of Work, denktank van de wereldwijde IT dienstverener Cognizant. Roehrig is de schrijver van een uitdagend boek waarin hij uitlegt hoe bedrijven in de nabije toekomst gebruik zullen (moeten gaan) maken van de informatie die er binnen organisaties, processen, producten én bij mensen aanwezig is. Hij noemt die informatie Code Halo's.

artikel-thumbnail

27 februari 2014

Richard van der Meer, CEO Nederland bij HSBC: focus is sleutel tot groei

"Het is gevaarlijk om als een bankier uitspraken te doen over wat bedrijven zouden moeten doen. Nederlandse CFO's zijn van wereldklasse en onze klanten en potentiële klanten kennen hun eigen bedrijf het beste," zegt Richard van der Meer, CEO in Nederland bij HSBC. Desalnietemin bevindt Van der Meer zich in een uitstekende positie om iets te zeggen over de uitdagingen waar Nederlandse CFO's mee te maken hebben en hen te vergelijken met hun internationale collega's. "Focus wanneer je je in opkomende economieën begeeft" is één van zijn waardevolle tips.

artikel-thumbnail

21 februari 2014

Engelhardt Robbe, CFO Nederlandse Spoorwegen: van buiten naar binnen kijken

De Nederlandse Spoorwegen is een bedrijf waar reputatie en klanttevredenheid misschien nog wel belangrijker is dan bij andere firma's. Als onderdeel van een interviewronde langs vooraanstaande Nederlandse CFO's en FD's sprak community manager Kevin Mottard van de CFO Association vrijdag met Engelhardt Robbe, die zijn drie decennia ervaring bij Shell nu inzet als CFO bij de NS. "In het verleden opereerden we mechanistisch, nu willen we steeds meer van buiten naar binnen kijken," aldus Robbe.

artikel-thumbnail

14 februari 2014

Het Dashboard van de BV Nederland - Januari 2014

Het lijkt erop dat Nederland een strenge winter bespaard zal blijven. En ook de economie lijkt voorzichtig op te warmen. De laatste maanden laten diverse indicatoren zien dat Nederland, zij het nog erg langzaam, op de goede terug is na het zware weer in de afgelopen jaren. Het producentenvertrouwen groeit en de consument is weer bereidt de portemonnee te trekken voor grote uitgaven. Helaas heeft 2013 wel een eind gemaakt aan een record aantal ondernemersdromen. Welke ontwikkelingen zien we deze maand terug op het Dashboard van de BV Nederland?

artikel-thumbnail

13 februari 2014

Pakketvervoer - 7 overwegingen voor juiste balans tussen kosten en toegevoegde waarde

Vrijwel alle bedrijven vervoeren pakketten, vaak binnen Nederland en niet zelden ook de hele wereld over. Sommige bedrijven hoeven alleen de jaarstukken te laten bezorgen, andere versturen samples naar winkels, marketingmateriaal naar mogelijke afnemers of vervangende onderdelen van installaties naar andere bedrijven. Retailers versturen dagelijks producten naar consumenten. In dit artikel 7 overwegingen om de juiste balans te vinden tussen kosten en toegevoegde waarde.

artikel-thumbnail

05 februari 2014

Krijgen we na SEPA eindelijk een uniforme betaalmarkt?

De Europese Commissie stelde 9 januari jl. voor om de SEPA-deadline te versoepelen. Het is nog afwachten of de Raad en het Europees Parlement dit voorstel aannemen, maar uitstel of geen uitstel, SEPA komt. Alleen al in Nederland spenderen we miljarden euro's om SEPA volledig te implementeren. Dit alles met als doel de uniforme betaalmarkt te creëren, die op uiterlijk 1 augustus 2014 onze nieuwe werkelijkheid is. SEPA is echter slechts één stap in de goede richting, we zijn er nog lang niet.

artikel-thumbnail

14 januari 2014

Kennisgedreven leveranciersmanagement verhoogt winstpotentieel

De manier van zakendoen en de inrichting van bedrijven is de afgelopen twintig tot dertig jaar drastisch veranderd. Bij veel ondernemingen worden bedrijfsprocessen steeds meer in samenwerking met gespecialiseerde toeleveranciers gerealiseerd. Ondanks het toenemende belang van deze externe leveranciers voor de bedrijfsvoering laat het leveranciersmanagement bij veel ondernemingen te wensen over, terwijl hier juist een groot potentieel ligt voor optimalisatie en rendementsverbetering.

artikel-thumbnail

13 januari 2014

Vager wordende grenzen tussen communicatiedisciplines vragen om antwoord

Er is mij in Nederland geen beursgenoteerd bedrijf bekend (op een paar kleinere na) waar media relations en investor relations formeel één en dezelfde 'afdeling' zijn. Vanuit onze praktijk, maar ook na een rondje surfen langs de websites van willekeurig gekozen beursgenoteerde ondernemingen komen we steevast dezelfde indeling tegen. De nieuws & media-sectie staat apart van het investor relations-gedeelte…

artikel-thumbnail

10 januari 2014

SEPA-conversiediensten: noodzaak of obstakel?

Het aftellen kan beginnen, nog een aantal weken en dan wordt het Nederlandse betalingsverkeer definitief vervangen door SEPA. Of toch niet? Steeds meer marktspelers bieden bedrijven de mogelijkheid om de huidige Nederlandse bestandsformaten te blijven gebruiken. Zij zorgen voor de conversie van de in Nederland gebruikte ClieOp- en rapportageformaten naar de nieuwe SEPA-formaten. Zijn deze conversiediensten een zegen voor de moeizame SEPA-migratie, of gaan we hiermee voorbij aan het doel van een uniforme betaalmarkt in Europa?

artikel-thumbnail

09 januari 2014

Staatsbank ABN AMRO sorteert voor op beursgang, maar tempo van regelgeving is grootste uitdaging

Kees van Dijkhuizen is sinds juni 2013 CFO van ABN AMRO. Na de integratie van ABN AMRO en Fortis is het aan hem en de overige leden van de raad van bestuur om de staatsbank gereed te maken voor een beursgang in 2015. Wat Van Dijkhuizen op dit moment echter meer bezighoudt, is voldoen aan de toenemende en elkaar snel opvolgende eisen van toezichthouders en het vertrouwen van de klant terugwinnen.

artikel-thumbnail

23 december 2013

Inkooptrends 2014: wat speelt er binnen inkoop in 2014?

Net als vorig jaar heeft Supply Value de inkooptrends voor komend jaar onderzocht door het houden van een enquête aan ruim 2000 inkoopprofessionals voor te leggen en waar uiteindelijk 131 organisaties aan deelnamen. In dit artikel worden de belangrijkste resultaten gepresenteerd en aanbevelingen gedaan over hoe een organisatie kan omgaan met de inkooptrends van 2014. De resultaten van dit onderzoek kan uw organisatie helpen bij op- en/of bijstellen van uw inkoopplannen voor 2014.

artikel-thumbnail

13 december 2013

14e M&A Awards: groots in bezoekers en beleving

Met een nieuwe locatie en een groter opgezet feest waren de M&A Awards 2013 dit jaar een compleet andere beleving. Wat bleef, is dat iedereen van statuur die zich met M&A en Private Equity bezighoudt, aanwezig is. De sfeer was uitstekend, het feest ging lang door en ook in de awards-uitreiking een aantal hoogtepunten: D.E Masterblenders is de beste deal, Bastiaan Vaandrager de beste M&A advisor en Arne Grimme is de beste M&A advocaat.

artikel-thumbnail

12 december 2013

Het Dashboard van de BV Nederland - December 2013

Nederland is zich druk aan het voorbereiden op de aankomende feestdagen. Wie zien weliswaar een heel beperkt aantal zonuren, de filedruk neemt toe op de Nederlandse wegen en een zware Sintstorm teisterde ons land. Maar de Nederlandse economie in rustiger vaarwater te zijn aangekomen. Consumenten zien hun financiële toekomst een stuk positiever tegemoet en de werkloosheid blijft langzaam maar gestaag dalen. Een ander positief signaal komt uit de conjunctuurgevoelige uitzendbranche. Ook hier lijkt het herstel te hebben ingezet. Welke effecten zien we deze maand op het Dashboard van de BV Nederland?

artikel-thumbnail

04 december 2013

Leendert van Reeuwijk (CFO Gamma Holding): "Strategie van Gamma bestond niet"

Het zijn de laatste loodjes voor Leendert van Reeuwijk als CFO van Gamma Holding. Aan het eind van dit jaar zit zijn taak erop en gaan de bedrijfsonderdelen Ammeraal Beltech, Bekaert Textiles, Dimension-Polyant en Clear Edge Filtration, overgenomen door Filtration Group, op eigen kracht verder. Meestal spreken we met CFO's over strategie, groei, overnames en fusies, maar dit keer blikken we met Van Reeuwijk terug op het operationeel, financieel en juridisch ontleden van Gamma Holding na het einde van de beursnotering in april 2011.

artikel-thumbnail

27 november 2013

Concurrentievermogen Nederlandse economie dreigt in zwaar weer te komen

Het onderzoeksinstituut INSCOPE - Research for Innovation van de Erasmus Universiteit Rotterdam voert jaarlijks de Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor uit. Het onderzoek staat onder leiding van Prof.dr. Henk W. Volberda van de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Hij stelt dat "Nederland dient te waken dat er geen technologisch gat gaat ontstaan met de vooruitgang in andere landen."

artikel-thumbnail

25 november 2013

Bloggers FM.nl over bereiken excellentie: 'Combinatie van passie, aanleg, en bloedende vingers'

In de complexe en snel veranderende wereld waarin we ons bevinden is goed niet langer goed genoeg. Organisaties die zich willen onderscheiden, zullen zich moeten focussen op activiteiten waarin zij kunnen excelleren. Het probleem is echter, zo lijkt het, dat Nederlandse organisaties hun vermogen om uitmuntende prestaties te leveren zijn kwijtgeraakt. Hoe krijgen we die dijkenbouwermentaliteit weer terug? Hoe kunnen Nederlandse organisaties weer écht floreren in de nieuwe wereld? Een discussie met het blogteam van FM.nl.

artikel-thumbnail

21 november 2013

Tips voor meer impact ICT-inkoop

Wat zijn de meest gebruikte ICT inkoop doelstellingen? Wat zijn de belangrijkste risico's met betrekking tot ICT inkoop? En zijn organisaties tevreden over de kwaliteit die ICT leveranciers leveren? Dit zijn enkele vragen die zijn onderzocht in het 'ICT inkoop onderzoek 2013' van Supply Value. Dit onderzoek werd uitgevoerd in zowel de publieke- als private sector. In dit artikel worden de belangrijkste bevindingen van het onderzoek gepresenteerd en worden vijf concrete aanbevelingen aangedragen hoe organisaties beter kunnen presteren op gebied van ICT inkoop.

artikel-thumbnail

08 november 2013

Inflexibel Nederlands investering- en beloningsklimaat remt economische groei

De huidige belonings- en investeringsmentaliteit in Nederlands houdt overheid, ondernemingen en werknemers in een ijzeren greep: bezuinigingen zijn noodzakelijk en budgetten en vaste lasten liggen muurvast waardoor er geen ruimte is voor flexibiliteit. Men moet er voor zorgen dat een groter deel van de middelen vloeibaar blijven, waardoor deze gemakkelijker kunnen worden aangewend voor nieuwe initiatieven.

artikel-thumbnail

07 november 2013

Het Dashboard van de BV Nederland - November 2013

De dagen worden langzaam korter, maar de Nederlandse economie bevindt zich allerminst in een winterslaap. Steeds meer indicatoren op het Dashboard van de BV Nederland staan op groen of lichtgroen. Hoewel de positieve ontwikkeling van augustus niet doorgetrokken kon worden naar september, lijkt Nederland wat betreft het werkloosheidcijfer over het dieptepunt heen te zijn. Consumentenbestedingen blijven achter, maar het vertrouwen bij de consument neemt stapsgewijs toe en ook de producent ziet de toekomstig weer positiever tegemoet. Welke cijfers zien we deze maand terug op het Dashboard van de BV Nederland?

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24