Risk en Compliance

artikel-thumbnail

09 juni 2009

Process intelligence geeft bedrijfsleven de touwtjes weer in handen

Nu het vertrouwen in bedrijven afneemt, gaan zij op zoek naar innovatieve middelen die de transparantie verhogen en de bedrijfsprestaties verbeteren. Process intelligence is zo'n middel. Deze nieuwe technologie brengt licht in donkere dagen. Een belangrijk punt daarbij is dat het mes aan twee kanten snijdt. Process intelligence geeft inzicht in de totstandkoming van resultaten en is daarmee van fundamenteel belang bij zowel prestatieverbetering als risicobeheersing.

artikel-thumbnail

07 juni 2009

Vergroot je voorsprong en versterk je concurrentiepositie met Talent Management

Rekenmeesters mocht tijdens het Jaarcongres Controlling 2009 een expertsessie over Talent Management faciliteren. De spreker, Johan Zandvoort, nam het publiek mee in zijn lezing, getiteld 'Talent Management in Turbulente Tijden'. Hoe behoud je als organisatie je talent? Hoe daag je talent uit? Hij prikkelde ons met een aantal interessante invalshoeken. In dit artikel stel ik dan ook deze expertsessie centraal.

artikel-thumbnail

03 juni 2009

'Huidige tijd biedt kansen voor controllers'

Arjan van der Nat werkte jarenlang in het buitenland voor TNT. Momenteel is hij programmadirecteur op het hoofdkantoor van TNT. Sinds maart 2008 is hij tevens voorzitter van de Vereniging van Registercontrollers (VRC). In de huidige tijd ziet Van der Nat veel kansen voor de controllersfunctie en de VRC. "Dit is bij uitstek een klimaat waarin je stelling kunt nemen en een meer herkenbare positie in de maatschappij kunt claimen. Als wij het niet doen, doen anderen het wel."

artikel-thumbnail

29 mei 2009

De commissaris moet zichzelf heruitvinden

De nieuwe economische werkelijkheid stelt nieuwe eisen aan commissarissen van woningbouwcorporaties, zorginstellingen, familiebedrijven, private ondernemingen en beursgenoteerde bedrijven. Incidenten in de afgelopen jaren hebben geleid tot een roep om meer toezicht en regelgeving. In plaats van meer regels zien de deskundigen liever een verbeterde kwaliteit van commissarissen. Het wordt volgens hen tijd dat commissarissen zelf gaan werken aan kwaliteitsverbetering.

artikel-thumbnail

27 april 2009

Albert de Vink, CFO Ad van Geloven: 'Zoeken naar synergie en toegevoegde waarde'

Ad van Geloven mag zich met sterke merken als Mora en Hebro met recht de snackkoning van Nederland en België noemen. Voor de verbreding en verdieping van het assortiment deed het bedrijf enkele grote en succesvolle overnames. Financieel Directeur Albert de Vink heeft sinds zijn aantreden begin 2002 de nodige analyses moeten doen om de groei in goede banen te leiden. 'De financiële functie bij Ad van Geloven is sterk gefocust op marges.'

artikel-thumbnail

24 april 2009

Gedreven door waarden

Waarom praten over cultuur op een conferentie voor CFO's? was de vraag die Richard Barrett zijn gehoor stelde tijdens het derde Jaarcongres Finance Transformation. Het antwoord was volgens hem niet moeilijk te raden: "CFO's spelen een sleutelrol in de creatie van waarde." De mate waarin zij hierin succesvol zijn, staat in direct verband met de investeringen in cultuur. Barrett ging in een speciale sessie dan ook dieper in op talentmanagement en cultureel kapitaal.

artikel-thumbnail

16 april 2009

Finance for Charity veiling Jaarcongres Controlling brengt 7400 euro op

Een exclusieve litho, een cursus in het VU Executive Education Institute, skyboxarrangement in de ArenA, vliegtickets naar een bestemming in Europa, een VIP-arrangement voor Tracy Chapman en Jean Michel Jarre, bezoek aan een zalmkwekerij in Noorwegen en een GP A1 arrangement. Voor de veiling tijdens het VIP Diner op het Jaarcongres Controlling werden veel uiteenlopende kavels geveild. Totale opbrengst 7400 euro.

artikel-thumbnail

16 maart 2009

Genomineerd Controller of the Year 2009: Dietrik Emmens, De Boer Tenten

Dietrik Emmens timmert sinds 2002 hard aan de weg om de control functie mee te laten evalueren met het snelgroeiende De Boer Tenten. Als Groep Controller heeft Emmens een zeer breed takenpakket en is hij naast control ook verantwoordelijk voor onder meer tax, treasury en legal. Ook in het managen van de groei heeft hij een sleutelpositie. 'Dat betekent voor mij het maken van risicoanalyses in allerlei vormen, zodat het bedrijf met heldere vooruitzichten een nieuwe markt kan betreden.'

artikel-thumbnail

16 maart 2009

Genomineerd Controller of the Year 2009: Marissa van der Werf, Tempo Team

Als Manager Business Control geeft Marissa van der Werf leiding aan business unit control binnen Tempo-Team en is tevens als controller verantwoordelijk voor de business unit Tempo-Team Professionals, een van de zeven business units van uitzender Tempo-Team. 'Als controller wil ik dicht op de business zitten. Een goede onderlinge samenwerking is daarbij erg belangrijk. Ik houd ervan om samen met mensen te werken en samen tot een goed resultaat te komen.'

artikel-thumbnail

03 maart 2009

Lagere kostenstructuur voor betalingen

European Financial Headquart, de Europese dochter van het Japanse HOYA Corporation heeft haar cashmanagment gecentraliseerd via haar InHouse Bank. Door deze centralisatie heeft de organisatie meer grip gekregen op de cash, zijn bankkosten gereduceerd en is de organisatie in staat om betere cash deals af te sluiten. Gelijktijdig met deze centralisatieslag is rekening gehouden met de komst van SEPA. Vijf ideeën om optimale, transparante en universele processen uit te tekenen.

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22