artikel-thumbnail

28 september 2006

RONDETAFEL 'De scheiding tussen control en business is gelukkig nog ver weg'

Nu bedrijven de Sarbanes-Oxley-wetgeving, de code-Tabaksblat, IFRS en alle aanverwante wetten en regels hebben geïncorporeerd, lijkt het tijd om de rol van de CFO te herzien: meer 'business partner' dan 'scorekeeper'. De CFO's willen wel, zo bleek tijdens de rondetafelbijeenkomst van Chief Financial Officer en softwarebedrijf Cognos over de transformatie van de financiële functie, de eerste van een reeks.

artikel-thumbnail

10 juli 2006

Talentmanagement ten onrechte verwaarloosd

Gerenommeerde organisaties als Ahold, Philips, KPN en TNT hebben een minder prettige overeenkomst: ze zijn geen van alle in staat hun eigen CFO op te leiden. Ook het grote aantal vacatures voor financiële professionals maakt pijnlijk duidelijk hoe moeilijk het voor veel organisaties is om mensen binnen de financiële functie goed op te leiden en te ontwikkelen. Effectief talentmanagement binnen de financiële functie kan helpen om deze problemen gestructureerd aan te pakken.

artikel-thumbnail

07 april 2006

Scholing werknemer amper prioriteit bij werkgevers

Raar maar waar: anno 2006 ziet bijna één op de vijf Nederlandse werkgevers geen voordeel in het aanbieden van aanvullende trainingen aan werknemers. Ook interculturele training is volgens bijna de helft van de ondervraagden niet nuttig voor medewerkers. Dit blijkt uit een internationaal arbeidsmarktonderzoek van financieel uitzend- en detacheringsbureau Accountemps dat is gehouden in elf landen onder 1765 Human Resources en Finance Managers.

artikel-thumbnail

20 februari 2006

CSR: bekend, bemind en onbegrepen

Eén ding staat vast: maatschappelijk ondernemen leeft. Bij bedrijven, die de mond vol hebben van corporate social responsibility. Bij kritische burgers en consumenten, bij overheden en NGO's. Maar voor bedrijven is het moeilijk zich een houding te geven als het gaat om CSR. Waarom zou je eigenlijk maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen? Wat moet je doen en nalaten? Moet je ermee te koop lopen of niet? Enkele CFO's en deskundigen wisselen van gedachten over deze en andere vragen.

artikel-thumbnail

20 februari 2006

Interviewn met (voormalig CFO) Cees Bergman van Fornix : Wel de kerk rondgelopen, maar niet getrouwd'

Fornix BioSciences, vooral bekend van het succesvolle antiallergiemiddel Oralgen, staat in de startblokken om het als internationale speler te gaan maken. Door het wachten op een definitieve registratie van het product Oralgen bleef het startschot voor een internationale concurrentieslag tot nu toe echter uit. Allerlei moverende oorzaken liggen hier volgens CEO en voormalig CFO Cees Bergman aan ten grondslag. Als het aan hem ligt is dat in 2006 voorbij. Definitieve registratie of niet, Fornix BioSciences 'goes Europe'!

artikel-thumbnail

10 februari 2006

Felix Verschuren, CFO Van Kooy Groep: "In twee jaar tijd is het aantal openstaande incasso's flink afgenomen"

Meteen na zijn studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universteit Rotterdam, begon Felix Verschuren tien jaar geleden zijn carrière bij Van Kooy Groep. In eerste instantie was hij alleen verantwoordelijk voor de operationele activiteiten van één van de autobedrijven, maar in de loop der jaren kwamen daar meer verantwoordelijkheden bij. Twee jaar geleden is Verschuren doorgegroeid naar de functie van financieel directeur.

artikel-thumbnail

23 januari 2006

Marcel van Zuuren, Director of Finance Europe SSI: "De CFO moet meer ondernemer durven zijn"

Marcel van Zuuren is per 1 januari benoemd als Director of Finance Europe bij Survey Sampling International (SSI). Een jaar geleden was hij bij dit Amerikaanse bedrijf in dienst gekomen als finance manager. Van Zuuren's promotie komt op een interessant moment. De online veldwerksupplier ten behoeve van marktonderzoek zit in een fase waarin het ene na het andere buitenlandse kantoor geopend wordt.

artikel-thumbnail

20 januari 2006

Ewout Wegman: "Een bedreiging voor de financieel manager is dat hij teveel stuurt op objectieve en te weinig op subjectieve zaken

Voor Ewout Wegman (30) was het al vrij snel duidelijk dat hij ooit een eigen bedrijf zou gaan beginnen. Al tijdens zijn studie bedrijfskunde heeft hij kort aan het ondernemersschap mogen ruiken. De vijf jaar die Wegman bij ING heeft gewerkt, waren een goede leerschool, maar de wens om ooit iets voor zichzelf te beginnen, bleef onverminderd groot. In 2006 kwam een lang gekoesterde droom uit toen zijn bedrijf EPW Consult het levenslicht zag, een financial consultancy bedrijfje. Zijn eerste grote opdracht heeft hij al binnen. Evenementenbureau The Garage Creations heeft hem voor een jaar ingehuurd als financieel directeur ad interim.

artikel-thumbnail

08 december 2005

Henk Scheffers (CFO SHV) 'Liever meer ondernemerschap dan meer controle'

De aanscherping van de wet- en regelgeving na alle beursschandalen was misschien terecht. Maar het valt niet te hopen dat voorschriften zoals vastgelegd in de corporate-governancecode en de IFRS-boekhoudregels verplicht worden bij niet-beursgenoteerde bedrijven. Daar houden de aandeelhouders al voldoende toezicht, betoogt SHV-CFO Henk Scheffers. En het zou helemaal zonde zijn om de beproefde principes van goed koopmanschap overboord te gooien: "IFRS wekt verwachtingen die niet waar kunnen worden gemaakt."

artikel-thumbnail

08 december 2005

Rob Schipper en Tjarda Molenaar 'CFO onvoldoende vertrouwd met private equity'

Vorig jaar werd Nederland verrast door een groot aantal financieel gedreven overnames, waarvan de door KKR bekokstoofde delisting annex buy-out van Vendex-KBB een van de meest spraakmakende was. Dit jaar zijn er weer meer strategische overnames, veelal van optimistische bedrijven die nieuwe markten willen veroveren. Dit neemt niet weg dat de private-equityhuizen de komende jaren actief zullen blijven, verwachten Rob Schipper en Tjarda Molenaar, bestuursleden van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. De CFO kan zijn borst natmaken.

artikel-thumbnail

08 december 2005

Jos Streppel, CFO Aegon:'We zijn nog niet transparant genoeg'

AEGON heeft meer dan de meeste andere bedrijven werk moeten verzetten om alle nieuwe corporate-governanceregels door te voeren. CFO Jos Streppel is er nog altijd 70 procent van zijn tijd aan kwijt en alleen al in 2004 kostte het AEGON 35 miljoen euro om aan alle nieuwe regels te voldoen. Toch is de effectiviteit volgens Streppel slechts beperkt: "Onze cijfers zijn vanwege IFRS een puzzeltje. En zo'n fraude als met Paul V. kan morgen weer plaatsvinden."

artikel-thumbnail

18 oktober 2005

Jouke van der Veer, de nieuwe CFO van Albron: "Ik voelde mij het afgelopen jaar een ambassadeur van het vak"

Toen Jouke van der Veer vorig jaar de prijs ontving voor controller van het jaar, ging er een wereld voor hem open. Verschillende uitnodigingen om op congressen te spreken of college te geven kwamen binnen en ook collega's en vakgenoten zochten in toenemende mate contact met hem. Mede dankzij dat wijdvertakte netwerk treedt hij per 1 december 2005 in dienst bij Albron, de grootste zelfstandige cateraar van Nederland.

artikel-thumbnail

18 oktober 2005

John Eijgendaal, CFO Aalberts Industries: Boerenverstand als succesfactor

Overname hier, overname daar, recordresultaten, enthousiaste analisten, dolgelukkige en optimistische beleggers, dat is in een notendop het verhaal van het beursgenoteerde Aalberts Industries. Het gaat goed met het entrepreneurbedrijf bij uitstek. CFO John Eijgendaal, zelf afkomstig uit een ondernemersgezin, voelt zich als een vis in het water binnen de onderneming en ziet nog steeds zelfs de kleinste overname als een grote uitdaging.

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23