Human Capital en Skills

artikel-thumbnail

08 december 2005

Rob Schipper en Tjarda Molenaar 'CFO onvoldoende vertrouwd met private equity'

Vorig jaar werd Nederland verrast door een groot aantal financieel gedreven overnames, waarvan de door KKR bekokstoofde delisting annex buy-out van Vendex-KBB een van de meest spraakmakende was. Dit jaar zijn er weer meer strategische overnames, veelal van optimistische bedrijven die nieuwe markten willen veroveren. Dit neemt niet weg dat de private-equityhuizen de komende jaren actief zullen blijven, verwachten Rob Schipper en Tjarda Molenaar, bestuursleden van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. De CFO kan zijn borst natmaken.

artikel-thumbnail

08 december 2005

Jos Streppel, CFO Aegon:'We zijn nog niet transparant genoeg'

AEGON heeft meer dan de meeste andere bedrijven werk moeten verzetten om alle nieuwe corporate-governanceregels door te voeren. CFO Jos Streppel is er nog altijd 70 procent van zijn tijd aan kwijt en alleen al in 2004 kostte het AEGON 35 miljoen euro om aan alle nieuwe regels te voldoen. Toch is de effectiviteit volgens Streppel slechts beperkt: "Onze cijfers zijn vanwege IFRS een puzzeltje. En zo'n fraude als met Paul V. kan morgen weer plaatsvinden."

artikel-thumbnail

08 december 2005

Henk Scheffers (CFO SHV) 'Liever meer ondernemerschap dan meer controle'

De aanscherping van de wet- en regelgeving na alle beursschandalen was misschien terecht. Maar het valt niet te hopen dat voorschriften zoals vastgelegd in de corporate-governancecode en de IFRS-boekhoudregels verplicht worden bij niet-beursgenoteerde bedrijven. Daar houden de aandeelhouders al voldoende toezicht, betoogt SHV-CFO Henk Scheffers. En het zou helemaal zonde zijn om de beproefde principes van goed koopmanschap overboord te gooien: "IFRS wekt verwachtingen die niet waar kunnen worden gemaakt."

artikel-thumbnail

18 oktober 2005

Jouke van der Veer, de nieuwe CFO van Albron: "Ik voelde mij het afgelopen jaar een ambassadeur van het vak"

Toen Jouke van der Veer vorig jaar de prijs ontving voor controller van het jaar, ging er een wereld voor hem open. Verschillende uitnodigingen om op congressen te spreken of college te geven kwamen binnen en ook collega's en vakgenoten zochten in toenemende mate contact met hem. Mede dankzij dat wijdvertakte netwerk treedt hij per 1 december 2005 in dienst bij Albron, de grootste zelfstandige cateraar van Nederland.

artikel-thumbnail

18 oktober 2005

John Eijgendaal, CFO Aalberts Industries: Boerenverstand als succesfactor

Overname hier, overname daar, recordresultaten, enthousiaste analisten, dolgelukkige en optimistische beleggers, dat is in een notendop het verhaal van het beursgenoteerde Aalberts Industries. Het gaat goed met het entrepreneurbedrijf bij uitstek. CFO John Eijgendaal, zelf afkomstig uit een ondernemersgezin, voelt zich als een vis in het water binnen de onderneming en ziet nog steeds zelfs de kleinste overname als een grote uitdaging.

artikel-thumbnail

06 september 2005

The financial sector is continuously changing mastering the 'Regulatory Perfect Storm'

Due to the strategic re-structuring, organisations in the financial sector are changing rapidly. The life cycle of financial products diminishes and distibution channels change, not in the least due to the Internet. At the same time, financial institutions are faced with fierce competition and a 'Regulatory Perfect Storm' via new regulations demanding more advanced internal control systems. These developments have an impact on the most important resources of banks, their employees.

artikel-thumbnail

05 september 2005

Pierre Malmartel, CFO SigmaKalon: 'Een beursnotering is ons uiteindelijke doel'

De CFO van Sigma Kalon, de Fransman Pierre Malmartel begon zijn carrière bij het hoofdkwartier van het Franse olieconcern Total. Zodoende heeft hij het wordingsproces van de leverancier van decoratieve verven vanaf het prille begin meegemaakt. SigmaKalon, een samenvoeging van Sigma Coatings en Kalon, is in 1999 ontstaan uit de fusie tussen de verfgroepen van Petrofina en Total. Zijn ervaring met de verfindustrie gaat echter al verder terug. In 1994 werd hij Finance & Strategy director van de verfdivisie bij Total. Na diverse leidinggevende financiële en operationele functies te hebben bekleed, is hij sinds 2003 CFO op groepsniveau.

artikel-thumbnail

29 augustus 2005

Jan Willem Wienbelt, CFO Ctac: "Rendement moet fundament hebben"

'Ga zo door', dat kreeg CFO Jan-Willem Wienbelt vorige week te horen toen zijn benoeming tot lid van de Statutaire Directie van Ctac werd goedgekeurd door de aandeelhouders. En dat is precies wat Wienbelt van plan is. Formeel gezien wordt zijn verantwoordelijkheid weliswaar zwaarder, voor Wienbelt voelt het niet als een grote verandering. De strategie die hij de afgelopen jaren heeft gevolgd, blijft in grote lijnen ongewijzigd.

artikel-thumbnail

26 juli 2005

Arjen Sparrius: "Overnames te vaak vanuit de onderbuik"

Hoewel Arjen Sparrius geen specifieke opleiding tot financial heeft gevolgd (Ir-bedrijfskunde), is hij, toeval of niet, vrij direct de financiële wereld ingezogen. De non-financial die financial werd, zo kun je het kort zeggen. Sinds ongeveer een maand is hij eigenaar van Business Value, een bedrijf dat zich als "Register Valuator" richt op bedrijfswaardering. Naar eigen zeggen bevindt hij zich in een groeimarkt, want fusies en overnames zitten duidelijk weer in de lift. Bovendien zijn 'impairment valuations' nu jaarlijks verplicht voor bedrijven die rapporteren conform IFRS.

artikel-thumbnail

11 juli 2005

Frans Ooms (CFO Pharming): Het leven begint na de dood van stier Herman

Het biotechnologiebedrijf Pharming verwacht in 2005 voor het eerst in zijn bestaan een winst per aandeel te realiseren en het eerste product te lanceren. Het zou de inlossing zijn van een belofte aan de beleggers, durfkapitalisten en andersoortige investeerders. Volgens Pharming CFO Frans Ooms de ultieme beloning voor iedereen die al die jaren een rotsvast vertrouwen heeft gehad in de technologie en het ontwikkelingspotentieel van het bedrijf.

artikel-thumbnail

05 juli 2005

Stampij over salaris (column)

Het kon natuurlijk niet uitblijven. Nadat voorganger Kok zich acht jaar geleden vergaloppeerde door te spreken over 'exhibitionistische zelfverrijking' trekt nu Don Balkenende ten strijde tegen windmolens. Exhibitionistisch wordt ingeruild tegen exorbitant, 'naming & shaming' toegevoegd, maar dat geeft de leegheid van het geheel nog geen gewicht. De vraag 'wie komt wat toe?' is van alle tijden. Ieder kan daarover zijn gedachten hebben, maar in de praktijk spelen vrije markten de hoofdrol.

artikel-thumbnail

04 juli 2005

Robert van der Klauw: 'Financieel management is geen doel op zich'

Robert van der Klauw (36) is sinds 1993 werkzaam bij bank en verzekeraar ING. Hij heeft gekozen voor een avontuurlijke loopbaan. Na gewerkt te hebben voor Postbank en ING's hoofdkantoor, verhuist hij naar Roemenië. Daar wordt hij CFO van ING's verzekerings- en bankactiviteiten. Daarna vestigt hij zich nog veel verder oostwaarts. In Korea wordt hij CFO van ING Verzekeringen. In die functie is hij verantwoordelijk voor verslaglegging, risicobeheer en investment management. Naast zijn werk volgt hij de Britse registeraccountants opleiding.

artikel-thumbnail

01 juli 2005

Eenzaam aan de top

'Dienend leiderschap' is aan Jan Hommen wel besteed. Acht jaar lang was hij CFO van Philips en al die tijd werkte hij zich een slag in de rondte. Hij spreekt met trots over het bedrijf, de strategie, de financiële resultaten, over 'ons' en 'wij'. Maar zichzelf typeert hij als 'een vertegenwoordiger' van een bedrijf, als iemand die geen enkele moeite heeft om mensen aan te trekken die beter zijn dan hijzelf. En uiteraard is het maar zeer ten dele zijn verdienste dat hij CFO van het jaar is geworden.

artikel-thumbnail

29 juni 2005

Peter Hessing, allergisch voor routine en sleur

Peter Hessing heeft een hekel aan routine. Zodra hij het gevoel krijgt dat hij zijn werk op de automatische piloot doet, gaat hij onmiddellijk op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die instelling zit er diep in, zo blijkt ook wel uit zijn CV. Na zijn studie vertrekt Hessing meteen naar Afrika om daar ontwikkelingswerk te doen. Later is hij als (financieel) interim verantwoordelijk voor diverse crisisafwendingen, reorganisaties en andere veranderingsprocessen. En ook nu als adviseur (financieel en ICT) van IIB moet hij zijn klanten keer op keer met nieuwe oplossingen ondersteunen.

artikel-thumbnail

14 juni 2005

Genomineerden CFO-scriptieprijs aan het woord: 'CFO dreigt zijn objectiviteit te verliezen'

Tijdens de komende CFO-day op 16 juni maakt voor de eerste keer ook aanstormend talent kans op een prijs. Vijf (oud-) studenten dingen mee naar de CFO-scriptieprijs 2005. Allen hebben hun nominatie te danken aan een uitmuntende eindscriptie over een onderwerp dat relevant is voor de CFO. Vier van hen spreken zich uit over het onderwerp van hun scriptie, hun visie op het vak van de financiële manager en natuurlijk hun verwachting van de komende CFO-day.

artikel-thumbnail

27 mei 2005

Tussen 'in control' en 'in business' zijn - het eeuwige dilemma

De chief financial officer staat anno 2005 vaak op hetzelfde voetstuk als de chief executive officer. Bij de grote beursgenoteerde ondernemingen in ons land vervult de financiële man in het algemeen een even belangrijke rol als de feitelijke bestuursvoorzitter. Mensen als Tom de Swaan (ABN AMRO), Jan Hommen (Philips) en Cees Maas (ING) staan qua naam en faam al lang niet meer in de schaduw van hun CEO's Rijkman Groenink, Gerard Kleisterlee en Michel Tilmant. Daarmee krijgt de financiële functie ook de aandacht en eer die ze verdient. Dat brengt echter ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee - en daardoor nieuwe dilemma's.

artikel-thumbnail

27 mei 2005

'Tegenwicht bieden op veel fronten' - Ron van Laar, Oilily

'Mijn Uitdaging? Oilily heeft een pittige tijd achter de rug. Afgelopen boekjaar was voor het eerst weer een positief jaar. Duidelijk mag zijn dat het vooral zaak is dit te continueren. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, het is mijn uitdaging de goede lijn door te zetten en te waken voor ondoordachte stappen nu de weg omhoog is ingezet. Er is namelijk nog veel te verbeteren, al hebben we een ingrijpende sanering en herstructurering achter de rug.

artikel-thumbnail

27 mei 2005

' Eten of gegeten worden' - Tom de Swaan, ABN AMRO

Rijkman Groenink is de CEO, de baas die overal mee weg lijkt te komen. Tom de Swaan, de beste CFO van vorig jaar, is de man die zich in kleinere kring beweegt, maar die binnen die kleinere kring een enorm goede reputatie geniet. De goede kritieken die De Swaan persoonlijk krijgt, kunnen niet echt veel te maken hebben met de resultaten van de bank, wan die vallen ronduit tegen. In zijn uitspraken komt De Swaan doorgaans bescheidener over dan de branie-achtige CEO van ABN AMRO. De Swaan is helder, open en eerlijk, aldus veel analisten. Omzet en winst ontwikkelen zich redelijk bij de bank, maar het is de hand van De Swaan die zichtbaar wordt in het optimaliseren van de resultaten.

artikel-thumbnail

27 mei 2005

'Takenpakket drastisch uitgebreid' - Wietze Reehoorn, ABN AMRO

'Uitdaging voor de CFO? Wij signaleren op dit moment veel ontwikkelingen waar CFO's mee te maken hebben. Neem de pensioenproblematiek als gevolg van IFRS. Of het vraagstuk om bepaalde activiteiten uit te besteden of te verplaatsen: outsourcing of het verhuizen van onderdelen naar bijvoorbeeld India kan voordeel opleveren maar heeft grote impact op de financiële huishouding van de onderneming en het gebruik van werkkapitaal.

artikel-thumbnail

27 mei 2005

'Bijzonder trots op triple A-status' - Bert Bruggink, Rabobank

De uitdaging die een Rabobank-CFO altijd dient aan te gaan, is die om onze unieke kredietstatus te behouden. Die wens loopt als rode draad door alles wat we doen heen. We zijn de enige private instelling in de wereld met een triple A-status. Dat verschaft ons een unieke positie in de wereld. Waar we ook komen in de ?nanciële wereld: men kent de Rabobank. Dat is iets waar Rabobank-medewerkers bijzonder trots op zijn. Bovendien: die status levert ons daadwerkelijk ?nancieel voordeel op. Wij kunnen onze funding tegen gunstiger tarieven realiseren dan menige andere instelling.

artikel-thumbnail

27 mei 2005

'Stuurman naast de kapitein' - Rudi Mussche, Radio Holland Group.

'Mijn uitdaging? Bij Radio Holland Group is de tijd rijp om actiever te kijken naar mogelijkheden om uit te breiden, zowel in aantal vestigingen als in diensten. De afgelopen jaren is vooral veel aandacht besteed om de groep op dit punt te krijgen. Per 1 januari 2002 is Radio Holland Group door een buyout verzelfstandigd. Vanaf dat moment hebben we hard gewerkt om de ongeveer vijftig vestigingen in verschillende landen meer tot één geheel te kneden.

artikel-thumbnail

27 mei 2005

'Niet alleen lastige horzel'- Geurt Volkers, NDC Holding

'Mijn uitdaging voor de komende tijd is de acquisitie die de Noordelijke Dagblad Combinatie sinds begin dit jaar heeft gedaan in financiële termen in goede banen te leiden. NDC is een regionale speler in de markt en was op zoek naar basisverbreding. Die heeft het bedrijf gevonden in de overname van uitgever Veen Bosch & Keuning, een groep uitgevers (algemeen en educatief) die een jaarlijkse omzet genereert van 135 miljoen euro.

artikel-thumbnail

27 mei 2005

'Het gaat om strategische control'- Willem te Beest, Universiteit Twente

'Mijn uitdaging? Er is momenteel een allesoverheersende uitdaging voor mij: voorkomen dat we aan ons eigen succes tenonder gaan. Dat heeft alles te maken met de aard van onze 'producten'. Wij doen onderzoeksprojecten voor derden, zoals NWO, de EU, het ministerie van EZ bijvoorbeeld of voor bedrijven als Philips. Die projecten op zichzelf zijn zelden kostendekkend. Grofweg dekken de bijdragen van onze opdrachtgevers de helft van onze integrale kosten. De rest moeten wij matchen uit de overheidsbijdrage. Die is constant. Wij hebben echter kwalitatief zeer succesvolle onderzoekers, waardoor de vraag naar onze diensten toeneemt

artikel-thumbnail

12 mei 2005

High-tech maar conservatief - Interview CFO ASML Peter Wennink

Het gaat zo goed met ASML dat aandeelhouders de CFO al vragen wat hij met al die cash gaat doen. Peter Wennink: "Het is nog niet zover dat we geld overhebben, maar als dat wel het geval is en we kunnen het niet investeren in overnames of autonome groei, dan gaat het gewoon terug naar de aandeelhouders." Met andere woorden, ASML maakt zich op voor een nieuwe top in het cyclische bestaan. De CFO is ondertussen bezig met de volgende downturn. "We zijn daar beter op voorbereid dan ooit." Door Geert Dekker

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22