artikel-thumbnail

16 juni 2009

CFO's: financiering nog steeds schaars en duur

Nederlandse CFO's zijn somber over de beschikbaarheid en de kosten van financiering. Dit blijkt uit recent onderzoek van Deloitte onder ruim 50 corporate CFO's in Nederland. Een forse meerderheid van de ondervraagde CFO's (67%) geeft aan dat het aantrekken van nieuwe financiering lastig is. Bovendien vindt 80% van de CFO's de financieringskosten hoog. Op dit moment rapporteert 75% van de ondervraagden een stijging van de korte termijn rente op bancaire kredieten. Het is dan ook niet verrassend dat men pessimistischer is dan drie maanden geleden als het gaat om de financiële perspectieven van de organisatie.

artikel-thumbnail

16 juni 2009

Leadership in Finance - To pilot a company anti-cyclically through the Credit Crisis

"By the end of 2008, the consequences of the international credit crisis had spread across a broad front and in time could also have affected Imtech. Nevertheless, Imtech now faces the future with confidence. Imtech is well-positioned in the growth market of energy & environment as well as in government financed markets such as mobility, infrastructure, rail, environment, care & cure and education. Around 30% of revenue is generated from government initiated or supported projects. In economically difficult times the expectation is that government will follow an anti-cyclical investment policy and technology is one of the most important motivators. As a result of this, Imtech is well-balanced. At the same time, Imtech is keeping its finger on the pulse through active monitoring of its cash position, working capital, indirect costs, the development of its order book and risks such as a worsening of its customers' financial positions."

artikel-thumbnail

15 juni 2009

Todays Finance Leader: Corporate Banker meets Venture Capitalist (must have juggling skills)

Over the past decade Sara Lee Corporation evolved from a highly decentralized holding company to an allied business with separate business segments that leverage shared capabilities. Sara Lee's finance function plays an integral role in the allied model, wearing various hats and juggling different roles and responsibilities: from corporate banker to IT architect, from chief procurement officer to business process outsourcer, from the investor behind growth initiatives to the voice of reason challenging "pies in the sky". By: Theo de Kool, Executive Vice President and Chief Financial & Administrative Officer Sara Lee Corporation (US)

artikel-thumbnail

27 mei 2009

Genomineerd CFO Day 2009, categorie AEX: Pierre-Jean Sivignon, Philips

Pierre-Jean Sivignon (1956) is sinds juni 2005 lid van de raad van bestuur en chief financial officer bij Royal Philips Electronics. De Fransman Sivignon werkte van 1982 tot begin 2001 bij de Schlumberger-groep, waar hij verschillende functies bekleedde. In 2001 stapte hij over naar het aan de Franse beurs genoteerde Faurecia, een vooraanstaande leverancier van auto-onderdelen, waar hij CFO werd. In 2005 trad hij toe tot de raad van bestuur van Philips als Executive Vice President en CFO.

artikel-thumbnail

27 mei 2009

Genomineerd CFO Day 2009, categorie AEX: Rolf-Dieter Schwalb, DSM

Rolf-Dieter Schwalb (1952) is sinds 2006 chief financial officer bij Koninklijke DSM N.V. In 1976 begon hij zijn carrière bij Procter & Gamble in Duitsland, waar hij over een periode van achttien jaar verschillende posities in de IT en finance bezette, waaronder die van controller van Procter & Gamble Duitsland. In 1991 vertrok hij naar Brussel, waar hij verantwoordelijk was voor de planning en control van alle Europese activiteiten van het bedrijf. In 1994 stapte hij over naar Beiersdorf in Hamburg, waar hij in 2000 werd benoemd tot CFO.

artikel-thumbnail

19 mei 2009

Genomineerd CFO Day 2009, categorie AMX/AScX & overig: Edwin van Leeuwen, Unit 4 Agresso

Edwin van Leeuwen (1966) trad medio 1999 in dienst van Unit 4 Agresso en is sinds april 2002 lid van de raad van bestuur en financieel directeur (CFO). Zijn primaire aandachtsgebieden zijn financiën, juridische zaken en investor relations. Van Leeuwen is registeraccountant en was eerder werkzaam als manager Finance & Control bij Koninklijke Van Ommeren N.V. Daarvoor werkte hij 8 jaar als accountant, onder meer voor Coopers & Lybrand.

artikel-thumbnail

12 mei 2009

Genomineerd CFO Day 2009, categorie niet-beursgenoteerd: Maarten Blacquiere, GasTerra

Maarten Blacquière is sinds januari 2006 CFO van GasTerra, dat het afgelopen jaar een omzet behaalde van 24 miljard euro. Een deel van de omzet komt uit langlopende contracten, maar Blacquière signaleert een duidelijke trend om van langetermijncontracten naar kortere termijnen te gaan. Naast eenjarige contracten met grote afnemers wordt er ook meer gas verhandeld via de spotmarkt. Dat geeft aan de ene kant meer flexibiliteit, maar het brengt ook meer onzekerheid. Het is zoeken naar de juiste balans.

artikel-thumbnail

12 mei 2009

Genomineerd CFO Day 2009, categorie niet-beursgenoteerd: Pieter Verboom, Schiphol Groep

In de bijna twaalf jaar dat Pieter Verboom CFO van Schiphol Group is, heeft hij een aantal grote programma's geleid, waaronder de voorbereiding van de beursgang van Schiphol Group, die uiteindelijk geen doorgang vond, en de kruisparticipatie van Schiphol Group en Aéroports de Paris in 2008. Het thans meest urgente project is het veilig door de economische crisis heen loodsen van de luchthavenexploitant.

artikel-thumbnail

24 april 2009

Gedreven door waarden

Waarom praten over cultuur op een conferentie voor CFO's? was de vraag die Richard Barrett zijn gehoor stelde tijdens het derde Jaarcongres Finance Transformation. Het antwoord was volgens hem niet moeilijk te raden: "CFO's spelen een sleutelrol in de creatie van waarde." De mate waarin zij hierin succesvol zijn, staat in direct verband met de investeringen in cultuur. Barrett ging in een speciale sessie dan ook dieper in op talentmanagement en cultureel kapitaal.

artikel-thumbnail

06 april 2009

Werk aan je sense of purpose, in jezelf investeren loont!

Kredietcrisis en recessie bepalen op dit moment wel heel sterk de publieke opinie. En allemaal vanuit een in mijn ogen te negatief sentiment. Heel Nederland maakt zich druk over zijn eigen toekomst. En natuurlijk waart het spook van massale ontslagen ook opeens rond. Het aantal aanvragen voor werkloosheiduitkeringen neemt sinds lange tijd weer toe. En op hetzelfde moment ben ik op zoek naar hoogopgeleide, getalenteerde financieel specialisten. Niet naar één, maar naar heel veel!

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23