Human Capital en Skills

artikel-thumbnail

25 november 2009

Rolf Verspuij, CFO Gazelle: 'Aandacht voor procesoptimalisatie en groei'

Koninklijke Gazelle is met een historie van ruim 100 jaar de grootste fietsfabrikant van Nederland. De afgelopen jaren is de concurrentie toegenomen en om marktaandeel te winnen is innovatie en vernieuwing in de gehele bedrijfsketen het motto. Dat geldt ook voor de finance afdeling van Gazelle die onder leiding van CFO Rolf Verspuij streeft naar voortdurende procesoptimalisatie nu de fundamenten zijn gelegd met de implementatie van een SAP systeem.

artikel-thumbnail

25 september 2009

Prioriteit CFO: kosten en cashmanagement

De financiële functie moet zich in tijden van economische crisis specifiek richten op het kosten- en cashmanagement. De CFO moet daarnaast beschikken over een goed ethisch besef en het vermogen om dit ook toe te passen. De grootste uitdagingen voor de financiële functie in deze tijd hangen samen met persoonlijke eigenschappen en communicatieve vaardigheden die nodig zijn om de business zowel te inspireren als uit te dagen en om 'ketendenken' te realiseren.

artikel-thumbnail

21 september 2009

De trend naar netwerken van professionals en social entrepreneurs

Ze zijn ambitieus, willen zich inzetten om een betere wereld te maken en zijn op zoek naar anderen die hen daarbij kunnen helpen. Social entrepreneurs beginnen niet met businessplannen vol mooie winstcijfers. Hun missie en plaats zijn buiten, vlakbij de situaties waarin ze een rol willen spelen. Ze werken aan het dichten van sociale kloven, pakken culturele uitdagingen op of richting zich op ecologische problemen. Goede ideeën voldoende, maar vaak ontbreken de middelen, mensen, expertise of ervaring om ze succesvol uit te voeren.

artikel-thumbnail

21 juli 2009

Pensioenwaardeoverdracht kost werkgever al gauw EUR 25.000 extra

Met de komst van de nieuwe Pensioenwet is ook op het gebied van waardeoverdrachten de overstap gemaakt naar marktwaardering. Dit betekent dat voor de bepaling van de overdrachtswaarde moet worden gerekend met een rentevoet op basis van de rentetermijnstructuur voor verplichtingen met een looptijd van 25 jaar met als peildatum 1 oktober van enig jaar. Voor waardeoverdrachten in 2009 wordt uitgegaan van de rente per 1 oktober 2008, zijnde 4,533%.

artikel-thumbnail

16 juni 2009

CFO's: financiering nog steeds schaars en duur

Nederlandse CFO's zijn somber over de beschikbaarheid en de kosten van financiering. Dit blijkt uit recent onderzoek van Deloitte onder ruim 50 corporate CFO's in Nederland. Een forse meerderheid van de ondervraagde CFO's (67%) geeft aan dat het aantrekken van nieuwe financiering lastig is. Bovendien vindt 80% van de CFO's de financieringskosten hoog. Op dit moment rapporteert 75% van de ondervraagden een stijging van de korte termijn rente op bancaire kredieten. Het is dan ook niet verrassend dat men pessimistischer is dan drie maanden geleden als het gaat om de financiële perspectieven van de organisatie.

artikel-thumbnail

16 juni 2009

Leadership in Finance - To pilot a company anti-cyclically through the Credit Crisis

"By the end of 2008, the consequences of the international credit crisis had spread across a broad front and in time could also have affected Imtech. Nevertheless, Imtech now faces the future with confidence. Imtech is well-positioned in the growth market of energy & environment as well as in government financed markets such as mobility, infrastructure, rail, environment, care & cure and education. Around 30% of revenue is generated from government initiated or supported projects. In economically difficult times the expectation is that government will follow an anti-cyclical investment policy and technology is one of the most important motivators. As a result of this, Imtech is well-balanced. At the same time, Imtech is keeping its finger on the pulse through active monitoring of its cash position, working capital, indirect costs, the development of its order book and risks such as a worsening of its customers' financial positions."

artikel-thumbnail

15 juni 2009

Todays Finance Leader: Corporate Banker meets Venture Capitalist (must have juggling skills)

Over the past decade Sara Lee Corporation evolved from a highly decentralized holding company to an allied business with separate business segments that leverage shared capabilities. Sara Lee's finance function plays an integral role in the allied model, wearing various hats and juggling different roles and responsibilities: from corporate banker to IT architect, from chief procurement officer to business process outsourcer, from the investor behind growth initiatives to the voice of reason challenging "pies in the sky". By: Theo de Kool, Executive Vice President and Chief Financial & Administrative Officer Sara Lee Corporation (US)

artikel-thumbnail

27 mei 2009

Genomineerd CFO Day 2009, categorie AEX: Pierre-Jean Sivignon, Philips

Pierre-Jean Sivignon (1956) is sinds juni 2005 lid van de raad van bestuur en chief financial officer bij Royal Philips Electronics. De Fransman Sivignon werkte van 1982 tot begin 2001 bij de Schlumberger-groep, waar hij verschillende functies bekleedde. In 2001 stapte hij over naar het aan de Franse beurs genoteerde Faurecia, een vooraanstaande leverancier van auto-onderdelen, waar hij CFO werd. In 2005 trad hij toe tot de raad van bestuur van Philips als Executive Vice President en CFO.

artikel-thumbnail

27 mei 2009

Genomineerd CFO Day 2009, categorie AEX: Rolf-Dieter Schwalb, DSM

Rolf-Dieter Schwalb (1952) is sinds 2006 chief financial officer bij Koninklijke DSM N.V. In 1976 begon hij zijn carrière bij Procter & Gamble in Duitsland, waar hij over een periode van achttien jaar verschillende posities in de IT en finance bezette, waaronder die van controller van Procter & Gamble Duitsland. In 1991 vertrok hij naar Brussel, waar hij verantwoordelijk was voor de planning en control van alle Europese activiteiten van het bedrijf. In 1994 stapte hij over naar Beiersdorf in Hamburg, waar hij in 2000 werd benoemd tot CFO.

artikel-thumbnail

19 mei 2009

Genomineerd CFO Day 2009, categorie AMX/AScX & overig: Edwin van Leeuwen, Unit 4 Agresso

Edwin van Leeuwen (1966) trad medio 1999 in dienst van Unit 4 Agresso en is sinds april 2002 lid van de raad van bestuur en financieel directeur (CFO). Zijn primaire aandachtsgebieden zijn financiën, juridische zaken en investor relations. Van Leeuwen is registeraccountant en was eerder werkzaam als manager Finance & Control bij Koninklijke Van Ommeren N.V. Daarvoor werkte hij 8 jaar als accountant, onder meer voor Coopers & Lybrand.

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22