Human Capital en Skills

artikel-thumbnail

14 februari 2013

Jezelf verkopen is anders dan je denkt.

Hoe maak je een goede indruk op een sollicitatie gesprek? Hoe verkoop je jezelf voor de gewilde promotie? Er is al veel advies geschreven over hoe je jezelf het beste kunt verkopen; Spreek rustig en met vertrouwen, maak oogcontact, oefen je pitch en vooral… wees niet te bescheiden. Vertel uitgebreid hoe goed je een en ander al hebt aangepakt in je carrière. Het is toch immers zo dat een 'proven track record' je wel aan die nieuwe baan kan helpen. Of niet?

artikel-thumbnail

14 januari 2013

Onderzoek: Risicobereidheid CEO's en CFO's verschilt niet echt

In de beeldvorming over het bestuur van ondernemingen wordt de CEO gezien als de persoon die de grootste risico's neemt en is de CFO degene die voorzichtiger is en die zo nodig op de rem trapt. In werkelijkheid is de risicobereidheid van CEO's en CFO's niet zo verschillend. CFO's en commissarissen zijn weliswaar over het algemeen meer risicoavers, maar opvallend genoeg vragen alleen commissarissen hogere opbrengsten in ruil voor het nemen van risico. Het verschil tussen CEO en CFO in de opbrengsten die ze eisen voor het nemen van risico's is vrijwel te negeren.

artikel-thumbnail

08 januari 2013

Tom de Witte, CFO Vastned: "Door e-commerce gaan retailers hun business anders doen"

De splitsing van de Vastned Groep in Vastned Retail en Vastned Offices/Industrial is volgens Tom de Witte, CFO van Vastned (voorheen Vastned Retail), de juiste keus op het juiste moment geweest. De kantorentak fuseerde in 2011 met NSI en het overgebleven Vastned richt zich nu volledig op winkelvastgoed. Wat betekent dat voor de strategie? Bang voor de opkomst van e-commerce en een kaalslag in het winkellandschap is De Witte in ieder geval niet.

artikel-thumbnail

31 december 2012

Dossier: Best Employers to Work for in Finance

Financieel Management en Finance.nl voeren jaarlijks een onderzoek uit naar de beste werkgevers voor financials. Circa 50.000 financials krijgen de vragenlijst en geven aan waar zij graag zouden werken en wat belangrijk is voor hen in hun werk. Een uniek onderzoek dat inzicht geeft in de arbeidsmarkt. De resultaten worden gepubliceerd in de carrierespecial van Tijdschrift Financieel Management en op de websites www.financieel-management.nl en www.finance.nl

artikel-thumbnail

24 december 2012

FM.nl presenteert Top 40 best gelezen artikelen 2012

Wat vonden financieel managers vooral interessant in 2012? De redactie van FM.nl heeft traditiegetrouw een lijstje samengesteld met de 40 best gelezen artikelen van het jaar. Wat valt vooral op? Dat de crisis toch wel erg heeft huisgehouden. Financials zijn nog altijd erg geïnteresseerd in onderwerpen als risicomanagement, recovery, kredietvoorziening en cashflow management. Het aller-populairste onderwerp blijkt echter 'carrière' te zijn.

artikel-thumbnail

12 december 2012

Kees Boot (CFO Humares) over sociaal kapitaal: "Geld doneren is te gemakkelijk"

Naast een drukke baan als CFO van Humares, een snelgroeiende internationale personeeldienstverlener in de technische, de maritieme en de offshore-tak, is Kees Boot penningmeester van de Stichting De Noordzee. Voor Boot is er meer in het leven dan werken en plezier maken. Hij vervult al meer dan twaalf jaar vrijwillig bestuursfuncties, waarvan vijf jaar bij de Stichting De Noordzee. "Je hebt ook een verantwoordelijkheid tegenover de maatschappij", is zijn opvatting.

artikel-thumbnail

27 november 2012

Herman Molenaar, CFO Vanderlande Industries: "Er is geen eurocrisis"

Vanderlande Industries bestaat binnenkort 65 jaar. De onderneming, in 1949 opgericht als Machinefabriek E. van der Lande die transportbanden voor het ontladen van kolenschepen maakte, is uitgegroeid tot een wereldwijde speler op het gebied van geautomatiseerde material handling-systemen. Ondanks de economische crisis beschikt Vanderlande over een goed gevulde orderportefeuille en verwacht de onderneming voor dit jaar een groei van omzet en winst.

artikel-thumbnail

23 november 2012

Turnaround Management: Blue Ocean denken voor finance professionals

De hedendaagse finance professional moet niet alleen verstand hebben van verslaggevingsregels, belastingwetgeving, bankconvenanten en debet en credit, maar ook van strategische waardecreatie en branding. De rekenmachine kan weg, moderne theorieën over waardecreatie komen uit de kast. De Blue Ocean Strategy zal de CFO aanspreken, want in deze metaforische blauwe oceaan heerst rust en is concurrentie afwezig, maar hoe geraak je in deze oase zonder directe concurrentie?

artikel-thumbnail

21 november 2012

Ton van Veen, CFO Jumbo Supermarkten: "Grootste uitdaging zit in wat je minst kunt vastpakken: de cultuur"

Nog maar nauwelijks op adem gekomen van de integratie van Super de Boer in Jumbo Supermarkten en de overname van C1000, heeft Ton van Veen, CFO van Jumbo Supermarkten, de volgende grote operatie al weer op de agenda staan. Onlangs werd gestart met de ombouw van de eerste C1000- supermarkten naar de Jumbo-formule. Een enorm complexe uitdaging, vooral vanwege de cultuuraspecten. Hoe pakt Van Veen dat aan?

artikel-thumbnail

15 november 2012

Jaarcongres Finance Transformation in teken van 'de weerbare onderneming'

'Float like a butterfly - sting like a bee' was het motto van bokser Mohammed Ali, de legendarische drievoudig wereldkampioen zwaargewicht. In de boksring combineerde hij een verrassende wendbaarheid en snelheid met incasseringsvermogen en kracht. Het motto van Mohammed Ali is vandaag 6 december 2012 tevens het thema van het zevende Jaarcongres Finance Transformation, dat heel toepasselijk wordt gehouden in Grand Hotel Krasnapolsky, in vroeger tijden het decor van verschillende grote boksgala's.

artikel-thumbnail

12 november 2012

Ondernemerszin

De vorige keer had ik het op deze plek over de veranderde rol van finance professionals. Hun meerwaarde, zo betoogde ik, is de laatste jaren verlegd van het hoofdzakelijk beheren van de financiële rapportages naar het kunnen duiden van de cijfers. Prettig wanneer zij op correcte wijze een reeks getallen uit het boekhoudpakket kunnen laten rollen. Nog prettiger, zo niet noodzakelijk, wanneer zij op die cijfers ook een gefundeerde analyse kunnen loslaten over de invloed ervan op de bedrijfsstrategie.

artikel-thumbnail

02 november 2012

Stimuleren van innovatie - 5 instrumenten voor de CFO

De CFO heeft al sinds tijden de reputatie alleen geïnteresseerd te zijn in het financiële gedeelte en minder in zijn medewerkers. Deze opvatting is inmiddels behoorlijk achterhaald. De huidige businessgeoriënteerde CFO heeft meer oog voor zijn medewerkers en onderstreept de mening van de CEO: de belangrijkste activa van het bedrijf gaan iedere avond naar huis. Wat heeft de nieuwe CFO nodig om zich echt te ontplooien tot business-innovator?

artikel-thumbnail

25 oktober 2012

Voormalige Shell financials zeer gewild

Nederland kent een aantal multinationals die een stempel drukken op de CFO community. Koninklijke Shell is een van de grootste leveranciers van finance professionals en CFO's. De brede ontwikkeling van Shell financials maakt dat ze multi-inzetbaar zijn en bij veel ondernemingen terecht kunnen. De CFO Association bracht onlangs een aantal voormalige Shell financials bij elkaar om met hen te praten over de opgedane kennis en ervaringen bij Shell en waar deze ervaring hen heeft gebracht.

artikel-thumbnail

24 oktober 2012

Impact Basel III: "Regelgeving verandert rol CFO in strategievorming"

Nieuwe regelgeving in de financiële sector, waaronder Basel III, en de ontwikkelingen op de financiële markten hebben de CFO en finance een grotere rol in de strategievorming toebedeeld. Daar waar de CFO zich in het verleden meer concentreerde op het aanleveren van informatie en het beoordelen en valideren van allerlei financiële projecties, moet zijn aandacht er nu volgens Jan van Rutte, CFO van ABN AMRO, vooral op gericht zijn om ontwikkelingen en de gevolgen van regelgeving in financiële termen te vertalen.

artikel-thumbnail

23 oktober 2012

De noodzaak van effectief teamwork - Fundamentele leiderschapsvaardigheden

Financiële crises, internationale managementschandalen, smeltende ijskappen en opdrogende energievoorraden. Overal om ons heen worden we geconfronteerd met een steeds luider wordende roep om effectief leiderschap en betrouwbaar bestuur. En zowel zakelijk als relationeel geldt: wanneer vertrouwen afneemt, stagneert het tempo en stijgen de kosten. Oftewel, we betalen er prijzen voor. Individueel en collectief. Niet gek dus dat er zo veel te doen is over leiderschap: 513.000.000 hits als je googled op 'leadership'… Leiderschap is 'hot'.

artikel-thumbnail

18 oktober 2012

Sneller en gemakkelijker schrijven!

Zit jij ook soms minutenlang naar je beeldscherm te staren in afwachting van een mooie eerste zin? Voel je de wanhoop stijgen naarmate de tijd gaat dringen? Eén troost: schrijven is voor veel mensen een lastig karwei. Het kost ze flink wat tijd en energie, zodat ze er alles aan doen om een schrijfklus te ontlopen. Onnodig! Ontdek in deze blog hoe je efficiënt kunt schrijven door in verschillende rondes te werken: voorbereiden, eerste versie schrijven, afstand nemen en tweede versie schrijven. Als je alles tegelijk doet, neem je veel te veel hooi op je vork.

artikel-thumbnail

15 oktober 2012

Pensioenen: Meer transparantie, minder kosten

Ons pensioen is al enige tijd onderwerp van debat. Pensioenfondsen blijken namelijk niet al te beste beleggingsresultaten te scoren waardoor de pensioenen aan reeds gepensioneerden en toekomstige gepensioneerden onder druk komen te staan en zelfs niet meer gegarandeerd kunnen worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de exploitatie van pensioenfondsen onder een vergrootglas wordt gelegd en verzekeraars met nieuwe businessmodellen ontpoppen.

artikel-thumbnail

12 oktober 2012

Shell - hofleverancier van financials en CFO's: "Capabele brede finance-specialisten zeer gewild"

Met 90 duizend werknemers wereldwijd, van wie 10,5 duizend in finance, is het geen wonder dat Royal Dutch Shell hofleverancier van financials en CFO's is. In de Nederlandse CFO community is het niet moeilijk om mensen te vinden die hun roots bij Shell hebben liggen. Vaak spreken zij met enige weemoed en trots over hun tijd bij Shell. De vraag dringt zich op wat Shell voor financials zo uniek en aantrekkelijk maakt.

artikel-thumbnail

06 oktober 2012

Ineke Geevers, LeasePlan Nederland: 'Mensen zijn de belangrijkste assets'

Ineke Geevers is een echte people manager. Wie haar LinkedIn-profiel bekijkt ziet dat zij door (oud)-collega's wordt geprezen om haar empatisch vermogen, haar kracht om mensen aan zich te binden en haar vaardigheden om te coachen en te motiveren. Hoe pakt zij het people management aan bij LeasePlan Nederland, waar zij sinds een jaar Teamleider Accounting is, en waar momenteel een grote kanteling plaatsvindt?

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22