Financiering en Vermogen

artikel-thumbnail

02 april 2015

Menno van Leeuwen, Jurylid Dutch Fintech Awards: "Echt disruptieve innovatie komt van decentrale netwerken"

Menno van Leeuwen is manager van het focusteam in het Innovation Centre van ABN Amro. Met zijn team richt hij zich op de belangrijkste technologische ontwikkelen waar de bank op wordt uitgedaagd. "Wat wij als bank zien is dat startups innovatie versnellen, maar andersom kunnen wij ook voor hen een versneller zijn door hen te begeleiden." Investeerders die in het verleden als eersten investeerden in bedrijven als Uber, Twitter, en Foursquare, zitten nu allemaal in Fintech-bedrijven, ziet hij. "Dat is wel een early warning-signaal dat dingen aan het veranderen zijn."

artikel-thumbnail

25 maart 2015

Genomineerd Credit Management Award 2015: Richard van Sintemaartensdijk, SCA Hygiene Products

Toen hij er acht jaar geleden begon, viel er op het gebied van creditmanagement nog veel te pionieren bij SCA, de Zweedse producent van duurzame personal care, tissue en bosproducten. Een kolfje naar de hand van Richard van Sintemaartensdijk die inmiddels in de lead is van het order to cash proces van heel centraal Europa. Hij vindt het nog altijd een kick om in moeilijke landen betalingen binnen te krijgen. 'Ik ben dan net een sales man die een grote deal sluit.'

artikel-thumbnail

25 maart 2015

Genomineerd Credit Management Award 2015: Sander van der Meijden, Hill-Rom

Sander van der Meijden, Senior Accountant bij Hill-Rom, een internationale verkoper en verhuurder van medische apparatuur vind het een kick om samen met zijn collega de DSO omlaag te krijgen middels het collecteren van oudere posten. Het bedrijf kende voorheen feitelijk geen credit management. Van der Meijden wist het onderwerp op de agenda te krijgen, en werkt sindsdien aan het verder professionaliseren van het vakgebied binnen Hill-Rom.

artikel-thumbnail

25 maart 2015

Genomineerd Credit Management Award 2015: Jeannette Klok-Hummel, Ziggo

Jeannette Klok-Hummel is een bijzonder gepassioneerd credit professional die voortdurend nieuwe kansen ziet voor vooruitgang. Bij Ziggo Zakelijk hebben haar inspanningen geleid tot bijzondere verbeteringen. 'Natuurlijk is het doel facturen sneller betaald te krijgen, maar dan wel in combinatie met klanttevredenheid, medewerkerstevredenheid en het verbeteren van efficiency: in feite een win-win situatie voor de klant, medewerkers en Ziggo', aldus de Manager Billing & Collections.

artikel-thumbnail

25 maart 2015

Hoeveel balboa's kost een kip? (over exotische valuta's)

De kans dat Panamese balboa's tegen Laotiaanse kips worden gewisseld is vrij klein. Het gaat dan ook om twee exotische valuta's waarvan u mogelijk niet wist dat ze bestonden. Maar er wordt wel degelijk gehandeld in deze valuta's en kennis en marktinzicht zijn hierbij van cruciaal belang. In dit artikel ga ik verder in op 'exotische valuta's' en geef aan waarom bijvoorbeeld het betalen in lokale valuta's voor een importeur aantrekkelijk is.

artikel-thumbnail

24 maart 2015

Harrie Vollaard, Jurylid Dutch Fintech Awards: "De grootste kansen liggen in de emerging markets"

Harrie Vollaard is hoofd innovatie bij de Rabobank. Hij constateert dat de industrie de afgelopen jaren sterk veranderd is. "Waar voorheen de vernieuwing uit de industrie zelf kwam, zie je nu dat de meest radicale innovaties van buiten komen." Rabobank benadert actief FinTech- bedrijven of ze benaderen hen. Daarnaast is de bank ook betrokken bij Startupbootcamp FinTech en heeft ze in diverse start-ups geïnvesteerd, waaronder MyOrder en Facturis.

artikel-thumbnail

26 februari 2015

Dutch FinTech Awards: Robert der Kinderen maakt met AcceptEmail ontvangen en betalen van rekeningen per e-mail mogelijk

Een rekening ontvangen per mail en die ook vanuit de mail betalen. Dat is in essentie de dienst AcceptEmail. De crediteur verstuurt een e-mail in zijn eigen huisstijl. De mail bevat bovenaan een betaalstrookje, een soort digitale acceptgiro. Die betaalstrook stuurt AcceptEmail mee. Hierop staan de factuurgegevens zoals de naam van de crediteur en het factuurbedrag. De debiteur kan vanuit de mail direct betalen via een van de betaalmogelijkheden die op de strook vermeld staan, zoals iDEAL en PayPal.

artikel-thumbnail

06 februari 2015

Dutch FinTech Awards: Karsten Nilsen wil met CleverCoin West-Europa veroveren

Sinds zijn achtste helpt hij mensen met computerproblemen en doet hij het systeembeheer op zijn basisschool. Een paar jaar later start hij een internetbedrijfje en verdient hij zijn eerste guldens. In zijn studententijd richt hij samen met Christian de Kok Clever IT op, waar hij zijn eerste euro's verdient. En nu verdient hij geld met weer een ander betaalmiddel. Onlangs richtte hij namelijk CleverCoin op, een beurs die de handel in bitcoins in West-Europa mogelijk maakt.

artikel-thumbnail

06 februari 2015

Dutch FinTech Awards: Tienko Rasker laat met Leapfunder startups het levenslicht zien

Vaak hebben startups een kapitaalbehoefte, maar wat de onderneming waard is of gaat worden is nog onduidelijk. Leapfunder is een financieringswebsite, waar mensen een project kunnen financieren en waar hun geld wordt omgezet in aandelen. En ideaal voor startups door de 'crowd convertible note': bij Leapfunder kan de waarde achteraf worden bepaald, waardoor investeerders een korting krijgen zodra deze waarde bekend is.

artikel-thumbnail

05 februari 2015

Credit Management anno 2015: 'Laat geen kansen liggen om zo snel mogelijk te incasseren'

In de rubriek 'Marktvisie' praten we met de belangrijkste Nederlandse dienstverleners binnen financieel management. Deze keer creditmanagement dienstverlener Vesting Finance. Wat voor trends en ontwikkelingen ziet Vesting Finance in het creditmanagement vakgebied en hoe kunnen ondernemingen daarop inspelen? Een gesprek met algemeen directeur Willem Bommeljé en commercieel directeur Mattijs Manders.

artikel-thumbnail

26 januari 2015

Dutch FinTech Awards: JACCOO maakt Multi-Bankieren in de Cloud makkelijk met Cloud4banking

Het zakelijke betalingsverkeer is complex. Zeker als bedrijven opereren in verschillende landen en zijn aangesloten bij meerdere banken. Hierdoor krijgen zij te maken met meerdere manieren van inloggen, verschillende bankoplossingen, et cetera. Een totaaloverzicht raakt dan al gauw zoek. JACCOO komt hiervoor met de oplossing: een platform dat alle wereldwijde inkomende en uitgaande betalingen 'multi-bank' verwerkt en presenteert in de cloud: de cloud4banking. Wat SWIFT voor en van banken is, is JACCOO voor bedrijven.

artikel-thumbnail

13 januari 2015

Dutch Fintech Awards: Korstiaan Zandvliet wil met Symbid de mondiale MKB kapitaalmarkt innoveren

Symbid is van origine (2011) een op aandelen gericht crowdfundingplatform, waarop al ruim 7 miljoen euro is geïnvesteerd. Inmiddels richt deze innovatieve partij zich toe op het creëren van een volledig fundingnetwerk. Daarbij besteden zij zowel aandacht aan de investeerder, die vanaf 20 euro tot 2,5 miljoen euro kan investeren, als op de vragende partij door deze nazorg te bieden.

artikel-thumbnail

13 januari 2015

Dutch FinTech Awards: Bitonic slaat bruggen tussen vraag en aanbod van bitcoins

Bitonic is in 2012 opgericht door drie schoolvrienden vanuit de overtuiging dat de bitcoin in de nabije toekomst een algemeen geaccepteerd betaalmiddel is. Bitonic slaat als eerste Nederlandse bitcoinbedrijf een brug tussen de vraag naar en het aanbod van deze digitale munt die de laatste jaren een vlucht neemt aan populariteit. Met een set aan verschillende diensten draagt Bitonic in belangrijke mate bij aan de distributie en acceptatie van bitcoins.

artikel-thumbnail

25 december 2014

CFO van Zalando, je zal het maar zijn

Een discussie onlangs begonnen door Michel Smid in de LinkedIn-groep 'Finance Professionals Netherlands'. 'Zalando is vorige week naar de beurs gegaan om daar geld op te halen', zo begint hij. 'Het is weer één van die bedrijven die nog nooit winst heeft gemaakt maar het toch presteert aandeelhouders aan te trekken. Maar je zal maar de controller of CFO zijn van dit bedrijf waarbij het business model vooral lijkt te steunen op het pleasen van klanten in plaats van winst maken.'

artikel-thumbnail

23 december 2014

'Uiteindelijk gaat het erom dat je je geld sneller ontvangt'

Geld dat vastzit in debiteuren levert een groot risico op voor de liquiditeit van iedere onderneming. Een slecht betalingsgedrag legt niet alleen een beslag op het werkkapitaal, maar zorgt ook voor hogere renteverliezen en een toenemend risico op oninbare vorderingen. Om deze risico's te minimaliseren, zette AkzoNobel een aantal belangrijke stappen richting een beter gestroomlijnd creditmanagement en debiteurenbeheer. Een van die stappen is de implementatie van 'SAP Financial Supply Chain Management' (FSCM)-tooling.

artikel-thumbnail

17 december 2014

De waarde van een grootbank als ABN Amro anno 2014

Het bestuur van ABN Amro onderhandelt met het Ministerie van Financiën over de voorwaarden van een eventuele beursgang van ABN Amro in tranches. De vraag die daarbij veel gesteld wordt is wat een bank als ABN Amro nu eigenlijk waard is voor kleine beleggers, grote beleggers en eventueel voor een overnamekandidaat. In deze blog legt Tony de Bree uit welke elementen meespelen bij het bepalen van de waarde van een traditionele bank als ABN Amro.

artikel-thumbnail

16 december 2014

Toekomstige (her)financiering: Alle opties op een rij

De komende jaren zal in Europa voor 1,8 biljoen euro aan bankleningen moeten worden geherfinancierd terwijl banken onder druk van Basel III hun leningenportefeuille willen verkleinen met een duizelingwekkende 2,5 biljoen euro. Deze liquiditeitsspanning betekent dat ondernemingen voor de invulling van hun (her-)financieringsbehoefte vroegtijdig alle alternatieven dienen te onderzoeken om goed voorbereid op (financierings)pad te gaan.

artikel-thumbnail

11 december 2014

Dutch FinTech Awards: Bastiaan Burgwal levert met Sparkholder real-time financial analytics van MKB-bedrijven

Het MKB kampt al een tijdje met het probleem dat banken erg terughoudend optreden als het gaat om kredietverstrekking. Hierdoor zijn MKB'ers genoodzaakt om bijvoorbeeld kapitaal binnen te halen via externe investeerders. Deze investeerders hebben alleen nauwelijks inzicht in hoe het de MKB'ers financieel gezien vergaat. De Amsterdamse start-up Sparkholder heeft hiervoor een oplossing ontwikkeld: een informatiesysteem waarmee MKB-bedrijven net zo inzichtelijk worden als beursgenoteerde bedrijven.

artikel-thumbnail

08 december 2014

Dutch FinTech Awards: Gratis en ongelimiteerd digitaal facturen distribueren met InvoiceSharing

'Work smarter, not harder' is de boodschap van InvoiceSharing. Het platform is bedoeld om het online versturen, ontvangen en delen van facturen tussen bedrijven en landen gemakkelijker te maken, ongeacht het formaat en systeem. Facturen worden geüpload en gevalideerd op InvoiceSharing.com en zijn zo voor zowel verstuurder als ontvanger altijd en overal beschikbaar. Misschien nog wel belangrijker: het is gratis.

artikel-thumbnail

05 december 2014

Dutch FinTech Awards: Maurice Corver helpt met Cloud 9 Group bedrijven aan betaalbare financiering

Het platform CREST van Cloud 9 Group geeft grotere bedrijven met een debiteurenportfolio vanaf 20 miljoen euro de mogelijkheid relatief voordelig financiering te krijgen bij de bank. De software faciliteert en regelt het gehele proces van het verkopen van uitstaande facturen van bedrijven aan de bank. Dit gebeurt door middel van off-balance securisatie, ofwel de post met debiteuren gaat van de balans bij het bedrijf naar de asset-kant van de bank-balans. Het krediet volgt de omgekeerde weg.

artikel-thumbnail

30 oktober 2014

Vorderingen verkopen? Kijk niet alleen naar de prijs!

'De verkoop van vorderingen is een goede manier om de cashflow van een organisatie een boost te geven, maar zorg ervoor dat je diverse kopende partijen vergelijkt.' Fred Louwerens is directeur van Alektum Incasso en heeft het familiebedrijf in de afgelopen acht jaar naar 15 landen zien groeien. Volgens Louwerens staat de incassowereld "op zijn kop". Verkoop van vorderingen, vooral bij de grotere organisaties actief op de consumentenmarkt, is tegenwoordig meer regel dan uitzondering.

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16