Financiering en Vermogen

artikel-thumbnail

25 december 2014

CFO van Zalando, je zal het maar zijn

Een discussie onlangs begonnen door Michel Smid in de LinkedIn-groep 'Finance Professionals Netherlands'. 'Zalando is vorige week naar de beurs gegaan om daar geld op te halen', zo begint hij. 'Het is weer één van die bedrijven die nog nooit winst heeft gemaakt maar het toch presteert aandeelhouders aan te trekken. Maar je zal maar de controller of CFO zijn van dit bedrijf waarbij het business model vooral lijkt te steunen op het pleasen van klanten in plaats van winst maken.'

artikel-thumbnail

23 december 2014

'Uiteindelijk gaat het erom dat je je geld sneller ontvangt'

Geld dat vastzit in debiteuren levert een groot risico op voor de liquiditeit van iedere onderneming. Een slecht betalingsgedrag legt niet alleen een beslag op het werkkapitaal, maar zorgt ook voor hogere renteverliezen en een toenemend risico op oninbare vorderingen. Om deze risico's te minimaliseren, zette AkzoNobel een aantal belangrijke stappen richting een beter gestroomlijnd creditmanagement en debiteurenbeheer. Een van die stappen is de implementatie van 'SAP Financial Supply Chain Management' (FSCM)-tooling.

artikel-thumbnail

17 december 2014

De waarde van een grootbank als ABN Amro anno 2014

Het bestuur van ABN Amro onderhandelt met het Ministerie van Financiën over de voorwaarden van een eventuele beursgang van ABN Amro in tranches. De vraag die daarbij veel gesteld wordt is wat een bank als ABN Amro nu eigenlijk waard is voor kleine beleggers, grote beleggers en eventueel voor een overnamekandidaat. In deze blog legt Tony de Bree uit welke elementen meespelen bij het bepalen van de waarde van een traditionele bank als ABN Amro.

artikel-thumbnail

16 december 2014

Toekomstige (her)financiering: Alle opties op een rij

De komende jaren zal in Europa voor 1,8 biljoen euro aan bankleningen moeten worden geherfinancierd terwijl banken onder druk van Basel III hun leningenportefeuille willen verkleinen met een duizelingwekkende 2,5 biljoen euro. Deze liquiditeitsspanning betekent dat ondernemingen voor de invulling van hun (her-)financieringsbehoefte vroegtijdig alle alternatieven dienen te onderzoeken om goed voorbereid op (financierings)pad te gaan.

artikel-thumbnail

11 december 2014

Dutch FinTech Awards: Bastiaan Burgwal levert met Sparkholder real-time financial analytics van MKB-bedrijven

Het MKB kampt al een tijdje met het probleem dat banken erg terughoudend optreden als het gaat om kredietverstrekking. Hierdoor zijn MKB'ers genoodzaakt om bijvoorbeeld kapitaal binnen te halen via externe investeerders. Deze investeerders hebben alleen nauwelijks inzicht in hoe het de MKB'ers financieel gezien vergaat. De Amsterdamse start-up Sparkholder heeft hiervoor een oplossing ontwikkeld: een informatiesysteem waarmee MKB-bedrijven net zo inzichtelijk worden als beursgenoteerde bedrijven.

artikel-thumbnail

08 december 2014

Dutch FinTech Awards: Gratis en ongelimiteerd digitaal facturen distribueren met InvoiceSharing

'Work smarter, not harder' is de boodschap van InvoiceSharing. Het platform is bedoeld om het online versturen, ontvangen en delen van facturen tussen bedrijven en landen gemakkelijker te maken, ongeacht het formaat en systeem. Facturen worden geüpload en gevalideerd op InvoiceSharing.com en zijn zo voor zowel verstuurder als ontvanger altijd en overal beschikbaar. Misschien nog wel belangrijker: het is gratis.

artikel-thumbnail

05 december 2014

Dutch FinTech Awards: Maurice Corver helpt met Cloud 9 Group bedrijven aan betaalbare financiering

Het platform CREST van Cloud 9 Group geeft grotere bedrijven met een debiteurenportfolio vanaf 20 miljoen euro de mogelijkheid relatief voordelig financiering te krijgen bij de bank. De software faciliteert en regelt het gehele proces van het verkopen van uitstaande facturen van bedrijven aan de bank. Dit gebeurt door middel van off-balance securisatie, ofwel de post met debiteuren gaat van de balans bij het bedrijf naar de asset-kant van de bank-balans. Het krediet volgt de omgekeerde weg.

artikel-thumbnail

30 oktober 2014

Vorderingen verkopen? Kijk niet alleen naar de prijs!

'De verkoop van vorderingen is een goede manier om de cashflow van een organisatie een boost te geven, maar zorg ervoor dat je diverse kopende partijen vergelijkt.' Fred Louwerens is directeur van Alektum Incasso en heeft het familiebedrijf in de afgelopen acht jaar naar 15 landen zien groeien. Volgens Louwerens staat de incassowereld "op zijn kop". Verkoop van vorderingen, vooral bij de grotere organisaties actief op de consumentenmarkt, is tegenwoordig meer regel dan uitzondering.

artikel-thumbnail

16 mei 2014

Betalen met een glimlach. Leidt centraal stellen klant tot beter betaalgedrag?

Succesvolle organisaties van de toekomst zijn de organisaties die niet alleen klantgericht werken, maar ook klantgedreven zijn! Maar hoe pas je dit toe binnen de afdeling collections? In een interactieve sessie tijdens het Jaarcongres Credit Management, gefaciliteerd door Certin, zocht een groep credit managers antwoord op de vraag: Leidt uitstekende klanttevredenheid tot beter betaalgedrag en omzetgroei in de toekomst? En hoe maak je dit meetbaar?

artikel-thumbnail

28 april 2014

Erik Swelheim, CFO KLM: Aandacht voor kostenbewustzijn en cash

KLM staat de komende jaren voor een grote vlootvernieuwing. Om te zorgen dat KLM financieel klaar is voor deze grote investeringen, wordt op dit moment Transform 2015 uitgevoerd. Erik Swelheim, CFO KLM: "Doel van het programma is om binnen drie jaar de balans van KLM te versterken door het terugdringen van de nettoschuldpositie met 700 miljoen euro, het verminderen van de kosten per eenheid met minimaal 1 procent per jaar en een operationele marge van boven de 5 procent."

artikel-thumbnail

28 april 2014

Cashflow Forecasting: It's the process, Stupid!

Regeren is vooruitzien. Beschikbaarheid van voldoende cash is de eerste levensvoorwaarde voor een onderneming. Een goede cashflow forecast is een belangrijk instrument om tijdig te kunnen anticiperen om mogelijke risico's waar de organisatie aan bloot staat. Niet voor niets eisen financiers een betrouwbare cashflow forecast als (additionele) zekerheid voor hun financiering. Toch valt de betrouwbaarheid vaak tegen vanwege het ontbreken van een goed forecast proces.

artikel-thumbnail

28 maart 2014

Presentatie Werkkapitaalfinanciering 2.0 - Supply Chain Finance

[Jaarcongres Credit Management 2014] Binnen International Flavors & Fragrances (IFF) is Jan Ambergen momenteel verantwoordelijk voor de activiteiten Credit Control en Working Capital Management binnen de Global Treasury Department. Als u wilt weten hoe haute finance er vandaag de dag uitziet, dan mag u deze sessie niet missen! Door: Jan Ambergen, Treasury Director / Global Credit & Working Capital International Flavors & Fragrances

artikel-thumbnail

18 maart 2014

Creditmanagementsoftware steeds belangrijker: belang van gedegen creditmanagement niet onderschatten

Creditmanagement functionaliteit is binnen de meeste standaard boekhoudsoftware geen optie en blijft vaak beperkt tot een ouderdomsanalyse en een generieke aanmaning. Functionaliteiten als klantsegmentatie, business rules, het vastleggen en controleren van een betalingsregeling of het bijhouden van klantendossiers blijven vooralsnog voorbehouden aan gespecialiseerde creditmanagement software.

artikel-thumbnail

07 maart 2014

Genomineerd Credit Management Award 2014: Frank Gensen RCP, Credit Manager bij Koninklijke Rotra Forwarding

Het bewaken van marges en inperken van risico's in de transport en logistieke sector is een zeer uitdagende klus, die Frank Gensen sinds 2008 met veel passie uitvoert bij Koninklijke Rotra Forwarding. Gensen werkte aan verschillende verbetertrajecten, waaronder een complex segmentatiemodel, waarmee hij de financiële en commerciële ontwikkelingen van klanten op de voet kan volgen.

artikel-thumbnail

07 maart 2014

Genomineerd Credit Management Award 2014: Henk Dijk, Manager Woonadministratie bij Stichting Nijestee

De crisis heeft keihard huisgehouden in de markt van sociale huurwoningen, waarin Stichting Nijestee in de stad Groningen hofleverancier is. Toch is Manager Woonadministratie Henk Dijk er met zijn team in geslaagd een lagere huurachterstand, minder afschrijvingen, minder gerechtsdeurwaarderdossiers en een stabilisatie van het aantal ontruimingen te realiseren, zonder een compromis te doen aan de maatschappelijke kerndoelstellingen van de huisvester.

artikel-thumbnail

07 maart 2014

Genomineerd Credit Management Award 2014: Gerrie Kolen, Teamleider SSC F&A, Debiteuren, crediteuren, bankverwerking bij Audax Diensten

In de krimpende boeken- en tijdschriftenmarkt waar uitgeversconcern Audax zich in bevindt, is grip op de debiteuren- en crediteurenprocessen cruciaal voor succes. Gerrie Kolen heeft creditmanagement op de kaart gezet door een shared service center op te zetten voor de cashafdelingen van de diverse werkmaatschappijen, en door systemen en processen zo te standaardiseren en automatiseren dat er één manier van werken is ontstaan. Het bijzondere aan het opzetten van het shared service center is dat het veel diverse branches betreft. Van uitgeverij tot de verkoop aan consumenten en abonnees.

artikel-thumbnail

07 maart 2014

5 best practices in creditmanagement - Genomineerden Credit Management Award 2014

In dit overzicht vindt u de vijf inspirerende best practices die in 2014 zijn genomineerd voor de Credit Management Award, en die aantonen hoe u in verschillende branches succesvol creditmanagement kunt realiseren. Met gedenkwaardige anekdotes, concrete tips en bruikbare inzichten zijn deze vijf cases de ultieme inspiratiebron voor diegenen die het creditmanagement binnen hun organisatie verder willen professionaliseren.

artikel-thumbnail

27 februari 2014

Richard van der Meer, CEO Nederland bij HSBC: focus is sleutel tot groei

"Het is gevaarlijk om als een bankier uitspraken te doen over wat bedrijven zouden moeten doen. Nederlandse CFO's zijn van wereldklasse en onze klanten en potentiële klanten kennen hun eigen bedrijf het beste," zegt Richard van der Meer, CEO in Nederland bij HSBC. Desalnietemin bevindt Van der Meer zich in een uitstekende positie om iets te zeggen over de uitdagingen waar Nederlandse CFO's mee te maken hebben en hen te vergelijken met hun internationale collega's. "Focus wanneer je je in opkomende economieën begeeft" is één van zijn waardevolle tips.

artikel-thumbnail

21 februari 2014

Edwin van Es, CFO Endemol: de voordelen van cash flow forecasting

"De dicipline is enorm verbeterd en we weten op elk moment waar cash beschikbaar is die elders in het bedrijf nodig is," aldus Edwin van Es, CFO bij mediabedrijf Endemol. Samen met zijn team begon hij twee jaar geleden met wekelijkse cash forecasting sessies op vrijdagmiddag en nu wil hij niet meer anders. "Men zei dat het nooit zou lukken vanwege het project-gestuurde karakter van ons bedrijf en ik was zelf ook sceptisch, maar ik ben nu echt overtuigd van de voordelen."

artikel-thumbnail

12 februari 2014

Het dividendbeleid van Air France - KLM onder de loep: winst reserveren of uitkeren aan aandeelhouders?

De minderheidsaandeelhouders van KLM komen al enige tijd op tegen het beleid van de grootaandeelhouder Air France - KLM om een groot deel van de winst van KLM te reserveren in plaats van als dividend uit te keren. Hoewel hun poging om het besluit tot reservering van een deel van de winst over 2008 in een gewone rechtbank procedure ongedaan te maken, niet slaagde, kwam de Ondernemingskamer hen onlangs wel tegemoet. De Ondernemingskamer gelastte een onderzoek naar het dividendbeleid van KLM over de jaren 2004 - 2011. Welke lessen kunnen hieruit worden getrokken?

artikel-thumbnail

12 februari 2014

7 vragen aan Martin van der Hoek (Voorzitter VVCM): 'Credit manager heeft lange termijn visie nodig'

Op de Algemene Ledenvergadering van december 2013 is Martin van der Hoek benoemd tot nieuwe voorzitter van de VVCM (Vereniging Voor Credit Management). Hij is de opvolger van bestuurssecretaris Joop Tromp die, na het aftreden van Peter Meefout eerder dit jaar, de voorzittersfunctie tijdelijk waarnam. Wat is de visie van de nieuwe voorzitter op het vakgebied en op het thema van het Jaarcongres Credit management 2014: 'Creating Growth'?

artikel-thumbnail

10 februari 2014

Credit management: een betere performance met een integraal debiteurenbeeld

Het belang van credit management is de afgelopen jaren flink toegenomen. Het ligt natuurlijk voor de hand dat in economisch mindere tijden het aantal schulden toeneemt. Zo bleek vorig jaar uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken dat in 2012 1 op de 6 Nederlanders schulden had, een stijging ten opzichte van de jaren daarvoor. Incasso-organisaties staan voor de uitdaging om in deze markt de beste incassoresultaten te realiseren voor hun klanten. Een integraal debiteurbeeld faciliteert hierin.

artikel-thumbnail

06 februari 2014

Onderzoek: Netto Contante Waarde meestal verkeerd berekend

Als je de financiële aantrekkelijkheid van een investeringsvoorstel wilt beoordelen bereken je de Netto-Contante-Waarde van dat voorstel. Hoewel het voor velen een lastig te bevatten en bewerkelijke berekening is, kun je gerust zeggen dat het gebruik ervan normaal is. Niet vreemd, want in opleidingen krijgt het ruime aandacht. Interessant is te weten of de methode, door de bewerkelijkheid en moeilijkheid, in de praktijk juist wordt toegepast. Uit actueel onderzoek van Harvard Business Review blijkt dat de toepassing voor verbetering vatbaar is.

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16