Financiering en Vermogen

artikel-thumbnail

07 maart 2016

Financieren is kwestie van stapelen

Het nieuwe motto voor bedrijfsfinanciering is stapelen! De tijd dat ondernemingen voor hun financiering slechts hoefden aan te kloppen bij hun bank is definitief voorbij. Banken zijn sinds de crisis en onder invloed van regelgeving zoals Basel III terughoudender in het verstrekken van kredieten. Het gat dat de banken laten vallen, wordt echter snel opgevuld door nieuwe alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding, private investeerders, leasing, factoring, microkredieten of kredietunies en andere initiatieven.

artikel-thumbnail

09 februari 2016

Internationale ondernemingsrisico's nemen weer toe

Na positieve ontwikkelingen in 2015 verwacht kredietverzekeraar Atradius dat internationale ondernemingsrisico's weer gaan toenemen. Dalende energieprijzen en de onzekerheid die het afkoelen van opkomende markten in Azië - in het bijzonder in China - en de recessie in Rusland en Brazilië tot gevolg hebben, zorgen ervoor dat exporterende bedrijven steeds vaker rekening moeten houden met betalingsproblemen van afnemers in het buitenland.

artikel-thumbnail

19 januari 2016

Durfkapitalisten investeren voor recordbedrag in startups

Private financiers hebben in 2015 wereldwijd aanzienlijk meer durfkapitaal in startups geïnvesteerd dan in 2014. Vorig jaar kwam voor een bedrag van $128,5 miljard aan risicodragend kapitaal terecht bij startende ondernemingen, een toename van 44% vergeleken met 2014. In 2014 werd voor een bedrag van $89,4 miljard in startups gestoken. Dit blijkt uit onderzoek dat KPMG en CB Insights iedere drie maanden uitvoeren naar de wereldwijde markt voor durfkapitaal.

artikel-thumbnail

13 januari 2016

Slagingskans voor bedrijven met financieringsvraag neemt toe

De slagingskans voor bedrijven met een financieringsvraag neemt toe. In de tweede helft van 2015 zag 79 procent van de bedrijven zijn financieringsbehoefte volledig ingevuld. Een half jaar geleden was dit nog 74 procent. Voor het kleinbedrijf ligt dit percentage echter nog fors lager, al zit ook daar wel groei. Bij kleine ondernemingen werd de kredietaanvraag in 57 procent van de gevallen goedgekeurd, tegenover 51 procent in de eerste zes maanden van 2015.

artikel-thumbnail

07 januari 2016

EIB zegt kredietfaciliteit van 100 miljoen toe aan Qredits

De Europese Investeringsbank (EIB) gaat Qredits, de Nederlandse instelling voor microfinanciering, ondersteunen bij het bieden van toegang tot financiering aan zeer kleine bedrijven. De EIB heeft aan Qredits een kredietfaciliteit van 100 miljoen euro toegezegd. Daarnaast heeft het Europees Investeringsfonds (EIF) met Qredits afgesproken dat het voor een totaalbedrag van 25 miljoen euro het kredietrisico op nieuwe leningen aan kleine en micro-ondernemingen zal afdekken.

artikel-thumbnail

04 januari 2016

Milieulijst 2016: Meer voordeel voor circulaire innovaties

De Milieulijst 2016 is gepubliceerd in de Staatscourant. Op de lijst staan alle milieu-investeringen die in aanmerking komen voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en/of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De Milieulijst 2016 biedt extra voordeel voor ondernemers die investeren in een duurzame bedrijfsvoering in het kader van een circulaire economie. Het budget in 2016 voor de Milieulijst (MIAVamil) is verhoogd van EURO 93 naar EURO 97 miljoen voor MIA en van EURO 38 naar EURO 40 miljoen voor Vamil.

artikel-thumbnail

30 oktober 2015

Bedrijven betalen rekeningen steeds stipter, overheid steeds slechter

Nederlandse bedrijven zijn hun rekeningen sneller gaan betalen. Dit gebeurde in het derde kwartaal van 2015 na gemiddeld 42,3 dagen. Dat blijkt uit de barometer betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Daarmee is opnieuw een record gebroken sinds het begin van de metingen in 2002. De kloof tussen het bedrijfsleven en de (semi)-overheid wordt wel steeds groter als het gaat om het tijdig betalen van facturen.

artikel-thumbnail

16 september 2015

Belastingplan 2016: samenvoeging WBSO en RDA

In het Belastingplan dat op Prinsjesdag is gepresenteerd, staan onder andere de wijzigingen voor de WBSO in 2016. De belangrijkste wijziging is dat de fiscale innovatie instrumenten S&O-afdrachtvermindering (WBSO) en de Research & Development Aftrek (RDA) worden samengevoegd tot één instrument met de naam WBSO. Hiermee stimuleert het ministerie van Economische Zaken innovatie door Nederlandse bedrijven. Het ministerie stelt in 2016 EURO 1.143 miljoen beschikbaar.

artikel-thumbnail

15 september 2015

EZ: Extra ruimte en financiering voor innovatieve bedrijven en start ups

Extra financiering creëren voor innovatieve bedrijven en start ups. Meer ruimte bieden voor vernieuwende ondernemers, waardoor zij nieuwe diensten en producten sneller kunnen ontwikkelen en op de markt brengen. Een meer aantrekkelijke regeling voor lokale duurzame energieopwekking. Een verantwoorde ontwikkeling van onze toonaangevende agrarische sector. Dit zijn enkele van de maatregelen waarmee minister Kamp en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken (EZ) de aanzwellende economische groei ondersteunen.

artikel-thumbnail

10 september 2015

Venture capital bedrijf henQ lanceert derde fonds met recordwaarde van 50 miljoen euro

Venture capitalist henQ lanceert henQ III, het derde fonds waarvoor een recordbedrag van 50 miljoen euro werd opgehaald. Geld dat door partners Herman Hintzen, Coen van Duiven en Floris van Alkemade zal worden geïnvesteerd in veelbelovende jonge softwarebedrijven. "henQ is het enige Nederlandse vc-fonds dat het aandurft om 'early stage' bedrijven met een kapitaalbehoefte vanaf een ton te financieren en tegelijkertijd kan doorpakken tot wel 10 miljoen euro voor de out performers," zegt Van Duiven.

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16