Financiering en Vermogen

artikel-thumbnail

22 december 2016

Geschikt voor treasury? "Je hebt er gevoel voor of niet"

Onafhankelijk denken, kordaat optreden én een divers team. Dat zijn uitstekende kwalificaties van een goed treasury-team. Die conclusie kunnen we trekken op basis van een project dat de Hogeschool Utrecht en ILFA Treasury Support samen met studenten van verschillende hogescholen en studies hebben uitgevoerd. De praktijkcase maakte inzichtelijk wie er geschikt is voor de treasury-functie en wie niet. "Van een treasurer wordt verwacht dat hij zelfstandig een visie blijft geven."

artikel-thumbnail

12 december 2016

Meer grote bedrijven gaan mkb-facturen sneller betalen

Bedrijven die deelnemen aan Betaalme.nu hanteren voor een half miljard aan facturen van 80.000 leveranciers uit het mkb een betaaltermijn van uiterlijk 30 dagen. Dat blijkt uit een rapportage over het eerste halfjaar na de start van Betaalme.nu, het initiatief van grote bedrijven om facturen van hun leveranciers uit het mkb sneller te betalen. Uitzendbedrijf Olympia Nederland en vleesverwerker Vion hebben zich ook aangesloten, waarmee Betaalme.nu inmiddels 34 deelnemers heeft.

artikel-thumbnail

01 december 2016

Investeerders zagen fintechondernemers door op veiligheid

Veiligheid, encryptie en handel in data. De groeiende maatschappelijke onrust over de veiligheid van online data en verhandeling van persoonlijke gegevens is een belangrijk onderwerp voor venturecapitalinvesteerders (vc's) bij de beoordeling van een investering ontwikkelaars van financiële software (fintech). Drie van de vijf pitchers tijdens een fundraising-event kregen veel vragen over veiligheid. Het Seed Capital Event is een initiatief van Fintech Europe gehost door startupaccelerator Rockstart.

artikel-thumbnail

29 november 2016

Het nieuwe creditmanagement bij Eneco Consumenten

Anderhalf jaar geleden begon Walter Dillissen als Manager Credit Management op de business unit Consumenten bij Eneco. Samen met zijn teamgenoten Miki Peric (Partnership Manager Credit Management) en Bob Plugge (Head of Credit Management) gaf hij het creditmanagement bij de energieleverancier opnieuw vorm. Ze zijn succesvol door op een zeer empathische manier het gesprek aan te gaan met klanten, door veel meer op data te sturen aan de voorkant van het orderto-cash proces en zich te omringen met goede partners.

artikel-thumbnail

11 augustus 2016

Eigendom beinvloedt investeringen en resultaten sterk

Eigendomsverhoudingen blijken het investerings-gedrag sterk te beinvloeden. Het onderzoek 'Comparing the Investment Behavior of Public and Private Firms' van Harvard (zie *1) laat zien dat het investerings-gedrag van (Amerikaanse) beursgenoteerde en particuliere (= niet beursgenoteerde) bedrijven verschilt; beursgenoteerde bedrijven investeren veel minder dan vergelijkbare bedrijven in particuliere handen. En hun resultaat, gemeten in Rendement op het Totale Vermogen (RTV), is ook lager. Zulke duidelijke verschillen zou je niet verwachten; je verwacht eigenlijk geen verschil.

artikel-thumbnail

21 juli 2016

Pieter Lakeman gaat Deutsche Bank dagvaarden om rentederivaten

Directeur Pieter Lakeman van Swapschade gaat Deutsche Bank dagvaarden. Hij bereidt namens een aantal cliënten van Swapschade een medio augustus uit te brengen dagvaarding voor. Lakeman eist dat Deutsche Bank de schade vergoedt die klanten leden doordat deze bank en haar rechtsvoorgangers renteswaps in plaats van rentecaps verkochten. Het betreft schadeclaims die per onderneming variëren van enkele honderdduizenden tot circa 1 miljoen euro.

artikel-thumbnail

07 juli 2016

'Werkgevers laten subsidies en sociale verzekeringspremies liggen'

Werkgevers laten veel geld liggen als gevolg van het fors gegroeide aantal sociale regelingen. Bijna de helft (44%) van de werkgevers met meer dan 250 medewerkers benut niet alle wettelijke mogelijkheden voor subsidies en sociale verzekeringspremies. Daardoor laten zij gemiddeld bijna 87.000 euro liggen. In totaal zijn er nu 104 verschillende regelingen waar werkgevers mogelijk aanspraak op maken. In 2013 waren dat er nog 70.

artikel-thumbnail

31 mei 2016

Nieuw incassobeleid Domijn leidt tot minder betalingsachterstanden

Gert Jan Kamperman (teamleider klantrelaties) is een innovator, binnen de van oudsher traditionele woningbouwsector. Zijn vernieuwingsslag begon met het naar beneden verhuizen van de incasso-afdeling, waar de klanten ook binnenkomen. Daarna voerde hij een nieuw beleid door, waaronder de uitbesteding van het incassotraject. "Wat begon met scepsis bij mijn collega's in de branche, verandert steeds meer in nieuwsgierigheid. Laat ze maar vragen stellen over Certin. Ik ben 100% tevreden!"

artikel-thumbnail

11 mei 2016

Oud-CEO Layar: "Qua cultuur zit Nederland dicht bij de organisatievormen van de toekomst"

De start-upcultuur wordt vaak bejubeld. Een cultuur die wordt geassocieerd met woorden als innovatie, flexibiliteit en wendbaarheid. Willen grote bedrijven in de steeds sneller veranderende wereld overleven dan, zo luidt de onheilspellende boodschap, dan moeten ze de start-upcultuur omarmen. Quintin Schevernels, auteur van Suits & Hoodies, bekijkt de hype rond start-ups met gemengde gevoelens. Populariteit kan volgens hem gemakzuchtig maken. "Een start-up runnen is topsport"

artikel-thumbnail

01 april 2016

Martijn Schijvens, Lely BV: "Als je overal 'nee' op zegt wordt er geen handel gedreven"

Martijn Schijvens trad op 1 april 2012 in dienst bij Lely Services, een leverancier van geautomatiseerde voersystemen, stalreinigers en melkrobots. "Toen ik hier binnenkwam was er een financial shared services center met een debiteurenadministratie. De creditmanagementafdeling was toen erg op de administratie gericht", vertelt Schijvens. Hij werd aangetrokken om leiding te geven aan een afdeling die meer gericht moest zijn op credit risk.

artikel-thumbnail

01 april 2016

Geert-Jan van Haastrecht, Cisco Systems International: "Creditmanagement is het verlengstuk van sales"

Het werk van een creditmanager is afwisselend. Zeker binnen een technologiebedrijf als Cisco Systems International, waar de afdeling het gehele creditmanagement van de EMEAR-regio bestrijkt, en Geert-Jan van Haastrecht zelf verantwoordelijk is voor het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Benelux, Duitsland, Rusland en de voormalige Sovjetstaten. Hij zit aan tafel met startup-ondernemers van begin twintig en CFO's van multinationals.

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16