Financiering en Vermogen

artikel-thumbnail

26 april 2017

De kunst van het vastgoedrekenen: "Blik op de toekomst mist bij veel financials"

Het waarderen van vastgoed is voor veel financials geen dagelijkse kost. Ondernemers, investeerders en accountants hebben te maken met vastgoed, die op hun balansen moeten komen en dus een beoordeling nodig hebben, maar zelf zijn het vaak geen kenners van de vastgoedwereld en de werking ervan. Hoe zorg je dan dat je het op een correcte manier in de boeken hebt staan en je de juiste vragen kunt stellen aan betrokken specialisten?

artikel-thumbnail

09 februari 2017

4 veelgemaakte denkfouten over creditmanagement

Elke dag zie je jouw collega, een creditmanagement-specialist zijn computer opstarten en aan het werk gaan. Maar weet jij eigenlijk wat hij achter zijn computer doet? Wat tot zijn takenpakket behoort, waar hij verantwoordelijk voor is? Kom je verder dan enkel te benoemen dat hij ervoor zorgt dat facturen alsnog worden betaald? John Scholte, VP Direct Sales bij OnGuard, ziet dat het creditmanagement vak soms wordt onderbelicht en onderschat.

artikel-thumbnail

22 december 2016

Geschikt voor treasury? "Je hebt er gevoel voor of niet"

Onafhankelijk denken, kordaat optreden én een divers team. Dat zijn uitstekende kwalificaties van een goed treasury-team. Die conclusie kunnen we trekken op basis van een project dat de Hogeschool Utrecht en ILFA Treasury Support samen met studenten van verschillende hogescholen en studies hebben uitgevoerd. De praktijkcase maakte inzichtelijk wie er geschikt is voor de treasury-functie en wie niet. "Van een treasurer wordt verwacht dat hij zelfstandig een visie blijft geven."

artikel-thumbnail

12 december 2016

Meer grote bedrijven gaan mkb-facturen sneller betalen

Bedrijven die deelnemen aan Betaalme.nu hanteren voor een half miljard aan facturen van 80.000 leveranciers uit het mkb een betaaltermijn van uiterlijk 30 dagen. Dat blijkt uit een rapportage over het eerste halfjaar na de start van Betaalme.nu, het initiatief van grote bedrijven om facturen van hun leveranciers uit het mkb sneller te betalen. Uitzendbedrijf Olympia Nederland en vleesverwerker Vion hebben zich ook aangesloten, waarmee Betaalme.nu inmiddels 34 deelnemers heeft.

artikel-thumbnail

01 december 2016

Investeerders zagen fintechondernemers door op veiligheid

Veiligheid, encryptie en handel in data. De groeiende maatschappelijke onrust over de veiligheid van online data en verhandeling van persoonlijke gegevens is een belangrijk onderwerp voor venturecapitalinvesteerders (vc's) bij de beoordeling van een investering ontwikkelaars van financiële software (fintech). Drie van de vijf pitchers tijdens een fundraising-event kregen veel vragen over veiligheid. Het Seed Capital Event is een initiatief van Fintech Europe gehost door startupaccelerator Rockstart.

artikel-thumbnail

29 november 2016

Het nieuwe creditmanagement bij Eneco Consumenten

Anderhalf jaar geleden begon Walter Dillissen als Manager Credit Management op de business unit Consumenten bij Eneco. Samen met zijn teamgenoten Miki Peric (Partnership Manager Credit Management) en Bob Plugge (Head of Credit Management) gaf hij het creditmanagement bij de energieleverancier opnieuw vorm. Ze zijn succesvol door op een zeer empathische manier het gesprek aan te gaan met klanten, door veel meer op data te sturen aan de voorkant van het orderto-cash proces en zich te omringen met goede partners.

artikel-thumbnail

11 augustus 2016

Eigendom beinvloedt investeringen en resultaten sterk

Eigendomsverhoudingen blijken het investerings-gedrag sterk te beinvloeden. Het onderzoek 'Comparing the Investment Behavior of Public and Private Firms' van Harvard (zie *1) laat zien dat het investerings-gedrag van (Amerikaanse) beursgenoteerde en particuliere (= niet beursgenoteerde) bedrijven verschilt; beursgenoteerde bedrijven investeren veel minder dan vergelijkbare bedrijven in particuliere handen. En hun resultaat, gemeten in Rendement op het Totale Vermogen (RTV), is ook lager. Zulke duidelijke verschillen zou je niet verwachten; je verwacht eigenlijk geen verschil.

artikel-thumbnail

21 juli 2016

Pieter Lakeman gaat Deutsche Bank dagvaarden om rentederivaten

Directeur Pieter Lakeman van Swapschade gaat Deutsche Bank dagvaarden. Hij bereidt namens een aantal cliënten van Swapschade een medio augustus uit te brengen dagvaarding voor. Lakeman eist dat Deutsche Bank de schade vergoedt die klanten leden doordat deze bank en haar rechtsvoorgangers renteswaps in plaats van rentecaps verkochten. Het betreft schadeclaims die per onderneming variëren van enkele honderdduizenden tot circa 1 miljoen euro.

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16