artikel-thumbnail

13 maart 2017

10 onmisbare productiviteitstools voor professionals

Productiviteit is een van de belangrijkste concurrerende factoren in de hedendaagse economie. Wie in dezelfde tijd meer voor elkaar krijgt is meer geld waard. Toch is er maar beperkt aandacht voor manieren waarop we onszelf effectiever kunnen laten werken, terwijl we in een maatschappij leven die continue prikkels oplevert die ons kunnen afleiden. Meer dan ooit is het behouden van focus op kerntaken, het hoofd leeg te houden om onze energie productief in te zetten, van belang.

artikel-thumbnail

28 februari 2017

Business Intelligence bij Schiphol Group: "Manager achter dashboard krijgen is proces van lange adem"

De rol die Business Intelligence speelt binnen bedrijven wordt steeds belangrijker. Dat mag geen nieuws meer heten, het is wel een ingrijpende ontwikkeling waarin veel bedrijven zoekende zijn naar de juiste organisatorische indeling en de meetbaarheid van succes. Ook voor Jeroen Frenken, manager Business Intelligence Competency Center bij Schiphol Group, blijft het een ontdekkingstocht.

artikel-thumbnail

03 februari 2017

ICT-beveiliging door meeste bedrijven uitbesteed

Bij 85 procent van de bedrijven met ten minste 10 werknemers was in 2015 sprake van werkzaamheden op het terrein van ICT-beveiliging. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om bescherming van data, het uitvoeren van beveiligingstests en het maken of onderhouden van beveiligingssoftware. Een kwart van de bedrijven liet deze werkzaamheden vooral doen door eigen personeel, drie kwart liet deze werkzaamheden voornamelijk door derden verzorgen.

artikel-thumbnail

28 december 2016

Te veel tijd gaat verloren aan documentgeneuzel om echt productief te worden

Een dag spenderen met je geliefden, de hele dag in de keuken staan voor een topgerecht of eindelijk dat hele seizoen van die favoriete serie kijken. Dat zijn slechts enkele voorbeelden van wat je op een dag zou kunnen doen, maar we kiezen er nog steeds voor om ons één dag per week bezig te houden met onnodig ingewikkelde documentprocessen. Het draait vaak nog om papier en dat kan dus anders. Nee, dat moet anders om werkelijk flexibel te kunnen werken. Waarom zijn traditionele documentprocessen funest voor werknemer én werkgever?

artikel-thumbnail

15 december 2016

Grenzen van big data en data-analyse

Hoewel de data-groei en de analyse-mogelijkheden van big data onbeperkt lijken zitten er voorlopig wel degelijk grenzen aan. Juist door de heterogeniteit en de hoeveelheid data, maar ook doordat mensen deze overvloed maar beperkt kunnen bevatten en gebruiken, ontstaan grenzen. Met een voorbeeld, waarin met een overvloedige hoeveelheid data geprobeerd wordt de verkoopprijs van afzonderlijke woningen te verklaren en de invloed van afzonderlijke eigenschappen op deze prijs te berekenen, wil ik dit laten zien. Hopelijk verklaart dit waarom data-projecten vastlopen zonder dat er van een schuldvraag sprake is.

artikel-thumbnail

14 december 2016

Uitdagingen van usage based businessmodellen

Een jaar geleden kondigde Yann Toutant, general manager van Econocom Nederland, het einde van het bezit aan. "In het kielzog van de digitale transformatie zullen bedrijven alleen maar meer 'als een dienst' gaan aanbieden aan hun klanten die daar om vragen. Maar bedrijven zijn zelf ook steeds minder geïnteresseerd in het bezit van apparatuur, net als fabrikanten", stelt Toutant. Daarmee komen we aan bij dé vraag die volgend jaar gaat spelen: "Wie neemt de rol van eigenaar op zich van het product?"

artikel-thumbnail

02 december 2016

De robots komen voor onze banen! (En kenniswerk blijft niet buiten schot)

Slimme machines stellen ons voor een van de belangrijkste sociaal-economische uitdagingen van deze eeuw. Al 200 jaar lang wordt geroepen dat technologie banen zal overnemen. Waarom is deze keer anders? Een terechte vraag. Martin Ford laat in zijn boek 'Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future' zien wat er momenteel aan het gebeuren is en waarom er geen ontkomen aan is: deze keer is echt anders.

artikel-thumbnail

01 december 2016

Investeerders zagen fintechondernemers door op veiligheid

Veiligheid, encryptie en handel in data. De groeiende maatschappelijke onrust over de veiligheid van online data en verhandeling van persoonlijke gegevens is een belangrijk onderwerp voor venturecapitalinvesteerders (vc's) bij de beoordeling van een investering ontwikkelaars van financiële software (fintech). Drie van de vijf pitchers tijdens een fundraising-event kregen veel vragen over veiligheid. Het Seed Capital Event is een initiatief van Fintech Europe gehost door startupaccelerator Rockstart.

artikel-thumbnail

30 november 2016

Ron van Kemenade (ING) CIO of the Year 2016

Ron van Kemenade, CIO van ING, is winnaar van de CIO of the Year Award 2016. Hij dankte de prijs aan zijn cruciale rol in de baanbrekende digitale ontwikkeling van zijn bedrijf. "Met zijn focus op technologie legt hij de basis voor een geheel nieuwe organisatie, waarvan de contouren zich inmiddels beginnen af te tekenen", motiveerde juryvoorzitter Bernhard van Oranje de keuze. "Het is mooi om te zien hoe hij zich daarbij laat inspireren door grote digitale wereldspelers."

artikel-thumbnail

16 november 2016

Als finance de ruimte krijgt in retail

Finance is volop bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Het lijkt wel alsof het gevaar van alle kanten tegelijk komt. De digitale transformatie en robotisering dwingen de finance professional in een nieuwe rol. Dichter tegen de business aan, meer in de richting van de CIO, weg van de traditionele control- en accountancy-functie. Maar in plaats van een bedreiging, kunt u hier als CFO ook een kans in zien! Laat u inspireren door de CFO van een grote supermarktketen die op een slimme manier het assortiment wist te optimaliseren.

artikel-thumbnail

11 november 2016

Finance Transformation 2016: Next transformation waves

Tijdens het Jaarcongres Finance Transformation 2016 stond alles in het teken van veranderingen in de wereld om ons heen en wat dat betekent voor CFO's en hun bedrijven. Vier grote veranderingen stonden centraal; technologische veranderingen zoals artificial intelligence (AI) en robotisering, de opkomst van de circulaire economie die een grote impact heeft op bedrijfsmodellen, opkomende markten waardoor het zwaartepunt in de wereldeconomie verschuift en de opkomst van een nieuwe generatie op de arbeidsmarkt, generatie Z, die heel anders in het leven staat en waarbij de vraag is of we ons moeten aanpassen of niet.

artikel-thumbnail

09 november 2016

Sjoerd-Jaap Westra, Unit4: "Finance moet rond automatisering en performance management zelf het voortouw nemen"

Financieel directeuren hebben de ogen zeker geopend voor de toenemende digitalisering. Die verandert het werk van de klassieke afdelingen boekhouding en compliance in self-driving finance, self-service intelligence en collaborative integrated business planning. "Het besef bij CFO's is er", constateert Sjoerd-Jaap Westra, "alleen weten ze vaak niet goed hoe ze hun organisaties moeten omvormen."

artikel-thumbnail

01 november 2016

7 vragen en antwoorden over de digitale handtekening

Een geschreven handtekening roept door de sierlijke krullen allerlei nostalgische gevoelens op. Het is al sinds mensenheugenis een officiële bevestiging. Waar het vroeger gebeurde met een pen van riet, een ganzenveer of een vulpen staan we nu aan de vooravond van een digitale variant. In het huidige computertijdperk schrijven en printen we immers steeds minder, dus waarom vasthouden aan de ouderwetse pennenstreek? Het is tijd dat de digitale handtekening (e-signing) eindelijk gemeengoed wordt.

artikel-thumbnail

18 augustus 2016

Is huwelijk tussen banken en fintechs door PSD2 wel gebouwd op voldoende vertrouwen?

Banken hebben het moeilijk in deze moderne tijd vanwege nieuwe, snelle, flexibele spelers op de betaalmarkt, genaamd fintechs. In plaats van direct te concurreren met deze financiële startups, besluiten banken juist eerder de samenwerking op te zoeken met deze vernieuwende spelers op de markt. Het coöpereren met of kopen van een startup biedt namelijk vaak de snelste weg naar innovatie in het betaallandschap, of het nu gaat om het aanbieden van betalingen, de blockchain of leningen. Hoe ziet de perfecte samenwerking tussen deze twee partijen eruit, nu de Europese regelgeving (PSD2) banken dwingt om meer samen te werken met derde partijen?

artikel-thumbnail

17 augustus 2016

Allrisk of casco: hoe de CFO zijn bedrijfsdata moet verzekeren

Waarschijnlijk kunt u het zich nauwelijks meer voorstellen: papieren bankafschriften op de deurmat, een weekend zonder zakelijke e-mails of een krant kopen om in de trein de tijd te doden. Toch is het nog niet zo lang geleden dat deze zaken nog heel normaal waren. We zijn er inmiddels zo aan gewend om altijd online te zijn, dat het leven van vóór de smartphone en tablet eeuwen achter ons lijkt te liggen. We weten niet beter dan dat alles altijd werkt - en eisen dat zelfs. De Belastingdienst kon rekenen op een stortvloed aan negatieve reacties toen zijn server down was op het moment dat Nederland zijn aangifte wilde doen. Hoe groot is de schade eigenlijk voor bedrijven bij downtime? Hoelang kunnen ze zich veroorloven dat hun diensten niet beschikbaar zijn? Dat antwoord moet de CFO geven.

artikel-thumbnail

05 augustus 2016

Cloud-based HR: realiteit blijft achter bij verwachtingen

In toenemende mate richten bedrijven zich op cloud computing om de HR-functie ingrijpend te kunnen transformeren en beter gebruik te kunnen maken van alle beschikbare data bij hun besluitvorming. Veel ondernemingen beperken zich echter tot de aanschaf van de noodzakelijke technologie om cloud-based toepassingen mogelijk te maken en ontberen een concrete visie als het gaat om de toekomst van de HR-functie en de organisatorische veranderingen die noodzakelijk zijn om de werkelijke transformatie tot stand te brengen.

artikel-thumbnail

01 augustus 2016

Bescherming persoonsgegevens moet permanent op agenda komen

De wet meldplicht datalekken is ingegaan per 1 januari 2016. Zowel reputatierisico- alsmede bestuurdersaansprakelijkheid zijn hierbij belangrijke risicofactoren die zowel organisaties als hun bestuurders direct kunnen raken. Volgens Niek Post van Kröller Boom blijft de belangrijkste essentie daarom voor organisaties het 'in control' komen van het risico rondom cybercrime/datalekken, maar daarbij ook het goed managen van de directe en indirecte gevolgen van een eventuele inbreuk op systemen en data.

artikel-thumbnail

18 juli 2016

Banenverlies door technologie - wat gaan we daaraan doen?

Arbeids- en organisatiepsycholoog Dik Bijl beschrijft in zijn nieuwste boek Alles wordt anders zeven technologieën die tussen nu en 20 jaar op ons afkomen en die een enorme impact gaan hebben op onze maatschappij. Voor de werkgelegenheid zullen de gevolgen gigantisch zijn; de schatting is dat tussen de 40 en 75 procent van de betaalde banen gaat verdwijnen. Dit gaat niet alleen over laaggeschoold werk, maar door de opkomst van kunstmatige intelligentie is ook de kenniswerker niet langer veilig. Hoe kunnen we ons als maatschappij, bedrijfsleven en individuele professionals voorbereiden op deze technologische golf?

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12