Finance en IT

artikel-thumbnail

28 december 2016

Te veel tijd gaat verloren aan documentgeneuzel om echt productief te worden

Een dag spenderen met je geliefden, de hele dag in de keuken staan voor een topgerecht of eindelijk dat hele seizoen van die favoriete serie kijken. Dat zijn slechts enkele voorbeelden van wat je op een dag zou kunnen doen, maar we kiezen er nog steeds voor om ons één dag per week bezig te houden met onnodig ingewikkelde documentprocessen. Het draait vaak nog om papier en dat kan dus anders. Nee, dat moet anders om werkelijk flexibel te kunnen werken. Waarom zijn traditionele documentprocessen funest voor werknemer én werkgever?

artikel-thumbnail

15 december 2016

Grenzen van big data en data-analyse

Hoewel de data-groei en de analyse-mogelijkheden van big data onbeperkt lijken zitten er voorlopig wel degelijk grenzen aan. Juist door de heterogeniteit en de hoeveelheid data, maar ook doordat mensen deze overvloed maar beperkt kunnen bevatten en gebruiken, ontstaan grenzen. Met een voorbeeld, waarin met een overvloedige hoeveelheid data geprobeerd wordt de verkoopprijs van afzonderlijke woningen te verklaren en de invloed van afzonderlijke eigenschappen op deze prijs te berekenen, wil ik dit laten zien. Hopelijk verklaart dit waarom data-projecten vastlopen zonder dat er van een schuldvraag sprake is.

artikel-thumbnail

14 december 2016

Uitdagingen van usage based businessmodellen

Een jaar geleden kondigde Yann Toutant, general manager van Econocom Nederland, het einde van het bezit aan. "In het kielzog van de digitale transformatie zullen bedrijven alleen maar meer 'als een dienst' gaan aanbieden aan hun klanten die daar om vragen. Maar bedrijven zijn zelf ook steeds minder geïnteresseerd in het bezit van apparatuur, net als fabrikanten", stelt Toutant. Daarmee komen we aan bij dé vraag die volgend jaar gaat spelen: "Wie neemt de rol van eigenaar op zich van het product?"

artikel-thumbnail

02 december 2016

De robots komen voor onze banen! (En kenniswerk blijft niet buiten schot)

Slimme machines stellen ons voor een van de belangrijkste sociaal-economische uitdagingen van deze eeuw. Al 200 jaar lang wordt geroepen dat technologie banen zal overnemen. Waarom is deze keer anders? Een terechte vraag. Martin Ford laat in zijn boek 'Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future' zien wat er momenteel aan het gebeuren is en waarom er geen ontkomen aan is: deze keer is echt anders.

artikel-thumbnail

01 december 2016

Investeerders zagen fintechondernemers door op veiligheid

Veiligheid, encryptie en handel in data. De groeiende maatschappelijke onrust over de veiligheid van online data en verhandeling van persoonlijke gegevens is een belangrijk onderwerp voor venturecapitalinvesteerders (vc's) bij de beoordeling van een investering ontwikkelaars van financiële software (fintech). Drie van de vijf pitchers tijdens een fundraising-event kregen veel vragen over veiligheid. Het Seed Capital Event is een initiatief van Fintech Europe gehost door startupaccelerator Rockstart.

artikel-thumbnail

30 november 2016

Ron van Kemenade (ING) CIO of the Year 2016

Ron van Kemenade, CIO van ING, is winnaar van de CIO of the Year Award 2016. Hij dankte de prijs aan zijn cruciale rol in de baanbrekende digitale ontwikkeling van zijn bedrijf. "Met zijn focus op technologie legt hij de basis voor een geheel nieuwe organisatie, waarvan de contouren zich inmiddels beginnen af te tekenen", motiveerde juryvoorzitter Bernhard van Oranje de keuze. "Het is mooi om te zien hoe hij zich daarbij laat inspireren door grote digitale wereldspelers."

artikel-thumbnail

16 november 2016

Als finance de ruimte krijgt in retail

Finance is volop bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Het lijkt wel alsof het gevaar van alle kanten tegelijk komt. De digitale transformatie en robotisering dwingen de finance professional in een nieuwe rol. Dichter tegen de business aan, meer in de richting van de CIO, weg van de traditionele control- en accountancy-functie. Maar in plaats van een bedreiging, kunt u hier als CFO ook een kans in zien! Laat u inspireren door de CFO van een grote supermarktketen die op een slimme manier het assortiment wist te optimaliseren.

artikel-thumbnail

11 november 2016

Finance Transformation 2016: Next transformation waves

Tijdens het Jaarcongres Finance Transformation 2016 stond alles in het teken van veranderingen in de wereld om ons heen en wat dat betekent voor CFO's en hun bedrijven. Vier grote veranderingen stonden centraal; technologische veranderingen zoals artificial intelligence (AI) en robotisering, de opkomst van de circulaire economie die een grote impact heeft op bedrijfsmodellen, opkomende markten waardoor het zwaartepunt in de wereldeconomie verschuift en de opkomst van een nieuwe generatie op de arbeidsmarkt, generatie Z, die heel anders in het leven staat en waarbij de vraag is of we ons moeten aanpassen of niet.

artikel-thumbnail

09 november 2016

Sjoerd-Jaap Westra, Unit4: "Finance moet rond automatisering en performance management zelf het voortouw nemen"

Financieel directeuren hebben de ogen zeker geopend voor de toenemende digitalisering. Die verandert het werk van de klassieke afdelingen boekhouding en compliance in self-driving finance, self-service intelligence en collaborative integrated business planning. "Het besef bij CFO's is er", constateert Sjoerd-Jaap Westra, "alleen weten ze vaak niet goed hoe ze hun organisaties moeten omvormen."

artikel-thumbnail

01 november 2016

7 vragen en antwoorden over de digitale handtekening

Een geschreven handtekening roept door de sierlijke krullen allerlei nostalgische gevoelens op. Het is al sinds mensenheugenis een officiële bevestiging. Waar het vroeger gebeurde met een pen van riet, een ganzenveer of een vulpen staan we nu aan de vooravond van een digitale variant. In het huidige computertijdperk schrijven en printen we immers steeds minder, dus waarom vasthouden aan de ouderwetse pennenstreek? Het is tijd dat de digitale handtekening (e-signing) eindelijk gemeengoed wordt.

artikel-thumbnail

18 augustus 2016

Is huwelijk tussen banken en fintechs door PSD2 wel gebouwd op voldoende vertrouwen?

Banken hebben het moeilijk in deze moderne tijd vanwege nieuwe, snelle, flexibele spelers op de betaalmarkt, genaamd fintechs. In plaats van direct te concurreren met deze financiële startups, besluiten banken juist eerder de samenwerking op te zoeken met deze vernieuwende spelers op de markt. Het coöpereren met of kopen van een startup biedt namelijk vaak de snelste weg naar innovatie in het betaallandschap, of het nu gaat om het aanbieden van betalingen, de blockchain of leningen. Hoe ziet de perfecte samenwerking tussen deze twee partijen eruit, nu de Europese regelgeving (PSD2) banken dwingt om meer samen te werken met derde partijen?

artikel-thumbnail

17 augustus 2016

Allrisk of casco: hoe de CFO zijn bedrijfsdata moet verzekeren

Waarschijnlijk kunt u het zich nauwelijks meer voorstellen: papieren bankafschriften op de deurmat, een weekend zonder zakelijke e-mails of een krant kopen om in de trein de tijd te doden. Toch is het nog niet zo lang geleden dat deze zaken nog heel normaal waren. We zijn er inmiddels zo aan gewend om altijd online te zijn, dat het leven van vóór de smartphone en tablet eeuwen achter ons lijkt te liggen. We weten niet beter dan dat alles altijd werkt - en eisen dat zelfs. De Belastingdienst kon rekenen op een stortvloed aan negatieve reacties toen zijn server down was op het moment dat Nederland zijn aangifte wilde doen. Hoe groot is de schade eigenlijk voor bedrijven bij downtime? Hoelang kunnen ze zich veroorloven dat hun diensten niet beschikbaar zijn? Dat antwoord moet de CFO geven.

artikel-thumbnail

05 augustus 2016

Cloud-based HR: realiteit blijft achter bij verwachtingen

In toenemende mate richten bedrijven zich op cloud computing om de HR-functie ingrijpend te kunnen transformeren en beter gebruik te kunnen maken van alle beschikbare data bij hun besluitvorming. Veel ondernemingen beperken zich echter tot de aanschaf van de noodzakelijke technologie om cloud-based toepassingen mogelijk te maken en ontberen een concrete visie als het gaat om de toekomst van de HR-functie en de organisatorische veranderingen die noodzakelijk zijn om de werkelijke transformatie tot stand te brengen.

artikel-thumbnail

01 augustus 2016

Bescherming persoonsgegevens moet permanent op agenda komen

De wet meldplicht datalekken is ingegaan per 1 januari 2016. Zowel reputatierisico- alsmede bestuurdersaansprakelijkheid zijn hierbij belangrijke risicofactoren die zowel organisaties als hun bestuurders direct kunnen raken. Volgens Niek Post van Kröller Boom blijft de belangrijkste essentie daarom voor organisaties het 'in control' komen van het risico rondom cybercrime/datalekken, maar daarbij ook het goed managen van de directe en indirecte gevolgen van een eventuele inbreuk op systemen en data.

artikel-thumbnail

18 juli 2016

Banenverlies door technologie - wat gaan we daaraan doen?

Arbeids- en organisatiepsycholoog Dik Bijl beschrijft in zijn nieuwste boek Alles wordt anders zeven technologieën die tussen nu en 20 jaar op ons afkomen en die een enorme impact gaan hebben op onze maatschappij. Voor de werkgelegenheid zullen de gevolgen gigantisch zijn; de schatting is dat tussen de 40 en 75 procent van de betaalde banen gaat verdwijnen. Dit gaat niet alleen over laaggeschoold werk, maar door de opkomst van kunstmatige intelligentie is ook de kenniswerker niet langer veilig. Hoe kunnen we ons als maatschappij, bedrijfsleven en individuele professionals voorbereiden op deze technologische golf?

artikel-thumbnail

11 juli 2016

Financiele instellingen missen omzet door gebrekkige toegang tot data

Managers bij financiële instellingen bevestigen dat toegang tot data op basis van selfservice bijdraagt aan een hogere omzet en klanttevredenheid. Vier op de vijf managers (83%) denkt dat een bedrijfsbrede beschikbaarheid van financiële data en klantdata de jaaromzet van hun onderneming met minstens vijf procent verhoogt. Toch biedt minder dan een op de vijf financiële instellingen al hun afdelingen en teams een consistente toegang tot informatie en data.

artikel-thumbnail

16 juni 2016

Agile reporting: 5 vereisten voor dynamisch en 'in control' C-level inzicht

Information is power. Onder invloed van Big Data en Business Intelligence zijn de hoeveelheid beschikbare data en verwachtingen van management- en bestuurslagen sterk gestegen. Ook binnen de financiële functie heeft dat zijn weerslag. Rapportages moeten van statisch naar dynamisch, van traag naar snel en van één- naar driedimensionaal zonder enige concessie op kwaliteit en betrouwbaarheid. En dat het liefst gisteren, met minder mensen op de loonlijst. Een ogenschijnlijk onmogelijke taak. Het is daarom cruciaal dat financiële afdelingen hun kernwaarden en krachten mobiliseren in agile reporting.

artikel-thumbnail

13 juni 2016

Expertbijdrage: 5 waarschuwingssignalen bij gebruik Excel voor Performance Management doeleinden

Wereldwijd zijn er naar schatting ongeveer 400 miljoen bedrijven. Empirische studies hebben aangetoond dat 60% van alle bedrijven zegt Microsoft Excel te gebruiken voor Performance Management doeleinden en de resterende 40% die i.p.v. Microsoft Excel een toegewijde Performance Management tool gebruiken, het vaak aanvullen met Excel spreadsheets om het systeem te supplementeren en off-line modellering uit te voeren.

artikel-thumbnail

30 mei 2016

SAP leren op je werkplek

SAP leren terwijl je aan het werk bent. Kan dat? Traditioneel leer je SAP in geplande klassikale opleidingen. Leren houdt echter niet op als je het opleidingslokaal verlaat. Dan begint het eigenlijk pas. Het reproduceren van opgedane kennis en toepassen in de praktijk blijkt lastiger dan gedacht. Bovendien zijn er nog zoveel andere applicaties waar financials mee werken. Kun je al deze applicaties niet gewoon leren terwijl je er mee aan het werk bent? Kun je van je werkplek een leerplek maken. Maar hoe geef je dat vorm?

artikel-thumbnail

03 mei 2016

Colin van Oosterhout (Adobe): "eSigning van PDF-documenten is laatste stap naar papierloos ondernemen"

Dat ons leven zich meer en meer gedigitaliseerd afspeelt is genoegzaam bekend. Onze vakanties boeken we vanuit de luie stoel en eten bestellen we via een app. Zelfs de overheid weet langzaamaan de online weg naar de voordeur te vinden, al is de elektronische handtekening nog bepaald niet ingeburgerd. Maar daar komt snel verandering in, betoogt Colin van Oosterhout, Principal Solutions Consultant bij Adobe, tijdens Financial Systems 2016, hét evenement op het grensvlak van Finance en IT.

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12