artikel-thumbnail

11 juni 2013

Onderzoek Nyenrode: 5 kenmerken van succesvolle ICT-projecten

'Wat kan ik als opdrachtgever doen om de kans op succesvolle IT-projecten te vergroten?' Dat was de managementvraag waar ICT professionals Barbera Dado en Roos Dahmen een antwoord op moesten vinden voor hun MBA-afstudeeropdracht aan Nyenrode. Ze zochten en vonden 5 kenmerken van succesvolle ICT-projecten en ontwikkelden een kaleidoscoop die betrokkenen van een ICT-project kunnen inzetten om de kans op succes te vergroten.

artikel-thumbnail

21 mei 2013

10 communicatiegeheimen van grote leiders

Het is onmogelijk om een groot leider te worden zonder een geweldige communicator te zijn. De skills hiervoor zijn echter zelden te leren in het klaslokaal, omdat daar de focus vooral op onszelf ligt. Het zijn juist de subtielere elementen van communicatie (die op anderen gericht zijn) die leiders moeten leren. Leiderschapsexpert Myatt deelt op Forbes.com 10 communicatiegeheimen die je, wanneer je ze consistent toepast, helpen om veel betere communicatieresultaten te bereiken.

artikel-thumbnail

09 mei 2013

10 sollicitatieblunders die je dient te voorkomen

Gezien het huidige gebrek aan open posities op de arbeidsmarkt, is het extreem belangrijk iedere kans optimaal te benutten. Mocht je een sollicitatiegesprek hebben, dien je je goed voor te bereiden en blunders te vermijden. Voor de meeste posities geldt dat er momenteel kandidaten genoeg zijn, dus een werkgever zal een blunder al snel aangrijpen om de baan aan je voorbij te laten gaan en te geven aan iemand die niet die blunder heeft gemaakt.

artikel-thumbnail

03 mei 2013

6 overtuigende visualisaties in Excel met Power View

Met ingang van Office 2013 is Excel te verkrijgen met de nieuwe visualisatie-omgeving Power View. Power View stelt gebruikers in staat om met een paar muisklikken gegevens te visualiseren op basis van analytische modellen in PowerPivot voor Excel of in de SQL Server. Gebruikers van Sharepoint kunnen Power View in een webbrowser aansturen, zonder eerst een model te downloaden. Hieronder zetten we zes van de krachtigste visualisaties in Power View op een rij.

artikel-thumbnail

01 mei 2013

De 4 stadia van informatiebeheer

Bedrijven worden overspoeld met klantgegevens afkomstig uit vele verschillende bronnen. Het probleem is niet dat men niet weet wat men met al die gegevens zou kunnen doen, maar zich er het hoofd over breekt hoe al die informatie op effectieve wijze kan worden aangewend om onnodige risico- of kredietkosten te voorkomen, de klanttevredenheid te verhogen en verdere omzetgroei te stimuleren. Een effectieve strategie voor 'analytics' kan bestuurders helpen vooruit te kijken en te anticiperen op de dingen die komen gaan.

artikel-thumbnail

19 maart 2013

6 manieren om uw managementinformatie in SAP te optimaliseren

'Als je met de inzichten van nu terug zou kijken, denk ik dat ik het anders gedaan zou hebben' waren de legendarische woorden van een oud-premier. Helaas gelden ze ook vaak voor de ooit gekozen inrichting van een SAP systeem. Als u toen wist wat uw informatiebehoefte nu is, wat zou u toen anders gedaan hebben? Belangrijker is de vraag wat u, gegeven deze eerder gemaakte keuzes, vandaag de dag kunt optimaliseren. Daar blijken vaak meer mogelijkheden voor te zijn dan u ooit gedacht had. Dit artikel geeft een aantal oplossingen en praktijkvoorbeelden.

artikel-thumbnail

11 maart 2013

7 onderwerpen waar non-financials geen kaas van hebben gegeten

Waar financials constant de rol van businesspartner naar zich toe trekken, houdt de business halsstarrig vol aan het klassieke model. Finance is een vak apart waar ze zich niet mee bemoeien. Tot de crisis uitbrak, de telefoon steeds minder ging rinkelen en de gouden tijd langzaam aan de horizon verdween. Inmiddels is iedere bedrijf ervan doordrongen dat kennis van Finance de sleutel is naar gezond ondernemerschap. Maar hoe krijgt u de business in beweging om essentiële financiële kennis in huis te halen en de stap naar 'finance-partner' te maken?

artikel-thumbnail

05 februari 2013

Business Valuation: 5 misvattingen bij waarderen

Ondernemers komen vaak in aanraking met de vraag: 'wat is de economische waarde?' Zonder antwoord op die vraag is het nemen van investeringsbeslissingen een gok. Verstandige ondernemers mogen hun geluk in het casino beproeven, binnen de onderneming werken zij met causale, rationele, verbanden. In dit artikel geeft waarderingsexpert Jan Vis vijf veel voorkomende misvattingen, waarvan u zich bewust dient te zijn om inschattingsfouten bij waarderen te voorkomen.

artikel-thumbnail

27 december 2012

Verbeter je concurrentiepositie met toegang tot actuele informatie - 5 gouden tips

(Financieel) bestuurders en riskmanagers hebben onvoldoende toegang tot up-to-date informatie om de juiste beslissingen te nemen als gevolg van schommelingen op de beurs. Dat bleek afgelopen maand uit internationaal onderzoek dat onderzoeksbureau Lepus uitvoerde in opdracht van business intelligence (BI-)specialist QlikTech. Slechts vijf procent van de wereldwijd ondervraagde executives beschikt over actuele riskmanagementinformatie om direct op veranderingen in te kunnen spelen.

artikel-thumbnail

14 december 2012

Zakendoen via derden in opkomende markten: 6 tips voor managen risico's

Opkomende markten staan vanwege het groeipotentieel en de toegang tot nieuwe klantgroepen steeds meer centraal binnen business development strategieën van bedrijven. Vaak ontbreekt de specifieke lokale marktkennis en kiezen bedrijven er daarom voor om met lokale tussenpersonen en distributeurs te werken, of ze schakelen partijen in die ze bij potentiële klanten kunnen introduceren. Echter, zakendoen via die tussenpersonen in het buitenland brengt ook grote risico's met zich mee die nog te vaak onderschat worden.

artikel-thumbnail

08 december 2012

10 praktijkaanbevelingen voor transfer pricing

In het kader van een verdere optimalisatie van het Tax Controle Framwork (TCF) en de tendens om afspraken te maken met de Belastingdienst omtrent Horizontaal Toezicht besteden bedrijven meer en meer aandacht aan een juiste toepassing van transfer pricing en de wijze hoe een en ander tot stand komt en vastgelegd moet worden in de AO/IC processen. Praktijkexpert Geert Schretlen geeft 10 gouden tips om uw transfer pricing naar een hoger niveau te brengen.

artikel-thumbnail

03 december 2012

[Advertorial] 5 stappen naar digitale factuurverwerking

Organisaties hebben doorgaans grote hoeveelheden gegevens te verwerken. Een groot deel van deze gegevens zijn inkoopfacturen. Dit proces is behoorlijk arbeidsintensief en kostbaar. Het digitaliseren en automatiseren van het factuurverwerkingsproces zorgt voor een snellere en efficiëntere factuurverwerking, met forse tijd- en kostenbesparingen als gevolg. Maar hoe werkt digitale factuurverwerking eigenlijk en is het ook interessant voor uw organisatie? Bereken gratis uw return-on-investment.

artikel-thumbnail

02 november 2012

Stimuleren van innovatie - 5 instrumenten voor de CFO

De CFO heeft al sinds tijden de reputatie alleen geïnteresseerd te zijn in het financiële gedeelte en minder in zijn medewerkers. Deze opvatting is inmiddels behoorlijk achterhaald. De huidige businessgeoriënteerde CFO heeft meer oog voor zijn medewerkers en onderstreept de mening van de CEO: de belangrijkste activa van het bedrijf gaan iedere avond naar huis. Wat heeft de nieuwe CFO nodig om zich echt te ontplooien tot business-innovator?

artikel-thumbnail

20 oktober 2012

De controller als business partner - 5 gouden tips

'Sparringpartner van de directie, het geweten van de organisatie, business partner zijn', grote woorden en hedendaagse kwaliteiten die van de moderne controller worden verwacht. Goed vakmanschap alleen is lang niet meer voldoende om een effectieve controller te kunnen zijn. Eric Kemperman bespreekt op herkenbare en vermakelijke wijze de evolutie van het vak en sluit af met 5 onmisbare tips waarmee u in uw transformatie tot business partner uw voordeel kunt doen.

artikel-thumbnail

02 oktober 2012

5 bewezen succesfactoren voor betere organisatieresultaten

Het vertrouwen van de consumenten in de economie is laag, bedrijfsresultaten staan onder druk en de crisis in Europa lijkt zich uit te breiden naar Azië. Veel organisaties voelen zich gedwongen om harde maatregelen te nemen om zo prestaties te verbeteren. In mijn nieuwste boek 'What Makes a High Performance Organization: Five Validated Factors of Competitive Advantage that Apply Worldwide', beschrijf ik de 5 succesfactoren waar organisaties zich op moeten richten om niet alleen met de toegenomen druk om te kunnen gaan maar zelfs voorloper in hun sector te worden.

artikel-thumbnail

14 september 2012

5 tips om meer sales te genereren met social media

Sales is netwerken. En waar kan dat nu beter dan op social media? Toch zijn veel organisaties en financiële zzp'ers zich hier nog weinig van bewust. Business genereren gaat hand in hand met het onderhouden van zakelijke contacten. Kanalen als LinkedIn en Twitter lenen zich uitstekend voor het opbouwen van nieuwe klantrelaties en het uitbouwen van bestaande contacten. Maar hoe zorg je ervoor dat social media op de juiste manier wordt ingezet? 5 onmisbare tips om het meeste rendement te halen uit social media-activiteiten.

artikel-thumbnail

16 juli 2012

5 handvatten om PKIoverheid voor Digipoort en SBR te ontrafelen en 3 veelvoorkomende misvattingen

Dit artikel betreft de verplichtstelling van de Belastingdienst van BAPI naar SBR via Digipoort gebruikmakend van PKIoverheid. Veel organisaties moeten nog voor 1 januari 2013 een PKIoverheid certificaat aanvragen, aanschaffen en de procedures doorlopen. Er zijn minder dan 26 weken te gaan. Het advies is daarom om op korte termijn de procedures in gang te zetten. Nu is het nog net op tijd te regelen.

artikel-thumbnail

31 maart 2010

7 taken van de moderne controller

Al sinds het ontstaan een jaar of 50 geleden is het controllersvak enorm in beweging. In eerste instantie was het vooral achterom kijkend als scorekeeper. Rapportage van de cijfers van de vorige maand. Als je nu kijkt, is er een wildgroei van functietitels, zoals business controller, financial controller, project controller, risk controller, enzovoort. Behalve de titel controller die steeds terugkomt, zie je ook dat de blik nu vooruit staat. De controller is nu een sparringpartner van het management geworden. Het bedrijfseconomisch geweten van de organisatie.

artikel-thumbnail

24 maart 2010

7 gouden regels voor effectief forecasten

Door de ontwikkelingen van het afgelopen jaar is het duidelijk geworden dat de toekomst er totaal anders uit kan zien dan we nu verwachten. De toekomst trekt zich weinig aan van onze voorspellingen. Zij blijft stug haar eigen gang gaan. Niettemin is kennis van de toekomst voor organisaties van vitaal belang. U kunt niet sturen via de achteruitkijkspiegel. Bedrijven moeten via planning en forecasting een beeld krijgen hoe markten zich redelijkerwijs ontwikkelen om slagvaardig te anticiperen op veranderende omstandigheden.

artikel-thumbnail

10 februari 2010

Goede controle van het grootboek: 7 tips voor controllers en CFO's

Binnen de LinkedIn-groep 'Finance Professionals Netherlands' is een discussie ontstaan over de kwaliteit van grootboekcontroles door controllers. CFO Maarten Verheul (Bandolera) startte de discussie met de stelling 'Het schort bij controllers vaak aan een goede controle van het grootboek'. Direct gevolg daarvan is extra werk voor de CFO, die zodoende nog steeds een controllerfunctie uitoefent. 60 reacties later komt Financieel Management met 7 tips voor controllers en CFO's.

artikel-thumbnail

05 augustus 2008

15 tips voor effectief financieel management

Een financiële manager is verantwoordelijk voor een betrouwbare vastlegging van de bedrijfsadministratie, en voor de financiële rapportage aan de rest van het managementteam. Ook heeft hij een adviserende (en meebeslissende) functie bij alle vraagstukken waar de besteding van middelen in het geding is. Kortom: de financiële manager heeft verstand van financiën, maar het is even belangrijk dat hij kan communiceren. Vandaar deze verzameling tips van Steens & Partners.

artikel-thumbnail

29 mei 2007

10 kenmerken van effectieve managers

Er heerst een schaarste aan effectieve managers in Nederland. De stijl van leidinggeven bepaalt in belangrijke mate het succes van een organisatie. Daarnaast blijkt het ook nog invloed te hebben op de gezondheid van de medewerkers. 11 kenmerken van effectieve en succesvolle managers. Hubert Rampersad is president van TPS International in California. Hij is tevens auteur van de internationale bestsellers total performance scorecard en persoonlijke balanced scorecard.

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4