Jeppe Kleyngeld

Hier komt binnenkort een (korte) biografie en een foto deze auteur.

Artikelen van Jeppe Kleyngeld

artikel-thumbnail

25 november 2013

Bloggers FM.nl over bereiken excellentie: 'Combinatie van passie, aanleg, en bloedende vingers'

In de complexe en snel veranderende wereld waarin we ons bevinden is goed niet langer goed genoeg. Organisaties die zich willen onderscheiden, zullen zich moeten focussen op activiteiten waarin zij kunnen excelleren. Het probleem is echter, zo lijkt het, dat Nederlandse organisaties hun vermogen om uitmuntende prestaties te leveren zijn kwijtgeraakt. Hoe krijgen we die dijkenbouwermentaliteit weer terug? Hoe kunnen Nederlandse organisaties weer écht floreren in de nieuwe wereld? Een discussie met het blogteam van FM.nl.

artikel-thumbnail

13 november 2013

Loek Meijers (ConQuaestor) over de agenda van de CFO: 'Nog wereld te winnen op gebied van vooruit kijken'

Vanuit zijn Finance & Assurance praktijk bij ConQuaestor heeft adviseur Loek Meijers veel inzicht in de CFO agenda en hoe de financiële inrichting er bij Nederlandse ondernemingen voorstaat. De finance functie is bijzonder complex geworden door toenemende wet- en regelgeving, ICT-vereisten en de roep om meer business partnership. Meijers licht de belangrijkste ontwikkelingen toe, en hoe de finance leader anno 2013 hier op in kan spelen.

artikel-thumbnail

28 oktober 2013

Eva Borstlap (Value Management KPN): 'Inkoop vanuit ondernemende grondhouding'

Financials zouden veel meer waarde kunnen halen uit inkoop, is de stelling van Eva Borstlap. Deze energieke jonge professional staat ruim een jaar aan het hoofd van de nieuwe afdeling 'Value Management' (onderdeel van Corporate Procurement) bij KPN die als doel heeft de waarde uit inkoopactiviteiten te maximaliseren. Ze deelt met veel genoegen haar belangrijkste geleerde lessen en ervaringen met vakgenoten.

artikel-thumbnail

18 oktober 2013

CFO's moeten balans vinden tussen resultaat en risico

De wereld verandert in snel tempo en de huidige economische context stelt ondernemingen voor grote uitdagingen, zowel vanuit financieel als vanuit risicoperspectief. Om snel en adequaat te kunnen reageren op veranderende en uitdagende economische omstandigheden is het van belang dat risicomanagement en finance worden geïntegreerd. De druk komt hierbij te liggen op de schouders van de CFO, die zich steeds meer ontwikkelt tot partner van de CEO en de business.

artikel-thumbnail

04 oktober 2013

Prof. Dr. Jack van der Veen over supply chain management anno nu: 'Mensen vinden ketensamenwerking lastig'

Samenwerken in de keten met leveranciers en klanten. De voordelen zijn evident, dus waarom niet? Een gebrek aan wederzijds vertrouwen is een zeer belangrijke factor hierin, stelt Jack van der Veen, professor Supply Chain Management aan Nyenrode Business Universiteit. Wat moet er gebeuren om bedrijven succesvol te laten samenwerken in de toekomst? Van der Veen deelt zijn visie.

artikel-thumbnail

05 september 2013

De opkomst van social forecasting

Social forecasting is de samenvoeging van werknemer en/of expert kennis en de conversie daarvan in kwantitatieve business KPI's en forecasts. Het kan worden ingezet om (sales) forecasts te maken van nieuwe producten, en om strategische scenario's te testen. Het is een vorm van crowdcasting met als grootste voordeel dat werknemers vaak opmerkelijk veel weten over markten, producten en concurrenten. Gevolg: betere beslissingen door het management.

artikel-thumbnail

19 augustus 2013

Een kopje koffie met Elmar Hogenboom (Teamleider Administratie Rochdale) 'Efficiencywinst met simpele stappen'

Nadenken over wat voor impact bestuurlijke besluiten hebben op de operatie en financiën. Dat zijn vraagstukken naar Elmar Hogenboom zich graag mee bezig houdt. In 2012 kwam hij uit een carrièreonderzoek van FM.nl als jong talent bovendrijven. Onlangs is hij binnen werkgever Rochdale in een nieuwe functie begonnen: Teamleider Administratie. 'Zet niet te grote stappen als je carrière wilt maken. Focus je op wat je nu doet, dan komt het vanzelf wel.'

artikel-thumbnail

12 augustus 2013

Overwegingen bij het consolideren: Excel versus consolidatietool

Excel is nog altijd de meest gebruikte software bij het consolidatieproces door bedrijven. Hier kleven voor- en nadelen aan, stelt Alvin Soemodihardjo van UNIT4. Excel is goedkoop in licentie, men heeft het al in huis en veel financials zijn er bekend mee. Maar het is ook foutgevoelig en er zijn verborgen kosten in de vorm van tijdsbesteding en beheersbaarheid. Een consolidatietool daarentegen zorgt voor meer snelheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit, maar vergt wel een investering in tijd en geld in de opstartfase. Hoe maak je de juiste afweging? Enkele fundamentele argumenten op een rij.

artikel-thumbnail

25 juni 2013

Jan Bosman, ConQuaestor: 'Samenwerking in de waardeketen is topprioriteit CFO's'

Op 25 april van dit jaar kondigde consultancyorganisatie ConQuaestor aan toe te treden tot netwerk accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton International Ltd. Financieel Management sprak kort daarna met bestuursvoorzitter van ConQuaestor, Jan Bosman, over hoe hij met deze bundeling van krachten inspeelt op de veranderende behoeften van financieel bestuurders. Wat voor trends en ontwikkelingen ziet Bosman in de markt?

artikel-thumbnail

11 juni 2013

Onderzoek Nyenrode: 5 kenmerken van succesvolle ICT-projecten

'Wat kan ik als opdrachtgever doen om de kans op succesvolle IT-projecten te vergroten?' Dat was de managementvraag waar ICT professionals Barbera Dado en Roos Dahmen een antwoord op moesten vinden voor hun MBA-afstudeeropdracht aan Nyenrode. Ze zochten en vonden 5 kenmerken van succesvolle ICT-projecten en ontwikkelden een kaleidoscoop die betrokkenen van een ICT-project kunnen inzetten om de kans op succes te vergroten.

artikel-thumbnail

10 juni 2013

Ilse van den Bosch (PGGM) over managementreporting: 'Een goede controller zoekt continu de discussie op'

Integrale rapportages die in nauwe samenwerking met de business tot stand komen en optimaal voldoen aan de behoeften van de ontvangers. Dat was in het kort de missie van Ilse van den Bosch, Directeur Finance & Control bij pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM. Met haar team heeft ze zich volledig ingezet om alle businessvragen te vertalen naar adequate stuurinformatie en het integrale denken tussen de oren van de mensen te krijgen.

artikel-thumbnail

31 mei 2013

10 tips voor meer veerkracht in uitdagende arbeidsmarkt

Het zijn roerige tijden op de Nederlandse arbeidsmarkt: jongeren komen moeilijker aan het werk, ouderen worden steeds sneller afgeschreven en de mismatch tussen vraag en aanbod wordt alleen maar groter. Om het tij te keren is een nieuwe kijk op inzetbaarheid onvermijdelijk, vindt Tempo-Team. Het belangrijkste is dat werkgevers en werknemers zich succesvol kunnen aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Tempo Team geeft 10 tips voor meer veerkracht.

artikel-thumbnail

30 mei 2013

PowerPivot voor Excel: Zelfbediening in business intelligence

PowerPivot is een krachtige business intelligence add-on voor Excel, waarmee grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen kunnen worden geïntegreerd en omgezet in heldere analyses en overtuigende visualisaties. Onlangs organiseerde Michiel Rozema (Product Marketing Manager bij Microsoft Nederland) een gebruikersmeeting met enkele enthousiaste early adapters van de nieuwe tool. Hoe zetten zij PowerPivot in voor succesvolle business analytics? Een aantal praktische ervaringen op een rij.

artikel-thumbnail

21 mei 2013

10 communicatiegeheimen van grote leiders

Het is onmogelijk om een groot leider te worden zonder een geweldige communicator te zijn. De skills hiervoor zijn echter zelden te leren in het klaslokaal, omdat daar de focus vooral op onszelf ligt. Het zijn juist de subtielere elementen van communicatie (die op anderen gericht zijn) die leiders moeten leren. Leiderschapsexpert Myatt deelt op Forbes.com 10 communicatiegeheimen die je, wanneer je ze consistent toepast, helpen om veel betere communicatieresultaten te bereiken.

artikel-thumbnail

09 mei 2013

10 sollicitatieblunders die je dient te voorkomen

Gezien het huidige gebrek aan open posities op de arbeidsmarkt, is het extreem belangrijk iedere kans optimaal te benutten. Mocht je een sollicitatiegesprek hebben, dien je je goed voor te bereiden en blunders te vermijden. Voor de meeste posities geldt dat er momenteel kandidaten genoeg zijn, dus een werkgever zal een blunder al snel aangrijpen om de baan aan je voorbij te laten gaan en te geven aan iemand die niet die blunder heeft gemaakt.

artikel-thumbnail

26 april 2013

Financiering: Vergroot je kapitaalmarktgeschiktheid met ratings

Momenteel is er weinig vraag naar (her)financieringen, stelt ratingexpert Fritz Witt. Maar zodra de economie weer aantrekt, krijgen banken problemen om aan het volume tegemoet te komen. Wanneer dit probleem zich manifesteert, zullen MKB-obligatieleningen aan de beurs een grote vlucht gaan nemen. De aandacht voor ratings zal daarmee ook toenemen, want ratings zijn behalve het ultieme stuurinstrument ook een basisvoorwaarde voor deze vorm van financiering.

artikel-thumbnail

17 april 2013

Een kopje koffie met Tomas Friedhoff (Head Finance The 16 Student Entrepreneurs): 'Turkije is zeer belangrijke groeimarkt voor Nederland'

Kansen zoeken in opkomende markten is de core business van The 16 Student Entrepreneurs waar Tomas Friedhoff Hoofd Finance en medeondernemer is. De focus in 2013 ligt op Turkije, een zeer belangrijke groeimarkt, na eerdere succesvolle edities naar China en de VS. Verschillende onderzoeken wijzen erop dat Turkije uiteindelijk zal uitgroeien tot de tweede economie van Europa. 'Nederlandse ondernemers moeten daarvan profiteren', is Friedhoff's stelling die hij ondersteunt met Turkije's BNP dat jaarlijks gemiddeld met 5.2% groeit.

artikel-thumbnail

08 april 2013

Hans Biesheuvel (Voorzitter MKB-Nederland): 'Financiering moet mee-ademen met onderneming'

In het hele MKB heerst momenteel het gevoel dat krediet krijgen lastig is. Hans Biesheuvel (Voorzitter MKB-Nederland) vindt dat banken meer moeten investeren in kennis om ondernemers met goede plannen te ondersteunen in deze tijd. Maar ook voor ondernemingen is er werk aan de winkel. Om hun krediet veilig te stellen dienen ze zich te verdiepen in de verschillende vormen van financiering en hun interne processen op orde te brengen.

artikel-thumbnail

05 april 2013

5 best practices in controlling - Genomineerden Controller of the Year Award 2013

In dit overzicht vindt u de 5 inspirerende best practices de in 2013 zijn genomineerd voor de Controller of the Year Award 2013. Wie de award gaat winnen zal op het Jaarcongres Controlling op 18 april bekend worden, maar deze 5 topcontrollers hebben hun bijzondere prestaties al geleverd. In hun casebeschrijvingen voorzien zij u van nuttige tips, concrete verbeterstappen en onvergetelijke lessons learned.

artikel-thumbnail

02 april 2013

Genomineerd Controller of the Year Award 2013: Floris Hoogenboom, Lely Holding

Floris Hoogenboom fungeert bij het innovatieve familiebedrijf Lely Holding als een echte spin in het web. Zijn bijdrage aan het verwezenlijken van de doelstellingen van het agrotechniekbedrijf bestaat onder meer uit het organiseren van tijdige en toekomstgerichte (geconsolideerde) rapportages & analyses; het coördineren van het budget en de forecast; het zorgdragen voor de treasury functie en het vormgeven van de navigation partner rol.

artikel-thumbnail

02 april 2013

Genomineerd Controller of the Year Award 2013: Jasper de Wit, Royal HaskoningDHV

Het beste van twee werelden samenbrengen op het gebied van management reporting. Een uitdagende taak die Corporate Controller Jasper de Wit bij het gefuseerde Royal HaskoningDHV heeft opgepakt. Hij is er in geslaagd een perfecte harmonie te vinden in de zeer verschillende managementrapportages en projectwaarderingen van de twee ingenieurs- en adviesbureaus. Terwijl hij de business is blijven voorzien van adequate stuurinformatie voor het heden, heeft hij gelijktijdig het solide fundament gelegd voor de toekomst.

artikel-thumbnail

02 april 2013

Genomineerd Controller of the Year Award 2013: Leon Kerckhaert, Albumprinter

Leon Kerckhaert, Finance Manager van de groeiende internetonderneming Albumprinter, heeft zijn nominatie voor de Controller of the Year Award aangegrepen om eens terug te blikken op de laatste jaren en geconcludeerd dat hij een hele hoop heeft bereikt. Onder meer de financiële structuur op orde brengen, de integratie van twee overgenomen bedrijven en de basis leggen voor business partnership behoren tot zijn prestaties.

artikel-thumbnail

21 maart 2013

Discussie topdocenten Alex van Groningen: Trends en ontwikkelingen in opleiden financials anno 2013

Alex van Groningen, partner van de finance professional, organiseerde onlangs met een aantal van haar topdocenten een bijeenkomst. De centrale vragen: Op welke manier kunnen we de financiële professional nog beter van dienst zijn met zijn of haar kennisontwikkeling en vaardigheden? Wat zijn belangrijke trends en ontwikkelingen? En waar kan Alex van Groningen de finance professionals nog meer ondersteunen in deze stormachtige economische tijden?

artikel-thumbnail

15 maart 2013

Beeldvorming versus realiteit: Hoe staat Nederland er sociaal-economisch nu echt voor?

In Nederland hebben we een enorm vergrijzingsprobleem, toch? Nee! Paul Schnabel (directeur Sociaal en Cultureel Planbureau) ontkracht tijdens een recente ontbijtsessie van de CFO Association verschillende mythen over wat er speelt in Nederland op sociaal-economisch terrein en vertelt de financiële topmannen hoe het echt zit. Onmisbare inzichten. Niet alleen voor beslissers, maar eigenlijk voor iedereen.

artikel-thumbnail

27 februari 2013

Lies van Balen (Manager Special Servicing, Adaxio):'Creatief creditmanagement in zwaar getroffen hypothekenmarkt'

Bij hypotheekservicer Adaxio is Lies van Balen verantwoordelijk voor Special Servicing, dat gericht is op het voorkomen en beperken van achterstanden, het aanpakken van betalingsproblemen en het maximaliseren van een verkoopopbrengst van het onderpand en daarmee het beperken van een eventuele restschuld. Door een groot pallet aan creatieve oplossingen in de strijd te gooien heeft Van Balen het aantal achterstanden flink weten te beperken, ondanks de huidige misère op de hypothekenmarkt.

artikel-thumbnail

27 februari 2013

Jan Ambergen (Treasury Director, Credit & Working Capital, IFF): 'Verregaande integratie voor optimale impact en zichtbaarheid'

Op het gebied van credit en collection, was smaak- en geurproducent International Flavors & Fragrances Inc. (IFF) regionaal georganiseerd. Treasury Director Jan Ambergen en zijn team hebben dit omgevormd tot een global organisatie met veel meer slagkracht. Ook heeft Ambergen middels een nieuw stuurinstrument het inzicht vergroot in disputen en andere hick-ups in het order-to-cash proces, wat heeft geresulteerd in een fiks lagere overdue en minder disputen.

artikel-thumbnail

27 februari 2013

Stephan ten Brink (Sr. Consultant Credit Management, Deloitte): 'Segmentatiemodel is de basis van ons succes'

Als teamleider Credit Management heeft Stephan ten Brink zich bij Deloitte ingezet om een proces te ontwikkelen dat zorgt voor de optimale inzet van mensen en middelen. Ook heeft hij het computer systeem in SAP voor creditmanagement doorontwikkeld, zodat het de algehele visie en het proces naadloos volgt. Onder het motto: 'Dit is onze visie en het systeem moet deze ondersteunen.'

artikel-thumbnail

27 februari 2013

Michael van der Steen (BU Credit Manager, AkzoNobel): 'Continu toegevoegde waarde creditmanagement laten zien'

Binnen AkzoNobel was creditmanagement voor de komst van Michael van der Steen volledig decentraal georganiseerd. Hij heeft bij wijze van testcase, het creditmanagement van een grote Business Unit op de schop genomen, wat heeft geleid tot een aanzienlijke verbetering in werkkapitaalbeslag en risicobeheersing. Hij gaat het succesvolle nieuwe beleid nu uitrollen binnen heel AkzoNobel.

artikel-thumbnail

27 februari 2013

5 best practices in creditmanagement - Genomineerden Credit Management Award 2013

In dit overzicht vindt u de vijf inspirerende best practices de in 2013 zijn genomineerd voor de Credit Management Award, en die aantonen hoe u in verschillende branches succesvol creditmanagement kunt realiseren. Met gedenkwaardige anekdotes, concrete tips en bruikbare inzichten zijn deze vijf cases de ultieme inspiratiebron voor diegenen die het creditmanagement binnen hun organisatie verder willen professionaliseren.

artikel-thumbnail

21 februari 2013

Judith Verloop (CEO van OnGuard): 'Een goede klantrelatie is het uitgangspunt'

Na de oprichting 20 jaar geleden heeft OnGuard zich doorlopend verder ontwikkeld in het maximaliseren van customer intimacy en het verlagen van de kosten van werkkapitaal. Het vakgebied credit management heeft in deze periode een enorme omslag gemaakt. Van het versturen en incasseren van facturen, naar een hoeder van klanttevredenheid. Volgens de kersverse CEO Judith Verloop heeft de crisis de nadruk op de klantrelatie verder versterkt.

artikel-thumbnail

20 februari 2013

Turnaround Management: Vraaguitval is zeer belangrijk alarmsignaal

Kun je je voorstellen dat je bedrijf niet meer bestaat? Kun je opeens te maken krijgen met een vraaguitval van 30/40 procent? Dat zijn vragen die bedrijven zichzelf continu moeten stellen, vindt hoogleraar Turnaround Management Jan Adriaanse. 'Kloppen je aannames met betrekking tot klanten, markten en technologie? Ieder bedrijf zou mijns inziens continu met assumptietesten bezig moeten zijn. Je moet altijd handelen alsof je bedrijf volgende maand failliet is…'

artikel-thumbnail

24 december 2012

FM.nl presenteert Top 40 best gelezen artikelen 2012

Wat vonden financieel managers vooral interessant in 2012? De redactie van FM.nl heeft traditiegetrouw een lijstje samengesteld met de 40 best gelezen artikelen van het jaar. Wat valt vooral op? Dat de crisis toch wel erg heeft huisgehouden. Financials zijn nog altijd erg geïnteresseerd in onderwerpen als risicomanagement, recovery, kredietvoorziening en cashflow management. Het aller-populairste onderwerp blijkt echter 'carrière' te zijn.

artikel-thumbnail

20 december 2012

Een kopje koffie met Geert Schretlen (Financieel Manager A.I. E.ON Benelux): 'Mijn eerste doel is om vertrouwen te winnen'

Geert Schretlen is een gepassioneerde finance professional die veel ervaring heeft opgedaan bij Nederlandse Benelux organisaties - onderdeel van multinationals - om de financiële en fiscale processen inzichtelijk te maken van gelieerde bedrijven in België. Welke verschillen in processen is hij tegen gekomen in zijn klus bij E.ON Belgium? En wat heeft hij gedaan om de financiële en fiscale huishouding te optimaliseren, daarbij rekening houdend met cultuurverschillen?

artikel-thumbnail

09 november 2012

Blinde avonturier Miles Hilton-Barber: "Begin altijd met je droom, nooit je omstandigheden"

Hoe kan een blinde man de hoogste bergen van Europa en Afrika beklimmen, deelnemen aan hoge snelheid motorsprints en de geluidsbarrière doorbreken in een gevechtsvliegtuig? Simpel; door de juiste mindset te hebben om de uitdaging keer op keer te trotseren. "Veel mensen, in business en daarbuiten, beginnen steevast met de omstandigheden", aldus Miles Hilton-Barber. "Je moet juist beginnen met je droom en van daaruit naar realisatie gaan werken."

artikel-thumbnail

06 oktober 2012

Ineke Geevers, LeasePlan Nederland: 'Mensen zijn de belangrijkste assets'

Ineke Geevers is een echte people manager. Wie haar LinkedIn-profiel bekijkt ziet dat zij door (oud)-collega's wordt geprezen om haar empatisch vermogen, haar kracht om mensen aan zich te binden en haar vaardigheden om te coachen en te motiveren. Hoe pakt zij het people management aan bij LeasePlan Nederland, waar zij sinds een jaar Teamleider Accounting is, en waar momenteel een grote kanteling plaatsvindt?

artikel-thumbnail

26 september 2012

Meer grip op compliance en corporate governance

Compliance is voldoen aan wet- en regelgeving, maar het is ook meer dan dat. Volgens compliance en governance experts Raf Houben en Vincent Wanders zijn cultuur en gedragsnormen ook onderdeel van compliance geworden. Voldoen aan gedragsnormen betekent in de praktijk dat je als bedrijf niet alleen wetten, regels en normen moet naleven, maar er ook aantoonbaar en intensiever naar moet handelen. Een behoorlijke uitdaging: de tijd verandert van 'trust me', 'show me' naar 'prove me...'

artikel-thumbnail

08 september 2012

10 kenmerken van een effectief financieel adviseur

Sommige finance professionals hebben enorm veel invloed als adviseur. Waarom wordt er zo goed naar hen geluisterd? Zeker is dat beïnvloeden en adviseren steeds belangrijker wordt voor financials. De business managers in het bedrijf willen van hen weten welke investeringen het beste resultaat op lange termijn opleveren en welke acties nodig zijn om rendementen te verbeteren. In dit artikel leest u hoe u uw invloed vergroot en meer impact krijgt in uw organisatie.

artikel-thumbnail

08 augustus 2012

Prof dr. Tjeu Blommaert over Risk & Opportunity Management: "Te laat waarnemen van inperkend businessmodel is grootste risico"

Kijken naar kansen en niet alleen naar risico's. Dat is de essentie van wat de nieuwe risicomanagement aanpak van bedrijven zou moeten zijn, denkt prof. dr. Tjeu Blommaert. Er valt nog veel te winnen, zeker wanneer het gaat om scenarioplanning waarmee organisaties zich adequaat op hun toekomst kunnen voorbereiden. Risicomanagement is nu nog vaak een operationele exercitie, met weinig integraliteit en een beperkte focus. Een gemiste kans.

artikel-thumbnail

01 augustus 2012

Joop Alberda, Olympisch succescoach: "Met SMART-doelen help je de droom direct om zeep"

Bestuurders van ondernemingen inspireren vanuit de topsport. Dat is het voornaamste doel van het 'Coaches of Industry' programma van Ernst & Young. Hoe gaan sportcoaches om met het managen van talent en het succesvol realiseren van de strategie? Volgens succescoach Joop Alberda zijn er grote verschillen in hoe sportcoaches en business managers met bepaalde issues omgaan, maar gaat het uiteindelijk wel altijd over mensen en gedrag.

artikel-thumbnail

31 maart 2010

Erik-Jan Verdegaal, CFO Helvoet: 'Snel bijsturen met kwartaalcyclus'

Rubber en kunststoffenspecialist Helvoet komt uit een periode van zwaar weer. Maar dankzij een stevige reorganisatie, die zorgvuldig is voorbereid middels uitgebreide financiële en strategische scenario's, heeft Helvoet een gezond fundament gelegd voor toekomstige groei en ontwikkeling. CFO Erik-Jan Verdegaal vertelt over hoe hij zijn Finance team heeft aangestuurd in turbulente tijden en heeft voorbereid op het naderende herstel.

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10