Van Benelux naar Groot-Europa – Gilbert Mittler, Fortis

fallback
De CFO van Fortis, de Belg Gilbert Mittler, staat aan het hoofd van een heringericht CFO Office, dat onder andere de onderdelen Control, Reporting, Tax, Finance en M&A omvat en delen van Legal en Risk Management. Daarmee is Fortis zijn tijd vooruit.

Andere bankverzekeraars zijn minder snel geweest in de aanpassing aan de markteisen- en wensen. Mittler fungeert bovenal als rechterhand van CEO Jean-Paul Votron bij de beoordeling van de bedrijfsresultaten en de evaluatie van belangrijke strategische beslissingen. Mittler zal veel moeten bijdragen om het ‘one company’-concept, de consistentie en eenheid binnen de organisatie (bank en verzekeraar), te vergroten.

2004/2005
Topman Jean-Paul Votron van Fortis en CFO Gilbert Mittler brengen het concern vanaf de bovenlaag in beroering. Hij doet dat op een moment dat het bank-assurance-concept steeds kritischer wordt bekeken. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar stelt zich onder Votron en Mittler tot doel in de periode tot 2009 jaarlijks een autonome groei te realiseren van 10%. In 2004 is dat gelukt.

De twee top-Belgen zeggen zich meer op een groep van 25 Europese landen, ‘Groot Europa’, te gaan richten, en minder op de Benelux. Op dit moment komt nog 85% van de winst uit de Benelux-landen. Over enkele jaren moet dat zijn teruggebracht tot 70%. Fortis mikt vooral op commercial banking en private banking. Er zijn 500.000 bedrijven die in de Fortis-doelgroep passen. Fortis gelooft dat het haalbaar is om daarvan een aanzienlijk
deel als klant te werven.

Uitdaging
Het bankverzekeraarsconcept staat wereldwijd ter discussie. Zo ook bij Fortis. De synergievoordelen van bankverzekeraar zijn lastig vast te stellen. Door financiële doelstellingen dwars door de verschillende disciplines in het managementcomité te koppelen aan gezamenlijke prestaties, ontstaat er onderlinge afhankelijkheid binnen de top van de bankverzekeraar. Voorheen gingen de managers in het Belgisch-Nederlandse concern meer hun eigen gang.

Het zijn van bankverzekeraar is volgens sommige marktvorsers een dure en omslachtige manier voor de distributie van verzekeringen. Kostenbeheersing is essentieel bij Fortis. Kostenbeheersing is al sinds het ontstaan van de bankverzekeraar een telkens terugkerend thema. Dat heeft te maken met de ontwikkeling van de klanten en van de technologie. Tien jaar geleden was internet niet belangrijk, maar een callcenter waarbij mensen de klant te woord staan wel. Die verandering heeft volgens Mittler effect op de organisatie en de kosten. ‘Je krijgt verschuivingen tussen de lagen die de processen besturen. Dus je zult altijd op de kosten moeten blijven letten, dat geldt niet alleen voor Fortis.’

Gilbert Mittler (1949) Chief Financial Offi cer bij Fortis begon zijn carrière als accountant bij Arthur Andersen (1974) en trad vervolgens in dienst bij de Belgische holding Sofi na. Toen Fortis ontstond, werd hij Director van Fortis Group Finance & Development en Secretary van de Executive en Supervisory Board van Fortis. In 1993 werd hij Managing Director van ASLK-Bank en lid van het Directiecomité, verantwoordelijk voor Finance & Control. In 1998 werd hij lid van het Executive Committee van Fortis. In 1999 en 2000 was hij Managing Director of Fortis (B) en Fortis (NL), met diverse bevoegdheden op groepsniveau. Gilbert Mittler studeerde af als Handelsingenieur aan de Université Libre de Bruxelles, Ecole de Commerce Solvay (België) in 1974. Fortis is een mondiaal opererend bankverzekeringsbedrijf, dat zijn wortels heeft in de Benelux en daar ook het gros van de omzet boekt. In de internationale ranglijst van bankverzekeraars geldt Fortis als een subtopper.

Gerelateerde artikelen