Salaris verhogingen zeer beperkt

Ondanks tekenen van herstel van de economie verwacht 62 procent van de bedrijven te moeten snijden in het personeelsbestand. Bij ruim een derde hiervan wordt in de plannen voor dit jaar rekening gehouden met een afslanking van tien procent of meer.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Towers Watson, waaraan HR-managers van grote bedrijven met meer dan 10.000 werknemers deelnamen. Van de respondenten gaf 44 procent aan in 2009 al gericht in het personeelsbestand te hebben gesneden om het bedrijfsresultaat te verbeteren.

Als dit percentage wordt afgezet tegen de 62 procent van de bedrijven die in 2010 ontslagen voorziet, zou dit erop kunnen wijzen dat nog meer bedrijven dan in 2009 tot ontslagen zullen moeten overgaan. Van de bedrijven die in 2010 rekening houden met gedwongen ontslagen, heeft een deel het afgelopen jaar ook al mensen laten gaan.

Daarnaast gaat het om bedrijven die hun personeel tot dusver hebben weten te behouden door middel van bezuinigingsmaatregelen zoals het bevriezen van salarissen, met name op hoger niveau in de organisatie. In 2010 verwacht een kwart van de ondernemingen ook geen salarisverhogingen toe te kennen.

De uiteindelijk over 2009 toegekende gemiddelde salarisverhoging is met 2,8 procent dan ook aanmerkelijk lager dan de voorgenomen 3,6 procent. 2010 zal met een verwachte gemiddelde salarisverhoging van 2,5 procent nog lager uitpakken.