Economen: recessie VS en Europa komt eraan

Pessimisme wint snel terrein door stijgende rente en gascrisis.

De risico’s dat de VS en Europa in een recessie terechtkomen, zijn sterk toegenomen. Daarvoor waarschuwen economen in de aanloop naar de G7-top die dit weekend in Beieren begint. Dat meldt de Financial Times, die een rondje maakte onder economen wereldwijd.

Het pessimisme onder economen is snel toegenomen nadat de Federal Reserve doorgaat met renteverhogingen om de stijgende inflatie tegen te gaan. Daarnaast is de Europese gasvoorziening een bron van zorg. Het Internationaal Energie Agentschap waarschuwde deze week dat Europa zich onmiddellijk moet voorbereiden op de volledige stopzetting van de Russische gasexport deze winter.

“Als Rusland de gaslevering aan de EU volledig zou stopzetten, zou een recessie in het eurogebied het nieuwe basisscenario worden”, aldus Martin Wolburg in de FT, senior econoom bij verzekeraar Generali. “Daarbij wordt de Duitse economie bijzonder zwaar getroffen.”

Holger Schmieding, hoofdeconoom bij Berenberg Bank, zegt in de FT dat de balans nu “doorgeslagen” is ten gunste van een economische krimp volgend jaar in de VS en Europa. “Wat vroeger een stijgend risico was, is nu het basisscenario geworden.”

Fed-voorzitter Jay Powell erkende deze week echter tijdens hoorzittingen van het congres dat een Amerikaanse recessie “zeker een mogelijkheid” is. Hij beloofde dat de toezegging van de centrale bank om de prijsstabiliteit te herstellen “onvoorwaardelijk” is.

In het Verenigd Koninkrijk is het perspectief niet anders, valt te lezen in de FT. De Bank of England zal naar verwachting de rente verhogen, ook al verwacht ze dat de economie de komende twee jaar zal stagneren. “Het grote plaatje is dat de economie volgend jaar om deze tijd misschien maar een fractie groter is dan vóór de pandemie”, aldus Thomas Pugh, econoom bij belasting- en adviesbureau RSM UK.

Goldman Sachs heeft het risico dat de VS dit jaar in een recessie terechtkomt verhoogd van 15 procent naar 30 procent nadat de FED de rente verhoogde met 75 basispunten. Er is een kans van 48 procent op een recessie binnen twee jaar, aldus de bank.

“De recessierisico’s in de VS zijn onaangenaam hoog en nemen toe”, zegt ook Mark Zandi, hoofdeconoom van Moody’s Analytics. “Ik zou ze in de komende twaalf maanden op 40 procent zetten, en min of meer gelijke kansen in de komende 24 maanden.” Volgens hem is Europa nog kwetsbaarder dan de VS.

Volgens Peter Hooper, econoom bij Deutsche Bank en voormalig Fed-functionaris, zegt dat het inflatiebeeld op korte termijn “er niet goed uit”. In april was hij een van de eerste op Wallstreet die een recessie voorspelden. Hij voorziet dat de centrale bank de tarieven nog agressiever moet verhogen dan momenteel wordt verwacht. “Het zal buitengewoon moeilijk zijn om dit zo af te stemmen dat de inflatie de komende jaren slechts met een half procentpunt stijgt”, zei hij.

Neil Shearing, hoofdeconoom van Capital Economics, stelt dat de recessierisico’s het grootst zijn in Europa, waar de door inflatie veroorzaakte crisis in de kosten van levensonderhoud gepaard gaat met mogelijke gastekorten. Net als in de VS hebben ook het VK en de eurozone te maken met een inflatie die hoger zijn dan in decennia het geval was.

Is er dan nergens een lichtpuntje? De FT vond er twee. Sectorprognoses van centrale banken en multilaterale organisaties zoals de OESO en het IMF laten zien dat de grote economieën van de wereld dit en volgend jaar nog groeien.

Katharina Utermöhl, senior econoom bij verzekeraar Allianz, is ook relatief optimistisch. “Het sterke herstel na de lockdown in de sectoren die het meest door de pandemie zijn getroffen – met name reizen en horeca – zou de economie van de eurozone tijdens de zomermaanden overeind moeten houden.”