Power deals

fallback
Energiebedrijven hebben hun strategie veranderd. In plaats van mondiale aanwezigheid na te streven, focussen zij zich op een sterke, regionale aanwezigheid. Gevolg is dat het aantal fusies en overnames in de sector omhoog gaat.

Dat blijkt uit Power Deals, het jaarlijks rapport van PricewaterhouseCoopers over fusies en overnames in de energiesector. Na een lage activiteit van vorig jaar, was er in 2004 een grote stijging van het aantal fusies en overnames. Aad Groenenboom, partner en energiespecialist bij PwC: ‘De dalende trend in het aantal fusies en overnames die zich voorheen voordeed, is geleidelijk gekeerd en vervangen door een hernieuwd vertrouwen.’

‘Het najagen van mondiale aanwezigheid, waardoor de eerdere periode van fusies en overnames werd gekenmerkt, is grotendeels vervangen door het voornemen om tot een sterkere, regionale aanwezigheid te komen. Voor de toekomst verwachten we een blijvend duurzaam activiteitenniveau. Over het algemeen blijven de energiebedrijven daarbij kiezen voor groeien door regionale versterking of expansie.’

Allergrootste aankoop
Maar Groenenboom sluit niet uit de belangrijkste spelers tot mondiale fusies of overnames zullen overgaan. ‘De internationale betrokkenheid van financiële partijen zal zich zeer waarschijnlijk handhaven.’ In 2004 speelden fondsen in infrastructuur en participatiemaatschappijen een belangrijke rol bij enkele belangrijke fusies en overnames.

In de Verenigde Staten vormde de overname voor USD 2,8 miljard van Texas Genco Holdings de allergrootste aankoop van een krachtcentrale in de Verenigde Staten door een niet-energiebedrijf sinds de deregulering van de Amerikaanse elektriciteitssector tien jaar geleden. Gedurende het jaar werden tevens belangrijke stappen ondernomen door Aziatische nutsbedrijven en investeringsmaatschappijen in de regio Azië-Pacific en verder weg.

Dichter bij huis
Dichter bij huis domineren de mega-privatiseringen van Energie de France en Gaz de France door de Franse overheid de F&O-markt van 2005. Groenenboom: ‘Europese ondernemingen zullen de markten in hun omgeving willen consolideren en posities willen innemen in de herstructureringsmarkten van Midden- en Oost-Europa.’ Voor de toekomst verwacht de energiespecialist een minder sterke stijging van het aantal fusies en overnames in de energiesector. Dat naast de regionale focus.

Een goed voorbeeld van dat laatste is de deal van Electricidad de Portugal. Die partij vergaarde voor EUR 2,7 miljard een meerderheidsbelang in het Spaanse energiebedrijf Hidroelectrica. En in Denemarken bod het Deense Dong USD 3,1 miljard om het eveneens Deense Elsam over te nemen. Het bod mislukte, maar het geeft wel de trend aan. Minder de wereld bestormen, meer regionale zekerheid.

Gerelateerde artikelen