Overnamespel harder dan ooit

fallback
Guido Derckx van Loyens & Loeff werd tijdens de afgelopen editie van de Dag van de Overname gekroond tot M&A Fiscalist van het jaar. Hij ziet buitenlands kapitaal een steeds grotere rol spelen op de Nederlandse markt. Daarnaast wordt het overnamespel volgens hem steeds harder gespeeld.

Derckx kan het weten. Als fiscalist komt hij regelmatig over de vloer bij de grote private equity-fondsen die Nederland kent. Als ervaren belastingdeskundige heeft hij de markt zien veranderen. ‘Meer concurrentie waarbij het lijkt alsof traditionele kopers vaker buitenspel komen te staan.’ Investeringsmaatschappijen hebben een streepje voor op traditionele partijen. ‘Bij de eerste mogen drie van de tien investeringen mislukken om nog genoeg rendement te halen. Bij corporates moet een overname goed gaan. Zeker als ze beursgenoteerd zijn, hebben ze een probleem als het fout gaat. Ze zullen dan ook meer zorg aan de deal moeten besteden.’ Ook de lage rente draagt aan genoemde ontwikkeling bij. Door de hoge leverage worden private equity-fondsen actiever dan ooit. Er wordt enorm veel geld weggezet in de markt. De vraag is dan ook wanneer het keerpunt zich voordoet.’

In stilte
De fiscalist doet zijn werk in stilte. Achter de schermen zet hij de beste belastingstructuur voor de deal neer. Belangrijkste vraag tegenwoordig? Waar zetten we de overnamefinanciering neer? Dat onder de noemer debt push down. Derckx is de man er niet naar zich op de borst te kloppen. Toch was hij zeer vereerd met de titel M&A Fiscalist van het jaar. ‘Je omgeving ziet het ook en ik heb dan ook veel reacties gekregen. Maar ik probeer de eer altijd wat te relativeren.’ Als belangrijkste deal tot nu toe ziet hij de overname van Telfort door KPN. ‘De techniek is wellicht niet bijzonder, maar de move door Boekhoorn is dat wel.’ De publiciteitsschuwe investeerder verkocht met ruim 300 miljoen euro winst het telecommunicatieconcern.

Derckx noemt Versatel een deal op het scherpst van de snede. ‘Met de gerechtelijke procedures van aandeelhouders tegen Tele2 is het een bijzondere transactie.’ Het is een teken aan de wand. Het overnameklimaat wordt harder. ‘Een overnamezaak is na de intentieverklaring geen gelopen zaak meer. Dat maakt dit voorval duidelijk. De macht van de aandeelhouder is bijzonder groot geworden.’ Op zich niet een verkeerde trend volgens Derckx, want de aandeelhouder toont immers zijn betrokkenheid. Echter, als die aandeelhouders zoals hedge funds hit and run praktiseren wordt het een andere zaak.

Enorme fondsen
Derckx ziet Amerikaanse private equity-partijen enorme fondsen opbouwen. Zo schopte Blackstone het tot 12 miljard dollar, terwijl Apollo 10 miljard ophaalde. ‘Zelfs grote concerns als Philips lijken niet meer veilig’, aldus Derckx. In het topsegment zullen Nederlandse private equity-partijen slechts een beperkte rol kunnen spelen. ‘Ze kunnen zich gezien de benodigde financiële middelen hoogstens als co-investor opstellen. Maar ik denk dat private equity in Nederland zich niet moet blind staren op die megadeals. In Nederland is er markt genoeg.’

Gerelateerde artikelen