Money Matters: Trendsetter Cees Maas

fallback
Cees Maas vertrekt op 1 april als CFO bij ING. Hij krijgt twee opvolgers; zijn functie wordt gesplitst in die van Chief Financial Officer (John Hele) en Chief Risk Officer (Koos Timmermans). Hopelijk zet ING hiermee een trend.

“Ik klaag niet, ik klaag nooit”, beklaagde CFO Cees Maas zich vorig jaar in een interview met Chief Financial Officer over de toegenomen wet- en regelgeving. Het spervuur aan corporate-governanceregels dat het bedrijfsleven de afgelopen jaren op zich kreeg afgevuurd leidt er volgens hem toe dat ondernemingen terugschrikken voor allerlei risico’s (terwijl die risico’s genomen moeten worden, wil er innovatie en groei plaatsvinden.

“Regelzucht beperkt levenslucht”, zuchtte Maas. En, alsof dat niet erg genoeg is, de ‘overregulering’ leidt ook tot een taakverzwaring van de CFO, waardoor hij minder ondersteuning kan bieden aan de zakelijke beslissingen dan wenselijk is. Want als de CFO bijna bezwijkt onder alle eisen die hij krijgt opgelegd door SOX, IFRS, Bazel II, Tabaksblat en noem maar op, hoe kan hij dan de overige leden van de Raad van Bestuur bijstaan in het besturen van de onderneming? “Het toezicht moet worden versimpeld”, aldus Maas, want de huidige regeldruk is contraproductief.

Kennelijk is ING er niet gerust op dat de druk op de juridische ketel binnenkort wordt verlicht, want het heeft besloten de functie van Maas na zijn vertrek in tweeën op te splitsen. Hij krijgt twee opvolgers; zijn functie wordt gesplitst in die van Chief Financial Officer (John Hele) en Chief Risk Officer (Koos Timmermans). Begrijpelijk. Verstandig ook. Het valt te hopen dat andere ondernemingen het voorbeeld van Maas zullen volgen. Juist nu de groei weer in de lucht hangt, kunnen CFO’s een constructieve bijdrage leveren aan de resultaten van de onderneming.

Kortom: door hun functie op te delen, kunnen CFO’s beter mee-ondernemen, in plaats van zich onder te dompelen in juridische dossiers en checklists af te vinken. Dit geldt zeker voor CFO’s van ondernemingen zoals ING waarbij de CFO praktisch een dagtaak heeft om te zorgen dat zijn bedrijf aan alle wetten en regels voldoet. Van internationaal opererende ondernemingen, bijvoorbeeld. Van ondernemingen met een gecompliceerde balans (bijvoorbeeld omdat ze zowel een bank zijn als een verzekeraar). Van ondernemingen met grote risico’s aan zowel de actiefzijde als de passiefzijde (zoals financiële instellingen).

Hoe complexer het bedrijf, hoe verstandiger het eraan doet het leven van de CFO te vereenvoudigen door zijn functie te splitsen. Al was het maar om te voorkomen dat het leven van de CFO wordt vereenvoudigd doordat zijn bedrijf wordt opgesplitst – zoals volgens de laatste berichten nu bij ABN AMRO dreigt te gebeuren.