Meer doen met minder

Google is in meerdere opzichten een jaloersmakend bedrijf. Neem het innovatievermogen van deze club. Welke onderneming kan het zich anno 2009 nog veroorloven om honderden manschappen vrijblijvend toepassingen voor de verre toekomst te laten bedenken?

‘Gewone’ bedrijven zien zich voor een meer alledaagse opdracht geplaatst, zeker in het huidige tijdsgewricht. Hun taak luidt: hoe meer te doen met minder middelen? Overal worden bedrijfskosten extra kritisch tegen het licht gehouden, en IT-afdelingen zijn wat dat betreft een waar Luilekkerland.

Menige onderneming is zoetjesaan gewend geraakt aan een volledige vervanging van de hardware per drie jaar of dure updates van bedrijfskritische software en een vrijwel gestage uitbreiding van de netwerkverbindingen en de opslagcapaciteit. Tel daarbij op de kosten voor beveiliging, onderhoud, training en nog wat van die zaken, en de neiging om eens flink de bezem door de ITafdeling te halen wordt alleen maar groter.

Een dilemma van jewelste. Want tegelijkertijd weet een kind dat slimme bedrijfsautomatisering kan leiden tot meer efficiency en een hogere arbeidsproductiviteit. Het positieve nieuws is evenwel dat al die fraaie, doch kostbare hightech niet langer noodzakelijkerwijs op de bedrijfsbalans hoeft te staan. Dankzij het nieuwe fenomeen ‘cloud computing’.

Terug naar Google, waar een heel legertje ingenieurs begin deze eeuw al aan het experimenteren was met toepassingen voor de ‘cloud’. De ‘cloud’ is eigenlijk niets meer of minder dan het internet zelf, beheerd door een groot aantal datacentra wereldwijd. De capaciteit daarvan wordt met de dag groter. En daarmee wordt de noodzaak om kritische bedrijfsgegevens in eigen datacentra op te slaan of kostbare toepassingen op eigen servers te laten draaien een stuk minder.

De beschikbare capaciteit wordt maar zelden ten volle benut. Dus waarom niet exact datgene afnemen waar je als onderneming behoefte aan hebt? Nog een pluspunt: de ‘cloud’ is niet plaatsgebonden. Je hebt waar dan ook toegang tot essentiële bedrijfsinformatie. Mits er een snelle en stabiele dataverbinding in de buurt is.

In de ‘cloud’ deel je niet alleen opslagcapaciteit, maar wordt ook je bedrijfssoftware gestald. Je werkt automatisch met de nieuwste versie van die software, die kinderlijk eenvoudig in een browserscherm wordt weergegeven. Documenten worden opgeslagen in de ‘cloud’ en zijn overal ter wereld op te vragen, te bewerken en te delen.

Ziet u de kostenbesparingen al voor u? Niet alleen grote jongens als Google, IBM, Amazon en HP zijn druk in de weer met toepassingen voor de ‘cloud’. Talloze start-ups richten zich op lucratieve deeloplossingen voor deze vorm van ‘on demand computing’.

Voor de technologiebeleggingen van Delta Lloyd en Ohra hebben we een scherp oog voor dit type uitdagers. Niet dat hun oplossingen zich overmorgen al in klinkklare munt zullen uitbetalen, daarvoor bestaat er nog te veel koudwatervrees in het bedrijfsleven. Maar de noodzaak om meer te doen met minder middelen zal de scepsis op termijn doen verstommen.

Nog geen vijftien jaar geleden twijfelde menig bedrijf hardop of het wel moest investeren in e-mail op de werkplek. Vandaag de dag kan zo’n onderneming wel op slot als het e-mailverkeer even platligt.

ALEX OTTO is directeur beleggingen bij Delta Lloyd Asset Management