Imtech vraagt uitstel van betaling aan

De geplaagde technisch dienstverlener Imtech heeft uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Rotterdam.

Het verzoek is goedgekeurd en er zijn bewindvoerders aangesteld.
De surseance van betaling volgt op de faillissementsaanvraag van Imtech Duitsland, vorige week donderdag. Imtech heeft de afgelopen dagen geen overeenkomst weten te sluiten over extra financiering, waardoor de stap noodzakelijk is geworden. Volgens de raad van bestuur en raad van commissarissen van Imtech was de aanvraag voor uitstel van betaling onvermijdelijk.
‘Het is zeer teleurstellend dat na alle inspanningen het niet mogelijk is gebleken om deze situatie te voorkomen. Door uitstel van betaling aan te vragen, kunnen we de kans vergroten dat aanzienlijke delen van Imtech door kunnen gaan in het belang van alle belanghebbenden en in het bijzonder onze werknemers’, aldus een verklaring van bestuursvoorzitter Gerard van de Aast en president-commissaris Frans Cremers.
Imtech had maandag al aangegeven dat de gesprekken over een nieuwe lening van 75 miljoen euro definitief op niks waren uitgedraaid. Het installatiebedrijf liet toen weten de situatie en consequenties te evalueren en de opties te bekijken om zo veel mogelijk van de groep te behouden.
De onderneming uit Gouda was dinsdag niet in staat onmiddellijk commentaar te geven over de zaak. Later op de ochtend geeft het bedrijf een persconferentie. Verder vindt in de middag overleg plaats met de vakbonden.
Het aandeel Imtech ging maandag op de beurs in Amsterdam met 40 procent omlaag tot 0,43 euro. Imtech verloor vorige week al ruim 80 procent van zijn beurswaarde, door zorgen over de toekomst van de onderneming.
Beursbedrijf Euronext en beurswaakhond AFM lieten weten dat de handel in het aandeel Imtech dinsdag gewoon zal doorgaan.
 
Chronologie: Imtech
Februari 2013 – Imtech schokt de markt met het nieuws dat het met grote problemen kampt op projecten in Polen. Het bedrijf duikt in de boeken en stuit vervolgens ook op waarderingsproblemen met projecten in Duitsland. Al snel blijkt dat Imtech honderden miljoenen moet afschrijven.
Twee verantwoordelijke directeuren van Imtech Duitsland leggen hun functie vrijwel direct neer en topman René van der Bruggen en financieel directeur Boudewijn Gerner stappen vervroegd op. Later betalen ze ook eerder verkregen bonussen terug.
April 2013 – De nieuwe topman Gerard van de Aast haalt flink de bezem door het bedrijf. Hij kondigt een reorganisatie aan waarbij 1300 banen worden geschrapt, voornamelijk in Duitsland. Later besluit Imtech nog meer arbeidsplaatsen weg te strepen.
Het aandeel van de technisch dienstverlener is intussen flink in waarde gedaald. Beleggersclub VEB wil de schade op de oude bazen Van der Bruggen en Gerner verhalen.
Mei 2013 – Bij de publicatie van de jaarcijfers over 2012 schrijft Imtech dieprode cijfers. Ook eerdere jaarresultaten moesten worden aangepast, omdat cijfers die eerder werden gerapporteerd bij nader inzien niet klopten.
Juni 2013 – Imtech is er inmiddels zeker van dat het voormalige management van de Duitse tak heeft gefraudeerd. In Duitsland heeft het bedrijf valsheid in geschrifte geconstateerd. Daarvan wordt ook aangifte gedaan.
Maart 2014 – Een nieuw akkoord met de banken geeft het bedrijf de ruimte om orde op zaken te stellen.
April 2014 – Imtech besluit zijn ICT-divisie te verkopen om zijn schuldenlast te helpen verminderen. Het onderdeel wordt in augustus voor 255 miljoen euro verkocht aan het Franse bouwconcern Vinci .
Augustus 2014 – Ondertussen komen steeds meer onthullingen over de fraudezaak naar buiten. Het bedrijf blijft verlies maken en schrapt nogmaals honderden banen.
Oktober 2014 – Imtech krijgt van zijn aandeelhouders groen licht om voor 600 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven. Daarmee kan het bedrijf zijn schuld verder terugdringen.
November 2014 – Een klokkenluider beschuldigt Imtech van nog meer overtredingen. Tussen 2008 en 2010 zou het bedrijf tevens de mededingingswet in Duitsland hebben overtreden. Imtech start een onderzoek, waarbij geen malversaties worden gevonden. Later blijkt dat ook de Duitse justitie de zaak onder de loep neemt.
Juli 2015 – Imtech waarschuwt dat het langer dan verwacht duurt om de aanhoudende verliezen om te buigen in winst. In Duitsland blijkt flink meer geld nodig om de buffers te verhogen.
Augustus 2015 – De Duitse tak van Imtech vraagt faillissement aan. Geldschieters weigerden akkoord te gaan met het verstrekken van nieuwe middelen. Maandag 10 augustus blijkt dat de gesprekken met de geldschieters definitief zijn stukgelopen. Imtech onderzoekt nu de opties om ,,zoveel mogelijk van de groep bijeen te houden”.
Dinsdag 11 augustus – Imtech maakt bekend uitstel van betaling te hebben aangevraagd. De rechter heeft het verzoek goedgekeurd.
(ANP)

Gerelateerde artikelen