Hoe bescherm je je bedrijf tegen valutavolatiliteit?

Steeds meer bedrijven, ook in het MKB-segment, doen internationaal zaken. Ondernemingen steken de grens over op zoek naar nieuwe afzetmarkten en goedkopere grondstoffen. Wisselkoersen van vreemde valuta worden steeds belangrijker.

Om internationaal zaken te kunnen doen verlaten bedrijven zich op gebudgetteerde koersen, geprognosticeerde winstmarges en verwachte waarderingen van bezittingen, die allemaal aan verandering onderhevig zijn in de loop der tijd.

En dat terwijl de wereld om ons heen steeds onvoorspelbaarder wordt. Brexit, Trump, het Italiaanse referendum, wie had het zien aankomen en wie kan de gevolgen ervan overzien? In 2017 zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer in Nederland en natuurlijk de Franse presidentsverkiezingen. Wordt de PVV echt de grootste partij? Kan Marine Le Pen president van Frankrijk worden?

Al deze zaken hebben grote invloed op de wereldwijde valutakoersen. En dus op jouw bedrijf. In opdracht van World First heeft TNS NIPO in juni 2016 een onderzoek uitgevoerd onder het Nederlandse MKB. Daarin geeft meer dan de helft van de respondenten aan dat ze zaken (gaan) doen in niet-euro landen. Veruit de meest genoemde valuta zijn de Amerikaanse dollar, op afstand gevolgd door het Engelse Pond. Beide waren in 2016 flink in beweging ten opzichte van de euro. Tegelijkertijd geeft maar liefst 26% van de respondenten aan weinig kennis van de valutamarkten in huis te hebben. 

Met dit alles in gedachten is er een aantal mogelijkheden om je bedrijf te beschermen tegen negatieve effecten van valutavolatiliteit en zo om te gaan met een wereld van onzekere wisselkoersen.  

1. Gespreide betalingen
Twijfel je of de huidige koers zich in de nabije toekomst zal verbeteren en wil je daarom niet je hele betaling vandaag in één keer terug naar euro’s omwisselen? Dan kun je natuurlijk simpelweg je leveringen spreiden. Als je voor een grote eenmalige transactie staat dan kun je proberen die in kleinere onderdelen op te splitsen en op die manier te spreiden over de tijd. Zo kun je de gemiddelde wisselkoers die je uiteindelijk ontvangt verhogen als de koers stijgt in jouw voordeel. Als de koers onverhoopt verslechtert dan heb je toch nog een deel van je transactie veiliggesteld tegen een betere koers en ben je in totaal beter af dan wanneer je de hele transactie in één keer uitgevoerd zou hebben tegen de slechtere koers.

2. Termijncontracten
Een termijncontract (forward contract) stelt je in staat om een hoeveelheid buitenlandse valuta te kopen of verkopen op of voor een bepaalde tijd in de toekomst tegen een vooraf afgesproken koers. De forward maakt het in feite mogelijk om je valuta nu al in te kopen door het storten van een aanbetaling en zo zeker te zijn van de toekomstige wisselkoers. De koers van een forward contract kan afwijken van de contante koers (spot rate) op het moment van afsluiten, omdat de markt deze berekent op basis van het verschil in de rentestanden van de beide valuta’s.

3. Vaste order
Door middel van een vaste order kun je je richten op een specifieke wisselkoers in de toekomst. Zodra de marktkoers jouw target bereikt zal jouw valutabroker automatisch de order uitvoeren. Jouw doelkoers kan beter zijn dan de huidige marktkoers om op die manier te proberen de koers te pakken wanneer die zich in jouw voordeel beweegt. Of jouw target kan slechter zijn dan de huidige koers om op die manier een bodem te leggen onder een eventueel worst case scenario. Door het plaatsen van een vaste order kun jij je volledig concentreren op het runnen van je business en laat je het volgen van de markt over aan je broker.

4. Hedging-strategie
Als je bedrijf een significant deel van de omzet behaalt of een belangrijk deel van de kosten betaalt in een buitenlandse valuta dan moet je volgens ons een solide risicomanagement strategie geïmplementeerd hebben. Strategieën verschillen in omvang en complexiteit afhankelijk van de omvang en complexiteit van je business. De strategie zou je in staat moeten stellen om zowel proactief als reactief te handelen met een op voorhand goedgekeurd aantal instrumenten. 

5. Valutaopties
Veel bedrijven maken gebruik van een combinatie van spot contracten, waarbij je een gegeven wisselkoers op dat moment ‘on the spot’ accepteert en forward contracten, waarbij je een vooraf bepaalde koers vastlegt voor een periode in de toekomst tot wel drie jaar vooruit. Een alternatief kan ook liggen in op maat gemaakte valutaopties. Je kunt je hedging-doelstellingen bespreken met je broker, die je kan wijzen op geschikte producten om die doelstellingen te bereiken. Vanzelfsprekend heeft iedere benadering zijn eigen voor- en nadelen en een goede broker zal je alles goed uitleggen voordat je een keuze maakt. 

Wij geloven dat ieder bedrijf met een blootstelling aan de valutamarkten actief zijn risico’s zou moeten beheersen. Marktschommelingen kunnen je winstmarge raken door je inkomsten te drukken of je kosten te verhogen zonder waarschuwing vooraf. 

Wat je behoeften op het gebied van valuta ook mogen zijn, we nodigen je graag uit contact op te nemen met de specialisten van Word First. Je kunt ons telefonisch bereiken op 020-703 8180 en online via www.worldfirst.com/nl
 

Gerelateerde artikelen