Flexibilisering als oplossing voor kostenbeheersing- en reductie

Organisaties zullen in de toekomst vooral succesvol zijn indien zij kostenflexibilisering combineren met een flexibeler personeelsbestand voor nu en in de toekomst. Dat nog niet alle Nederlandse organisaties zover zijn, blijkt uit recent onderzoek van Yacht en FunktieMediair.

Na de crisis liet het eerste kwartaal van dit jaar weer wat bemoedigende signalen zien: een lichte economische groei na kwartalen van krimp en de eerste groeicijfers voor beursgenoteerde bedrijven in met name de industrie. De winstgevendheid baart bedrijven nog altijd zorgen en de oplossing wordt met name gezocht in het beheersen en reduceren van kosten.
 
Organisaties zullen in de toekomst vooral succesvol zijn indien zij kostenflexibilisering combineren met een flexibeler personeelsbestand voor nu en in de toekomst. Industrie en dienstverlening zijn hierin het meest ver, de overheid heeft nog een inhaalslag te maken op dit vlak. Slechts 14 procent van de overheid ziet de inzet van flexibel personeel als een manier om kosten te beheersen (46% industrie, 53% zorg).


Kennis wordt steeds belangrijker

51 procent ziet kostenbeheersing als de belangrijkste uitdaging de komende jaren. Dit terwijl 92 procent van de organisaties erkent dat kennis steeds belangrijker wordt voor het succes van hun organisatie. Uit het onderzoek blijkt verder dat steeds meer organisaties moeite hebben met het aantrekken van personeel met de juiste expertise maar slechts de helft geeft aan dit als een belangrijk knelpunt te zien voor de toekomst.


Toekomstige uitdagingen nog onvoldoende zichtbaar in beleid

Flexibilisering van organisatie en arbeid is een belangrijke strategische keuze de komende jaren. “Wendbaar maakt immers weerbaar”, zegt Peter Hulsbos, algemeen directeur Yacht. “De sterk veranderende dynamiek van de (arbeids)markt vraagt organisaties na te denken over de juiste inrichting van organisatie en werk.”

De combinatie van een toenemende vraag, hevige concurrentie, vergrijzing en kostenbesparing vraagt om beleid waarmee organisaties snel en flexibel kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. En dat blijkt ook uit het onderzoek:  ruim de helft van de ondervraagden verwacht een meer dynamische (arbeids)markt in de komende jaren en zal daarop moeten inspelen. Dit vraagt om strategisch HR beleid. Toch geeft een derde van de ondervraagden aan dat er geen relatie is gelegd tussen de arbeidsmarkt en de gewenste samenstelling en opbouw van het toekomstig personeelsbestand.

Met name overheid en de zorg blijven achter op het gebied van strategische personeelsplanning, terwijl daar de nood het hoogst is door een toenemende (zorg)vraag en uitstroom door vergrijzing. Energie, financiële dienstverlening en industrie lopen juist meer voorop met betrekking tot het formuleren van HR beleid.


Kostenbeheersing en -reductie door flexibilisering

Kostenbeheersing en -reductie  vormen, tezamen met flexibilisering en productiviteit, de grootste uitdagingen voor de toekomst. Over alle branches heen wordt het uitbesteden van activiteiten en het meer inzetten van flexibel personeel als de belangrijkste oplossingsrichting gezien. Een deel van de organisaties, vooral in de zorg en industrie, zet een flexibele schil in om kosten te verlagen. Zij realiseren zich dat flexibilisering van arbeid een oplossing is voor het beheersen van de kosten. Maar ook voor het aantrekken van de juiste mensen met de juiste expertise. In de toekomst zullen meer organisaties hierin meegaan.

Opvallend is dat bij de overheid een flexibele schil significant minder genoemd wordt als oplossing voor het verlagen van kosten. Bijna tweederde van de ondervraagden verwacht dat hun organisatie in 2013 een flexibele schil kent om in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden. “Het is interessant te zien hoe organisaties anticiperen en reageren op deze veranderingen temeer daar we nu al zien dat wendbaarheid bepalend is voor het succes van organisaties. Het stelt hen in staat beter te anticiperen op veranderingen en maakt het mogelijk om op elk gewenst moment te beschikken over de juiste mensen met de juiste expertise.”, aldus Peter Hulsbos.