Fiscale aanpak topinkomens krijgt ruime steun

Een wetsvoorstel om via fiscale maatregelen excessieve topinkomens van bestuurders in het bedrijfsleven aan te pakken heeft ruime steun gekregen. Dit plan van minister Wouter Bos en staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën werd woensdag 3 september in de Tweede Kamer besproken.

Regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie gaan akkoord evenals de linkse oppositiefracties SP en GroenLinks. Bij deze laatste twee gebeurt dit echter met weinig enthousiasme. Kamerleden Ewout Irrgang (SP) en Kees Vendrik (GroenLinks) vinden de maatregelen niet ver genoeg gaan en spreken van ‘symboolwetgeving’ en ‘fopspeen.’

Volgens het wetsontwerp moeten werkgevers een heffing van dertig procent gaan betalen over vertrekvergoedingen van boven de 500.000 euro. Ook krijgen ze, als ze topbestuurders op de valreep aan een fors hoger pensioen helpen, een belastingheffing van vijftien procent opgelegd. Ook moeten durfinvesteerders, die nu vaak nauwelijks belasting betalen, straks 25 procent gaan afdragen over de investeringsgelden.

SP en GroenLinks denken dat de voorstellen er nauwelijks toe zullen bijdragen de beloningskloof tussen directieleden en modale werknemers te verkleinen. Zij pleiten onder meer voor een beperking van bonussen voor topfunctionarissen.

VVD en PVV zien helemaal niets in het wetsvoorstel. Ze denken dat het makkelijk te omzeilen is, hebben allerlei technische bezwaren en vrezen dat het de aandeelhouders van bedrijven op kosten jaagt.
 
Voor Bos en de PvdA-fractie zijn de voorstellen overigens tweede keus. Bos wilde aanvankelijk de topinkomens aanpakken via het beperken van de pensioenopbouw en door het extra belasten van eigenaren van zeer dure huizen. Onder druk van het CDA moest hij die plannen laten varen.

Gerelateerde artikelen