Boudewijn Gerner (CFO Imtech) over financieel talent: “Kan iemand verder kijken dan alleen financien?”

Technische dienstverlener Imtech (28.600 medewerkers, ruim 5,1 miljard euro omzet) is een walhalla voor technisch onderlegde mensen. Maar ondanks het sterk technische karakter van de onderneming kunnen veel financials er hun draai goed vinden. Of eigenlijk juist vanwege het technische karakter. "Zeker operationeel ingestelde financiële mensen kunnen hier goed tot hun recht komen", zegt Boudewijn Gerner, CFO van Imtech.

Hoewel de voorlopers van Imtech meer dan 150 jaar geleden al actief waren, bestond Imtech in zekere zin vorig jaar oktober tien jaar. Immers, toen was het precies tien jaar geleden dat Internatio-Müller (opgericht in 1970) zijn naam wijzigde in Imtech, om te onderstrepen dat het bedrijf alle activiteiten behalve de technologie activiteiten had verkocht.

Sindsdien is het bedrijf in alle vezels gericht op techniek, zowel intern als extern. Ook in de werving van personeel bijvoorbeeld: wanneer Imtech een personeelsadvertentie zet – en dat is in de afgelopen jaren door de snelle groei nogal eens gebeurd – dan is het meestal om technici te werven.

Voor financiële mensen doet Imtech aanzienlijk minder moeite. “Ze komen nogal eens uit zichzelf op het bedrijf af, in het kielzog van de technici”, zegt Imtech-CFO Boudewijn Gerner. “Als een van de succesvolste beursgenoteerde bedrijven in Nederland zijn we in de afgelopen jaren erg zichtbaar geweest, en dat werpt op de arbeidsmarkt zijn vruchten af. Bij financials komt hier bij dat veel hoofdkantoren zijn vertrokken, en de arbeidsmarkt voor hen krapper is geworden. Ook speelt de recessie hen parten.” Kortom: aan toestroom van financials heeft Imtech geen gebrek.

Financials die worden aangenomen, komen terecht in een bedrijf waar mensen ‘heel trots zijn op wat ze doen’, zoals Gerner het uitdrukt. “Ze beginnen vaak in een weiland waar nog helemaal niets is en bouwen dan van de grond af aan mee aan een project waar de klant enorm naar uitziet. Voor niet-technici is het misschien moeilijk te begrijpen hoe bevredigend dat kan zijn, maar voor technici is er niets mooiers. Ze hebben zoals dat in Amerika heet een ‘passion to build’. Die passie maakt enerzijds dat ze een ‘hands on’-mentaliteit hebben en een pragmatische instelling. Maar anderzijds hebben ze vaak ook een blinde vlek voor de financiële consequenties van hun activiteiten. Ze willen hun werk graag goed uitvoeren – het moet het ‘doen’, het moet er goed uitzien, de klant moet tevreden zijn – maar met hun ‘disease to please’ staat geld lang niet altijd bovenaan hun prioriteitenlijst.”

Voelsprieten
Voor financials biedt de technische cultuur van Imtech kansen, stelt Gerner. In toenemende mate zelfs: “Vroeger waren financiële mensen bij ons vooral boekhouders die moesten zorgen dat de administratie op orde was. Tegenwoordig vragen we van hen dat ze zich opstellen als sterk operationeel ingestelde controllers. Ze moeten tegenwicht bieden aan de technici, door erop toe te zien dat projecten niet alleen correct worden uitgevoerd maar ook bijdragen aan de winstgevendheid van Imtech. Een financial maakt bij Imtech dan ook eerder carrière als hij als niet alleen inzicht in getallen heeft, maar ook gevoel heeft voor hoe projecten werken”, zegt Gerner.

 “Het geld wordt in de projecten in de markten voor gebouwen, industrie, traffic & infra en maritiem verdiend. Een goede financiële man heeft uiteraard boekhoudkundige knowhow. Daarnaast heeft hij wellicht enige affiniteit met de techniek en is hij misschien zelfs technisch onderlegd. Maar het belangrijkste is dat hij inzicht heeft in hoe het er voor staat met een project. Heeft iemand dat niet dan overleeft hij het binnen Imtech niet.”
 
Deels is dat een kwestie van cijfers interpreteren. “Een ervaren controller kan bijvoorbeeld aan de kaspositie afleiden of een project goed verloopt: weinig geld in kas kan een teken zijn dat een klant niet erg tevreden is.”
__________________________________________________________________________________

Word een betere finance professional in 2012 met IMPACT
Bent u een ambitieuze finance professional? Bent u op zoek naar meer kennis, een groter netwerk, plezieriger werk en een versnelling van uw carrière? Wilt u uw financiële collega’s boeien, binden en motiveren? Dan is IMPACT voor u onmisbaar. Een uniek programma met assessment, coaching, intervisie, CFO inspiratie en knowhow. Presteer beter in 2012. Meld u hier aan.
__________________________________________________________________________________

Maar Gerner hecht vooral waarde aan sociale vaardigheden gekoppeld aan een gezonde dosis nieuwsgierigheid. “Een Imtech financial heeft “voelsprieten”. Continu rondlopen en je vinger aan de pols houden. Als je je oor goed te luisteren legt, vang je in de wandelgangen van het bedrijf allerlei informatie op over lopende projecten. Je kunt kennis opdoen over de kwaliteit van subcontractors. Omdat je als financial niet geacht wordt over grote technische kennis te beschikken, kun je makkelijk allerlei schijnbaar simpele vragen stellen en zo invloed uitoefenen op het verloop van projecten: ‘waarom doen we het zo, en niet anders?’ Min of meer hetzelfde geldt voor procurement en risk management. Als je dit allemaal goed doet, kun je uitgroeien tot iemand die binnen het bedrijf eerder wordt gezien als een adviseur dan als iemand die alleen maar controleert of de zaken niet uit de hand lopen. Iemand die zo’n vertrouwen geniet, heeft een invloed die veel verder gaat dan alleen het financiële domein en kan deze invloed aanwenden tot alle aspecten van de bedrijfsvoering.”

####

Juiste hout
Uiteraard wordt bij de sollicitatie gekeken of een financial uit het juiste hout is gesneden om tot operationeel ingesteld controller uit te groeien. “Kan iemand verder kijken dan alleen financiën? Heeft hij bijvoorbeeld belangstelling voor zaken buiten zijn vakgebied? Heeft hij bij verschillende soorten bedrijven gewerkt?”

Nadat iemand is aangenomen binnen de financiële functie, wordt hij ook gestimuleerd om zich breder te ontwikkelen. “De belangrijkste opleiding binnen Imtech is ‘on the job’, bij de projecten. Wij hechten er grote waarde aan dat financials daar ervaring kunnen opdoen.” Elk project wordt uitgebreid geëvalueerd, en afhankelijk van hun prestaties bij de projecten kunnen financials rouleren binnen de honderden business units die Imtech rijk is en doorgroeien tot bijvoorbeeld divisiecontroller.

Behalve van iemands gevoel voor projecten hangen iemands carrièrekansen vooral af van zijn of haar ‘mobiliteit’ zoals Gerner het noemt. “We zijn nu eenmaal een bedrijf dat heel veel ‘local to local’ doet. Wil je ervaring opdoen, dan zal je bereid moeten zijn naar het buitenland te verhuizen.” Imtech – dat behalve in Nederland in nagenoeg heel Europa (500 vestigingen), en ook buiten Europa (100 vestigingen, waarvan 80 in de maritieme markt) actief is – biedt financials een schat aan mogelijkheden om internationaal ervaring op te doen.

“Dat vergt misschien wel wat van je gezin. Maar aan de andere kant: je krijgt de kans allerlei verantwoordelijkheden op je te nemen. Je kunt je ‘social skills’ aanscherpen, je kunt zowel voor verschillende typen leidinggevenden werken als zelf leiding geven aan allerlei soorten mensen – kortom, je kunt enorm groeien als mens en als professional. En als je terugkomt naar Nederland kun je zo weer aanschuiven. Koninginnedag is nog altijd op 30 april.”

Frisse blik
Voor jonge talentvolle academici met dubbele studies en één of twee jaar werkervaring is er een ‘young capital programma’.  Zij kunnen gedurende twee jaren verschillende onderdelen van het bedrijf leren kennen door een programma te volgen dat bestaat uit een combinatie van werken, leren en persoonlijke ontwikkeling. In het eerste oriëntatiejaar werken ze aan projecten en in het tweede jaar worden ze manager of projectleider. Hierbij wisselen ze regelmatig van divisie. Dit geeft een brede kennis van de Imtech activiteiten en mensen. Daarbij worden ze gesteund door een sponsor. Zelf is Gerner ook regelmatig sponsor. Tot volle tevredenheid: “Ik hoor verhalen over wat er binnen het bedrijf speelt die me anders niet ter ore zouden komen. En ik vind het prettig om te sparren met iemand met een frisse blik – zo ontwikkel ik mezelf ook.”

Uiteraard zijn er ook extra cursussen voor financials, zij het dat het aanbod kleiner is dan bij veel grote multinationals. “Wij hebben nu eenmaal een kleine holding, met een beperkt aantal staffunctionarissen.” Aan opleiden tot treasurer, tax advisor of een andere gespecialiseerde financiële functie doet Imtech niet. Sterker nog, operationeel ingestelde controllers moeten juist niet al te goed ingevoerd zijn in een bepaald onderwerp of vakgebied, zegt Gerner.
__________________________________________________________________________________

Word een betere finance professional in 2012 met IMPACT
Bent u een ambitieuze finance professional? Bent u op zoek naar meer kennis, een groter netwerk, plezieriger werk en een versnelling van uw carrière? Wilt u uw financiële collega’s boeien, binden en motiveren? Dan is IMPACT voor u onmisbaar. Een uniek programma met assessment, coaching, intervisie, CFO inspiratie en knowhow. Presteer beter in 2012. Meld u hier aan.
__________________________________________________________________________________

“Ze moeten een helikopterview hebben, een brede, financiële blik. Wie zich verliest in een specialisme, is niet meer geschikt als controller bij ons. Begrijp me goed, daarnaast zijn ook specialisten nodig. Maar die mensen trekken we liever van buiten aan. Mensen die hun sporen hebben verdiend bij een bank, bijvoorbeeld, of bij een adviesbureau. Zij kunnen zich hier verder ontwikkelen. We acquireren tenslotte veel bedrijven, geven van tijd tot tijd nieuwe aandelen uit, openen nieuwe vestigingen in landen met ons onbekende belastingregels, gaan nieuwe bankrelaties aan – noem maar op. Specialisten wacht hier geen saaie 9-tot-5-baan. Die hebben we hier trouwens helemaal niet.”

Hoewel Imtech als een van de weinige Nederlandse beursgenoteerde bedrijven de afgelopen jaren wonderwel heeft gepresteerd, kan het de werknemers geen garantie op een ‘lifelong employment’ bieden. “Maar het verloop is heel klein; mensen blijven erg lang aan dit bedrijf verbonden”, constateert Gerner. “Begrijpelijk: als je van deze business houdt, wil je graag bij het topbedrijf in de sector werken en dan zit je goed bij Imtech. Al moet ik eraan toevoegen dat onze concurrenten ook hun eigen aantrekkingskracht hebben. Het is hier niet als in de bankwereld, waar je vaak mensen tegenkomt van de ene dag op de andere wisselen van baan en net zo enthousiast zijn over hun nieuwe werkgever als ze gisteren waren over hun oude.”

Naam: Boudewijn Gerner
Geboortejaar: 1951
Opleiding: Rechtenstudie aan de Universiteit van Groningen. Aansluitend Master of Business Administration aan de INSEAD in Fontainebleau te Frankrijk.
Loopbaan: Vanaf 1979 was Gerner gedurende 9 jaar werkzaam in Rotterdam als Administration Manager bij de Amerikaanse containervervoerder Sea-Land Service Inc., en van 1986 tot 1997 als Managing Director Finance van Fluor Daniel te Haarlem. Van 1997 tot zijn indiensttreding bij Imtech vervulde hij diverse managementfuncties voor Fluor Corporation te Californië (VS.), van Vice President and Controller van de Energy & Chemicals Group tot President van de strategische businessunit TRS Staffing Solutions Inc. In 2002 werd Gerner benoemd tot lid van de raad van bestuur van Imtech N.V. en sindsdien beheert hij met name de financiële portefeuille.

Gerelateerde artikelen