'Autoriteiten mogen Panama Papers inzien'

Autoriteiten krijgen toegang tot de gelekte documenten die afkomstig zijn van juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. Daarmee moet het onder meer gemakkelijker worden om tot vervolging over te gaan. Dat meldde de bron van de gelekte documenten, die bekend staan als de Panama Papers, in een manifest die Süddeutsche Zeitung vrijdag op haar website zette.

Voorwaarde is wel dat klokkenluiders zoals hijzelf immuniteit genieten, hetgeen wettelijk moet zijn vastgelegd. De man ontkent in het document zelf in dienst te zijn of zijn geweest van een overheid. Ook werkt hij niet voor een geheime dienst.

Volgens de bron was het tijd dat de oprichters, werknemers en klanten van Mossack Fonseca verantwoording aflegden voor hun rol in deze 'misdaden', waarvan er pas een aantal aan het licht zijn gekomen. Volgens 'John Doe' duurt het nog jaren, mogelijk tientallen jaren, alvorens de volle omvang van de 'smerige daden' van het bedrijf bekend worden.

Volgens het manifest zijn over een breed front fouten gemaakt. 'Banken, financiële toezichthouders en belastingdiensten hebben gefaald', zo valt te lezen. 'Beslissingen zijn genomen waarbij de rijken zijn ontzien. In plaats daarvan zijn de lage en middeninkomens aangepakt.'

De Panama Papers zijn gebaseerd op meer dan 11,5 miljoen documenten, e-mails en spreadsheets uit de gelekte administratie van het juridisch advieskantoor. De vijf grootste economieën van de Europese Unie hebben zich naar aanleiding van de berichten verenigd om brievenbusfirma's aan te pakken.

 

(ANP)