6 bankroetkillers die faillissementen laag houden

Mix van unieke omstandigheden houdt geplaagde bedrijven op de been.

Het aantal faillissementen blijft maar laag. Het CBS en ING hebben achterhaald waarom het ook in de toekomst veel bedrijven overeind zullen blijven van zoveel bedrijven.

Ook de jongste cijfers over het aantal faillissementen laten zien dat er van een alarmfase geen sprake is. Het aantal uitgesproken faillissementen kwam in mei iets hoger uit dan in april. Maar toch ging het vergeleken met eerdere jaren nog steeds om heel weinig bankroeten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er zijn 130 bedrijven en instellingen failliet verklaard, vijf meer dan in een maand eerder. Dat cijfer is gecorrigeerd voor zittingsdagen. Veel rechtbanken doen faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week, doorgaans de dinsdag. De ene maand telt daardoor meer van deze zittingsdagen dan de andere.

Ook zijn eenmanszaken niet meegenomen in de gegevens. Van alle bedrijfstakken telde de handel het grootste aantal faillissementen. Ook in bijvoorbeeld de bouwnijverheid en het vervoer gingen meerdere ondernemingen op de fles.

Het aantal faillissementen fluctueert normaal gesproken sterk. In 2013 was sprake van een piek en het aantal was vervolgens vanaf 2017 tot halverwege vorig jaar redelijk stabiel. Daarna zette een daling in. In februari dit jaar bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990.

Op basis van de laatste cijfers en analyses komt ook ING komt tot de conclusie dat de verwachte faillissementsgolf niet zo veel gaat voorstellen. Het CBS en ING komen onafhankelijk van elkaar tot een aantal oorzaken voor het overeind blijven van veel bedrijven.

1. Als eerste verklaring meldt het CBS dat de gezondheid van bedrijven te maken heeft met de steunpakketten vanuit de overheid tegen de coronacrisis.

2. De tweede reden is volgens het CBS dat rechters ook rekening houden met de impact van de coronacrisis op bedrijven die mogelijk wel een toekomst hebben. Dat leidt ertoe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan.

3. ING ziet voorts dat bedrijven een handje geholpen worden door de aantrekkende economie, waardoor er geld in het laatje komt.

4. Verder profiteren ondernemers van de royale betalingsregelingen van bijvoorbeeld de Belastingdienst, waardoor schulden met ruime spreiding afbetaald mogen worden, zo denkt ING.

5. Daarnaast is de arbeidsmarkt flexibeler dan in vorige crises. Bedrijven kunnen de omvang van hun personeelsbestand gemakkelijker laten meebewegen met de economie.

6. Tenslotte leden ondernemers in deze crisis minder verliezen dan in vorige crises, zo besluit ING de lijst met bankroetkillers van bedrijven.