Netwerken – Hoe doe je dat eigenlijk?

Netwerken - Hoe doe je dat eigenlijk?
Netwerken is 'net werken'. Netwerken moet je altijd blijven doen en dit stopt nooit, ook niet als je straks weer een baan hebt.
Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten met mensen die jou in de toekomst mogelijk kunnen helpen met je zoektocht naar een baan. Omgekeerd kun je hen ook helpen. Als je je persoonlijke netwerk goed onderhoud, kun je op het moment dat het nodig is bij iemand aankloppen voor hulp of iemand vragen met je mee te denken. 
 
Veelgemaakte fouten bij netwerken zijn:
1. Denken dat netwerken vanzelf gaat.
2. Wachten tot je ontslagen bent en dan pas gaan netwerken. 
3. Denken dat de ander de baan voor je heeft of dat voor je regelt. 
 
De banen die je via je netwerk vindt, zie je vaak niet op een vacaturesite. Als je aan iemand vraagt: ‘Hoe ben je aan die baan gekomen?’ is het antwoord vaak: ‘via via’. De ‘via via’ banen worden ingevuld voordat ze op een website worden geplaatst. Door zelf achter deze ‘onzichtbare’ vacatures aan te gaan via je netwerk, maak je meer kans op deze banen dan de mensen die afwachten. 
 

Hoe vind je het juiste netwerk?

Begin dicht bij jezelf. Wie ken je allemaal, wie vertrouw je en wie heeft er een netwerk met interessante werkgevers?
 
Maak je netwerk stap voor stap actiever. Ga koffie drinken bij oud-klanten. Knoop eens een gesprek aan op het schoolplein of sluit je aan bij een zakelijk netwerk. Ook feestjes, congressen en events zijn een prima plek voor gesprekken. Vraag aan de mensen die jij kent of zij weer iemand anders kennen die je verder kan helpen. Durf daarbij mensen aan te spreken. Mensen helpen graag. Ze gaan natuurlijk niet een baan voor je zoeken, maar ze geven je wel graag tips en advies. 
 

Mag je terugkomen bij je oude baas?

Mag je nog koffie drinken bij je oude baas? En bij klanten, relaties en leveranciers van je (oud)-baas? Ja, het netwerk van (oud)-werkgevers en de contacten die je daar hebt opgedaan geeft je juist veel kansen. Benader ze actief om een kop koffie met je te drinken. 
 
Is netwerken en kennis delen ook voor u steeds belangrijker? Zoekt u een open, kleinschalige en vertrouwelijke omgeving waar u kunt delen met gelijkgestemde topcontrollers?  Meld u aan voor het Controllers Netwerk en profiteer. Als lid bent u welkom tijdens 4 jaarlijkse bijeenkomsten met uw Peer Group, de Jaarcongressen Controlling, Finance Transformation en Corporate Growth, heeft u toegang tot unieke content op Controlling.nl, leest u 4 keer per jaar FM & CFO Magazine en krijgt u een speciale vermelding in de Who’s Who in Controlling. Bovendien bent u verzekerd van 18 PE Uren. Lees over alle voordelen en lidmaatschappen van het Controllers Netwerk in de brochure. Meld u vandaag nog aan via Controlling.nl. 
 
Je hoeft het niet van de daken te schreeuwen dat je een baan zoekt, maar je hoeft ook niet bang te zijn of je te schamen. Laat gewoon iedereen die je kent weten dat je op zoek bent. Bel mensen op, dat is het meest actief en effectief. Een simpele manier om veel vrienden en kennissen ineens te bereiken is via een berichtje op Facebook, Twitter en LinkedIn. 
 

Het netwerkgesprek

Een netwerkgesprek is iets anders dan een sollicitatiegesprek. Netwerkgesprekken zijn vaak lunches, even koffie drinken of een uurtje tijd vragen. Let er tijdens een netwerkgesprek op dat je:
– Informeel begint (Hoe gaat het? Of: Fijn dat je tijd voor me hebt) en daarna gericht vragen stelt (zie hieronder). 
– Open en eerlijk bent.
– Je CV en een visitekaartje bij je hebt.
– Netjes gekleed bent.
– Duidelijk bent in wat je wilt, bijvoorbeeld: Kun je mij introduceren waar je werkt? Of: Ken je nog mensen die mij verder kunnen helpen? 
– De ander in zijn waarde laat, wees niet eigenwijs en ga niet in discussie. 
– Iemand bedankt voor zijn tijd. 
 
Blijf positief in je gesprek, niemand zit te wachten op geklaag over je vorige werk of baas. Wanneer je een goede indruk achterlaat word je eerder ergens voorgesteld door je netwerk of wordt je CV op iemands bureau achtergelaten: de gunfactor. Gebruik het gesprek vooral om van te leren en doe iets met de tips waar je denkt verder mee te komen. De kans dat iemand je meteen kan helpen is klein, de kans dat je nuttige informatie krijgt is groot.
 

10 vragen die je kunt stellen in een netwerkgesprek met iemand uit de groep waar je bij wilt horen:

1. Waarom is je werk leuk?
2. Waar hoor je dat het goed gaat en ze misschien mensen nodig hebben? 
3. Wie denk je dat mij verder kan helpen en wie raad je me aan eens te bellen?
4. Zijn er intern vacatures bij jullie? 
5. Heb je tips voor me? 
6. Hoe zou jij het aanpakken? 
7. Waar kan ik het beste kijken naar vacatures? 
8. Welk (uitzend)bureau zou je me adviseren?
9. Weet je of ze ergens mensen zoeken? 
10. Kan je mij introduceren bij je afdelingsmanager? 
 
Tot slot, vergeet niet je elevator pitch te oefenen. Een korte, krachtige, prikkelende presentatie waarin je enthousiast vertelt wie je bent, wat je meeneemt en waar je goed in bent. 
 
Deze tips komen uit het boek ‘Zo vind je een baan’ van Dorien Waasdorp-Slotboom, Geert-Jan Waasdorp en Maaike Kooter.
 
 
Met het boek ben je in staat om:
– minimaal drie keer meer passende banen te vinden
– met behulp van tips, je positief te onderscheiden
– je kans om op gesprek te komen maximaal te vergroten
– de juiste kanalen goed te gebruiken
– effectiever om te gaan met je tijd
bestel het hier.  
 
 
Gerelateerde artikelen