Accounting en verslaggeving

artikel-thumbnail

28 juli 2016

Groot risico op naheffingen bij gebruik modelovereenkomsten DBA

Sinds de introductie van de Wet DBA schieten de modelovereenkomsten als paddenstoelen uit de grond. De overeenkomsten die als vervanging dienen voor de VAR, vinden gretig aftrek bij ondernemers die werken met zzp'ers. Maar het gebruik ervan is niet zonder risico. Het klakkeloos overnemen kan zelfs leiden tot hoge naheffingen, waarschuwt Sergej Ludwiczak, juridisch adviseur bij advies- en accountantsorganisatie Accon avm.

artikel-thumbnail

12 juli 2016

Kan data-analyse resultaat-manipulatie ontdekken?

Data-analyse geldt als een grote belofte, maar feit is dat het al lange tijd succesvol gebruikt wordt. De vroege gebruikers, doorgaans uit de academische wereld, zijn alweer een fase verder; ze hebben ook de mitsen en maren van data-analyse ondervonden en geleerd hoe er mee om te gaan. Met een bespreking van zo een data-analyse-project, waarin gezocht wordt naar een model om uit financiële rapportages signalen voor resultaat-manipulatie te ontdekken, wil ik potentie en beperkingen laten zien.

artikel-thumbnail

29 juni 2016

Winnaar Accountancy Award 2016 Sjoerd Heijmans (IBEO): "Onze losse stijl spreekt ondernemers aan"

Op 26 mei vond op de Accountancy en Financial Systems beurs de uitreiking van de Accountancy Awards 2016 plaats. In elke categorie (kantoren tot 10 werknemers, tussen de 10 en 100 werknemers en de kantoren met 100+ personeel) pitchten drie genomineerde bedrijven voor een tienkoppige jury en het publiek hun bedrijf. Sjoerd Heijmans won met IBEO (Ik Ben Een Ondernemer, red.) in de categorie kantoren met 10 tot 100 werknemers.

artikel-thumbnail

15 april 2016

Nieuwe IT-auditors rapportage inzake IT-serviceorganisaties

NOREA, de beroepsorganisatie van IT-auditors, presenteert een handreiking voor een rapportagemodel om te voorzien in de groeiende vraag naar assurance-rapporten die bedoeld zijn om het vertrouwen van klanten en toezichthouders in IT-serviceorganisaties te versterken. In deze handreiking worden de belangrijkste beginselen van informatiebeveiliging gecombineerd met de internationaal erkende assurance-standaarden voor auditors en accountants, waaronder het Amerikaanse SOC 2® assurance-rapport.

artikel-thumbnail

07 april 2016

Consolidatie - verder gaan dan het misleidende spreadsheet

Des te later in- en externe partijen kunnen beschikken over jaarcijfers, kwartaalcijfers en andere belangrijke gegevens, hoe minder zij eraan hebben. Vandaar dat er een grote druk bestaat op ondernemingen om kwalitatief steeds betere, transparantere informatie te leveren binnen een steeds kortere tijdsperiode. Maar die ondernemingen hebben daar grote moeite mee: het proces van financiële consolidatie is lang en arbeidsintensief. Hoe word je de cijfers de baas?

artikel-thumbnail

06 april 2016

Accountantskantoren profiteren van groeiende adviesbehoefte

De aanhoudende vraag naar advisering blijft een drijvende kracht achter de groei in de zakelijke dienstverlening dit jaar. Organisatieadviesbureaus zijn bij uitstek de adviserende dienstverleners, maar ook accountantskantoren, juridische dienstverleners en ingenieursbureaus profiteren van de groeiende adviesbehoefte, zo blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau. De bank verwacht in 2016 een volumegroei van 4,5% voor de zakelijke dienstverlening.

artikel-thumbnail

31 maart 2016

'Afschaffen VAR schiet zijn doel voorbij'

Per 1 mei 2016 gaat de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) verdwijnen. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen vanaf dan overeenkomsten gebruiken die door de Belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld. Michael Page deed onderzoek naar de stemming onder Nederlandse werkgevers en zelfstandigen, waaruit blijkt dat de overgrote meerderheid niet blij is met de nieuwe regeling en zelfs verwacht dat het zal resulteren in minder werk voor zelfstandigen.

artikel-thumbnail

24 maart 2016

Data-analyse bij WTC/Vliegtickets.nl: "We weten alles van onze klanten"

Online reisorganisatie Otravo (Online Travel Organisation), moederbedrijf van o.a. de merken WTC.nl en Vliegtickets.nl, is ontstaan uit het samengaan van twee succesvolle reisondernemingen in 2014. Dagelijks bezoeken meer dan 100.000 mensen de sites en al meer dan drie miljoen mensen zijn via Otravo op reis gegaan. Dat levert een hoop data-informatie op waar het klant-obsessieve reisbureau wel mee uit de voeten kan.

artikel-thumbnail

01 maart 2016

Dynamische omgeving vraagt om heroverweging controllersvak

Door toenemende complexiteit en ambiguïteit in de omgeving hebben steeds meer organisaties moeite om 'in control' te zijn. Ook zal control veel meer in het teken komen te staan van leren. Dit roept vragen op als: wat is 'in control' zijn in een dergelijke omgeving? Wat moet de finance professional van de toekomst dan kunnen en kennen? En: hoe richt je een management control systeem in dat leren, verbeteren en innoveren (in de keten) ondersteunt?

artikel-thumbnail

11 februari 2016

VEB blij met voorstel versterking positie interne accountantsdienst en auditcommittee

De Commissie van Manen wil bij de herziening van de code voor corporate governance de positie van de interne accountantsdienst bij ondernemingen versterken en de auditcommittee binnen de raad van commissarissen verzwaren. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is positief over een groot deel van de aanpassingen die de Commissie van Manen voorstelt. 'De zwaardere positie van interne controle door commissarissen en de interne controledienst zijn zonder meer een welkome aanvulling op de huidige code,' aldus de VEB.

artikel-thumbnail

09 februari 2016

Standaardisatie financiele processen is eerste stap naar beheersbare groei

Elke CFO droomt ervan zijn organisatie schaalbaar en agile te maken. Het is dé randvoorwaarde voor het ontplooien van nieuwe bedrijfsactiviteiten en 'double digit growth' zonder dat de administratieve impact op de organisatie een struikelblok is. Oftewel, groei en verandering vereisen een wendbare infrastructuur in de back office die kan meebewegen met de gewenste groei en verandering in de front office.

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16