-   Vrijdag 18 April 2014
Inloggen   |   Registreren   |  Contact
18-10-2007 11:27 Wat is de definitie en betekenis van de rentabiliteit van het hefboomeffect?

Alex van Groningen
Algemeen Directeur
Alex Van Groningen

Hefboomeffect = (rentabiliteit van het totale vermogen - kosten van vreemd vermogen) x (vreemd vermogen ÷ eigen vermogen)

Financial leverage of hefboomfactor. Deze wordt bepaald door de financiële structuur van de onderneming en de financiële lasten. Als de kosten van vreemd vermogen lager zijn dan de rentabiliteit van het totale vermogen wordt er verdiend op het aangetrokken vreemd geld: er wordt een positieve leverage behaald. De verhouding tussen vreemd vermogen en eigen vermogen bepaalt in welke mate dit voordeel wordt behaald. Als de rentabiliteit van het totale vermogen lager is dan de kosten van vreemd vermogen, dan treedt er een negatieve leverage op. Hoe groter het aandeel van vreemd vermogen in de financiering van de onderneming, des te sterker werkt het (positieve of negatieve) hefboomeffect.

« Terug naar Financiële Kentallen

Inloggen

Om alle reacties op dit topic te kunnen lezen en om zelf te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Als u nog niet bent aangemeld, kunt u zich hier aanmelden.

Aanmelden | Wachtwoord vergeten

Zoeken

Reageren

U kunt op deze pagina een reactie op dit topic plaatsen door onderaan deze pagina uw reactie te schrijven. Nadat u uw reactie geplaatst heeft staat deze onderaan in de bij de reacties.

Bij uw reactie worden de volgende gegevens van u getoond: datum, foto, naam, functie en organisatie. Deze hoeft u niet meer in te vullen. Uw email adres wordt niet gepubliceerd Andere bezoekers kunnen op uw reactie reageren of via uw profiel pagina een bericht naar u sturen.

U kunt alleen reacties bekijken of reageren als u bent ingelogd. Als u nog niet bent ingelogd kunt u onderaan deze pagina inloggen. Bent u nog niet aangemeld op Financieel-Management.nl? klik dan hier.

Trainingen & Evenementen

Cursus Actief in overnames

Bent u ondernemer, manager, accountant, adviseur of financier? Bent u reeds actief in overnames of wilt u komend jaar een bedrijf (ver)kopen? Dan is de tweedaagse cursus Actief...

Cursus Business Valuation

Krijgt u wel genoeg geld voor de aandelen van uw bedrijf bij verkoop? En hoe weet u zeker dat u als koper niet te veel betaalt? Bent u ondernemer, financier of adviseur en wilt...

M&A Awards 2014

De M&A Awards is het jaarlijkse hoogtepunt van de branche met prestigieuze prijzen voor de beste deals, adviseurs en financiers. Circa 700 insiders zijn aanwezig op het...