Top Nederlands bedrijfsleven laat kansen Big Data liggen

Hoewel veel IT-professionals vinden dat de inzet van Big Data-analyse het concurrentievoordeel voor hun bedrijf kan vergroten, blijkt dat de top van het Nederlandse bedrijfsleven hier vaak nog niet van overtuigd is.

Dit blijkt uit onderzoek van EMC naar Big Data en IT-transformatie waarbij een groot aantal Nederlandse ondernemingen is meegenomen. 68 Procent van de ondervraagden is ervan overtuigd dat het management tot betere strategische besluiten kan komen door beter gebruik te maken van data. De praktijk is echter weerbarstig. Amper vier op de tien (37 procent) respondenten zegt dat het management van hun bedrijf belangrijke besluiten durft te nemen gebaseerd op de analyse van Big Data.

Deze resultaten laten zien dat men bewust is van de waarde van Big Data, maar dat nog onvoldoende kansen worden benut. 28 Procent van de Nederlandse bedrijven heeft overigens geen plannen om iets met Big Data te gaan doen. Het onderzoek is uitgevoerd onder de bezoekers van het EMC Forum dat vandaag plaatsvindt.

Big Data is belangrijk voor succes
Bijna de helft (46 procent) van de respondenten is van mening dat het gebruik van Big Data analytics bepalend kan zijn voor het succes van het bedrijf. Vandaag de dag is kennis macht en kan het analyseren van data economisch gewin opleveren. Daarnaast kan het zorgen voor een veiligere werkomgeving en betere bescherming tegen cybercriminaliteit. Maar liefst 45 procent van de ondervraagden vindt dat Big Data-technologie van groot belang is bij het identificeren van en de bescherming tegen cyberaanvallen. Dit kan cruciaal zijn voor Nederlandse bedrijven, aangezien slechts 60 procent denkt dat ze verloren data na een cyberaanval volledig kan herstellen.

Hollandse handelsgeest zet aan tot transformatie
IT-innovatie is voor veel Nederlandse bedrijven de oplossing om lokaal en op wereldniveau te kunnen concurreren. Terwijl andere West-Europese landen* IT-transformatie inzetten om een efficiencyslag te maken, richten Nederlandse bedrijven zich hiermee juist op de ontwikkeling van nieuwe producten (46 procent) en nieuwe verkoopstrategieën (46 procent). De cloud wordt gezien als de spil in deze transformatie. Vorig jaar gaf 54 procent aan dat cloud computing een IT-prioriteit is. Inmiddels worden cloud-oplossingen al breed toegepast binnen Nederlandse organisaties. Zo maakt 45 procent gebruik van een private cloud en heeft 41 procent een hybride cloud ontwikkeld. Bijna een derde (32 procent) van de organisaties maakt gebruik van publieke cloud-diensten.

Zorgen over juiste kennis en vaardigheden
Niet alleen bedrijven en IT-functies veranderen, ook de rollen en verantwoordelijkheden van IT-professionals ondergaan een transformatie. Het onderzoek wijst uit dat aardig wat professionals ervan overtuigd zijn dat ze niet over de juiste kennis en vaardigheden beschikken. Op dit moment heeft 45 procent het gevoel dat ze over voldoende cognitieve bagage beschikt. Vorig jaar was dat nog 84 procent. Het wordt voor organisaties een uitdaging om dit bij te trekken. De respondenten bevestigen dit. Zo geeft 65 procent aan dat het in de komende drie jaar lastig wordt om kennis en vaardigheden op peil te houden omdat nieuwe IT-ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen.

Coen Bos, country manager van EMC Nederland: “Dit onderzoek laat zien dat steeds meer Nederlandse bedrijven de waarde van Big Data analytics voor transformatie inzien. Veel bedrijven zijn zich bewust van de enorme concurrentievoordelen die deze technologie oplevert. Echter betrekt de top van het bedrijf deze nieuwe IT-technologie nog niet bij het bepalen van de bedrijfsstrategie. IT-management moet het managementbestuur informeren over de digitale transformatie en een visie ontwikkelen waarmee duidelijk wordt welke veranderingen nodig zijn.”

__________________________________________________________________________________ Meer weten over Finance & IT?
Bent u als financial (mede) verantwoordelijk voor het bewaken van het IT budget?  Wilt u wél rendement uit IT investeringen halen?  Beschik over essentiële IT kennis die iedere financial paraat moet hebben. Drie tips:

1. Vergroot uw kennis met topartikelen over Finance & IT op FM.nl en CFO.nl
Framework voor wel of niet investeren in IT
Big data plaatsen Financial voor nieuwe uitdagingen
Top 3 verborgen ICT kosten en hoe ze te herkennen
Financiële instellingen betalen te veel voor ICT-systemen
– Lees tientallen artikelen uit de dossiers Finance & IT op FM.nl en Digital Transformation op CFO.nl

2. Bezoek Financial Systems 2014: Unlock the Power of Technology
Kom 22 mei 2014 naar Financial Systems, dé IT beurs voor financiële professionals.
– Ontmoet meer dan 30 topaanbieders en 1.000 professionele bezoekers op één dag
– Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
– Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
Ontdek de laatste trends en ontwikkelingen in Finance & IT op donderdag 22 mei in NBC Nieuwegein.
Registreren voor een gratis bezoek? Ga naar Financial-Systems.nl

3. Onmisbare IT kennis voor financials in de Masterclass Finance & IT (14 PE Uren)
Ontdek in deze masterclass hoe u als financieel verantwoordelijke betere keuzes maakt, het rendement verhoogt, kansloze projecten tijdig stopt en snel kunt ingrijpen waar nodig. 2 topexperts bieden u unieke inzichten, best practices, tips en praktijkervaringen. Volg de tweedaagse masterclass Finance & IT, voorkom veelgemaakte fouten en maak direct het verschil. U kunt zich voor één dag of beide dagen inschrijven. Meld u hier aan.
__________________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen