Negen stappen op weg naar de positie van Group CFO

In de huidige complexe tijden moet de CFO van vele markten thuis zijn. Een gedegen kennis van financiën is slechts de basis, daarbovenop moet hij of zij over andere talenten beschikken om de weg naar de top effectief te kunnen afleggen.

Accountants- en adviesbureau Ernst & Young deed onderzoek, onder 530 CFO’s en hun direct rapporterenden in Europa, het Midden-Oosten, India en Afrika, naar de loopbaanplanning en talentontwikkeling van de toekomstige CFO’s en bracht onlangs het rapport ‘Finance Forte – the future of finance leadership’uit.
 
Naar aanleiding van het onderzoek komen de onderzoekers met een lijst van negen aanbevelingen voor aspirant CFO’s om ze voor te bereiden op de uitdagingen van hun toekomstige rol. Financials die bewust bezig zijn met hun loopbaanplanning en het streven hebben om ooit Group CFO te worden krijgen de volgende adviezen:

1. Zorg voor een brede financiële ervaring. Kandidaten moeten in zoveel mogelijk verschillende functies ervaring opdoen zowel op het hoofdkantoor door verschillende finance functies te vervullen als daarbuiten in de business.

2. Ontwikkel commercieel inzicht, verwissel de financiële rol tijdelijk voor een commerciële functie of probeer binnen de financiële functie  zoveel mogelijk commerciële ervaring op te doen.

3. Zorg dat je M&A ervaring krijgt. Een M&A traject geeft toekomstige financiële leiders een goede kans om hun strategische- en leiderschapsvaardigheden te tonen. Vooral  het natraject biedt kansen om belangrijke softskills op te doen en te tonen.

4.Zorg voor een balans tussen traditionele en niet-traditionele vaardigheden. In tijden van  crisis krijgt de CFO een belangrijke rol om het bedrijf door de storm te loodsen via costmanagement,  cashflow en controls. Als het weer wat beter gaat worden andere vaardigheden belangrijk zoals communicatieve vaardigheden om een goede relatie met stakeholders op te  bouwen.

5.Ontwikkel leiderschaps- en teambuildingskills. Het is  bijna onmogelijk voor een CFO om een expert te zijn in alle gebieden die onder zijn controle vallen het is dus zaak om een effectief team op te bouwen ter ondersteuning.

6.Doe internationale ervaring op vooral in opkomende markten. Het  belang opkomende markten zowel als bron van groei en als bestemming voor shared service centers maakt het noodzakelijk om ervaring op te doen en begrip te krijgen voor verschillende internationale business omgevingen.

7.Doe ervaring op in finance transformatieprojecten bijvoorbeeld het opzetten van een shared service center.

8.Zorg dat je ervaring opdoet in contacten met de markt en andere stakeholders zoals banken, beleggers, toezichthouders, rating agencies, analisten en de media.

9.Bouw aan een effectieve relatie met de board dat is tenslotte de belangrijkste stakeholder waar je mee te maken krijgt.


Zie ook:
In 10 stappen naar een hoger salaris

Gerelateerde artikelen