-   Zondag 20 April 2014
Inloggen   |   Registreren   |  Contact

Door Geert Wessels

10 veel voorkomende fouten in Excel

Geplaatst op 10-06-2010 door De redactie
22619 x gelezen

Beoordeling (19 stemmen):   

Printversie    Verstuur    Reageer      Uw beoordeling:

Iedereen maakt op zijn tijd fouten. Onvermijdelijk overkomt het u als Excel gebruiker ook nog wel eens dat u met de handen in het haar zit. Dit artikel gaat in op een tiental veel in de praktijk voorkomende fouten, die zeker niet alleen het beginnersgilde overkomen. Maar al te vaak zijn het insluipers. Bij de bespreking per fout is steeds de opzet: Voorkomen is beter dan genezen, maar als de fout eenmaal is gemaakt is het ook handig te weten hoe een en ander te herstellen.

1. Werken met auto-herstel: voorkomen is beter dan genezen
Het is u ongetwijfeld ook wel eens overkomen: de stroom valt uit of u verwijdert of wijzigt per ongeluk het bestand waar u mee bezig bent. Als u verzuimd hebt om tussentijds het bestand op te slaan, betekent dit veel hersteltijd.

Oplossing:
De oplossing voor dit soort probleem heet “auto-herstel”. De...

Inloggen

Om de hele pagina te bekijken en om te reageren dient u in te loggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Als u nog niet bent aangemeld, kunt u zich hier aanmelden.

Aanmelden | Wachtwoord vergeten


Gerelateerde Artikelen

5 belangrijke verbeteringen binnen Excel 2013

Wat vooral in het oog springt binnen de vernieuwde Microsoft Officeomgeving is de strakke bijna sober aandoende interface van het lint, zeker als j...

Geplaatst op: 14-03-2014 :: 2287 x gelezen :: :: meer Checklists, meer Excel, meer Artikelen, lees verder »

5 simpele manieren om uw doelen te realiseren

Het bereiken van doelen is één van de meest besproken management onderwerpen. Ondanks de duizenden blogs en boeken die erover geschreven zijn, is...

Geplaatst op: 20-03-2014 :: 11833 x gelezen :: :: meer Carriere, meer Checklists, meer Artikelen, lees verder »

Dit is GEEN economische crisis: 5 mythes die ons denken blokkeren

'Veel bedrijven waar het slecht gaat hebben de neiging alles en iedereen in onze omgeving de schuld te geven en te roepen dat we er niets tegen kun...

Geplaatst op: 25-03-2014 :: 1959 x gelezen :: :: meer Checklists, meer Strategie & Beleid, meer Artikelen, lees verder »

5 manieren om het mobiliteitsbudget beheersbaar te houden

De leaseauto is uit, het mobiliteitsbudget is in. De traditionele leaseauto geeft nauwelijks prikkels voor bewuster en besparend reisgedrag, terwij...

Geplaatst op: 02-04-2014 :: 943 x gelezen :: meer Checklists, meer Controlling, meer Procurement, meer Artikelen, lees verder »

5 belangrijkste wijzigingen in IFRS

De sinds 2005 verplicht gestelde IFRS voor in de EU beursgenoteerde fondsen is nog altijd een uitdagende klus voor financieel managers, terwijl wij...

Geplaatst op: 04-04-2014 :: 1595 x gelezen :: :: meer Accountancy, meer Checklists, meer IFRS/Rapporteren, meer Artikelen, lees verder »


Trainingen & Evenementen:


- Cursus Excel 2003 voor financieel managers
- Cursus Integraal Performance Management
- Training SAP voor Financials
- Cursus VBA Excel

Gerelateerde vacatures op Finance.nl


- Business Consultant ICT/Financial Market Systems - Amsterdam


Plaats een reactie:

Naam:
Datum: 20-04-2014

Beveiliging:Reacties:

[2010-05-17 11:16:50]

schreef:

Tav.3;nog beter is het om de data validation met list te gebruiken
hierdoor hoeven enkel nieuwe gegevens aan de lijst toegevoegd en geschiedt de
selectie in een "in cel" drop-down menu, dit is een effectievere en 100% waterdichte
oplossing voor het geschetste probleem

[2010-05-17 11:34:28]

Reinout Casteleijn schreef:

Aadige tips, maar ik mis de (in mijn ogen) belangrijkste: Maak een onderscheid bij de opbouw van sheets in basis gegevens (bijvoorbeeld periodes, BTW percentages, regio's etc), variabele data (gegevens per dag, verkoop, regio etc) en uitvoer (overzichten). Dit maakt de sheets beter onderhoudbaar en makkelijker te beveiligen tegen onjuiste invoer van gegevens, of, nog erger, verwijderen van rapportages.
Ook het gebruik van namen is nog steeds ondergewaardeerd. Bij veelvuldig gebruik van lange datareeksen uit verschillende tabbladen, levert het gebruik van namen voor gegevensbereiken aanzienlijk beter leesbare formules op, die ook voor een ander dan de bouwer van het sheet zijn te begrijpen.

[2010-05-17 19:40:41]

Henk de Jong schreef:Aardige tips voor beginners.

1. Excel is een spreadsheet, voor databasefuncties gebruik je andere software (betalingen bijhouden in een spreadsheet??)
2. Zorg dat formules makkelijk onderhouden kunnen worden als het spreadsheet uitgebreid moet worden. (geef ze een kleur, zo maak je onderscheid tussen invoer en berekening)
3. Maak een duidelijke splitsing tussen invoeren en berekenen. (invoeren in een tabel, een berekening of analyse in een ander gedeelte)
4. Zorg date je historische of nieuwe gegevens makkelijk in je model kunt invoeren d.m.v. zoek en of verwijzingsformules of een draaitabel
5. Maak indien mogelijk een directe gegevenskoppeling op je erp-pakket of datawarehouse. Typ nooit iets over.

Zo kan je wel een boek volschrijven...

3,4, en 5 liggen in elkaars verlende...

[2010-05-17 20:53:41]

Joep Rietveld schreef:

Nog een tip. Zorg dat in je tabellen in elk geval 1 kolom staat met unieke gegevens. Al is het maar een optelling van 1 tot ...
Dat maakt het makkelijk om te werken met functies als LOOKUP, SUMIF etc. Dit is vooral handig als je twee tabellen met elkaar wilt vergelijken.

[2010-05-18 20:45:39]

Renate Slingerland schreef:

Veel tips die het gebruik van Excel nog meer aanmoedigen. Leuk. Excel blijft gebruiksvriendelijk en favoriet nummer 1. Om de nadelen van Excel te ondervangen kan het handig zijn te koppelen met je ERP systeem. Eenvoudig gegevens uploaden, bewerken en terugsturen naar je ERP (bijv. forecasts of budgetten) kijk eens op http://www.scamander.nl/content/view/68/84/ of www.jedox.com.

Een persoonlijke toelichting? Bel met Scamander: 030 602900.

Groet!
Renate Slingerland.

[2010-05-18 20:45:40]

Renate Slingerland schreef:

Veel tips die het gebruik van Excel nog meer aanmoedigen. Leuk. Excel blijft gebruiksvriendelijk en favoriet nummer 1. Om de nadelen van Excel te ondervangen kan het handig zijn te koppelen met je ERP systeem. Eenvoudig gegevens uploaden, bewerken en terugsturen naar je ERP (bijv. forecasts of budgetten) kijk eens op http://www.scamander.nl/content/view/68/84/ of www.jedox.com.

Een persoonlijke toelichting? Bel met Scamander: 030 602900.

Groet!
Renate Slingerland.

[2010-05-19 23:40:58]

Thomas de Nooij schreef:

Bovenstaand artikel gaat gedetailleerd (operationeel) in op een probleem dat een technologiekeuze probleem is. Natuurlijk is Excel een geweldig product, dat je voor heel veel toepassingen kunt gebruiken. Maar zodra de Excel applicatie bedrijfskritisch gaat worden is het maar de vraag of spreadsheettechnologie de juiste keus is.

Kijk eens in deze blog voor meer hierover: http://www.anago.nl/aww/OvernbspAnago/Blog/tabid/1401/EntryId/7/Het-lijkt-zo-simpel.aspx

[2010-10-06 09:15:35]

Frank Linssen schreef:

ten aanzien van tip 6:
de oplossing is erg simpel (ervan uitgaande dat de data in een apart sheet staat en begint in cel A1):
Maak een range name (Bijv. DATA) met de volgende formule:
=OFFSET(sheet1!$A$1;0;0;COUNTA(sheet1!$A:$A);COUNTA(sheet1!$1$1))

De range name kan je vervolgens selecteren als je de pivot gaat opzetten (druk op F3 en hij verschijnt in een lijst met range-names waaruit je DATA kan kiezen).

Let op: sommige namen in de formule kunnen anders zijn bijv. sheet1 heet Tab1. Dan wijzigt dit ook zo in de formule. De ; kan ook een , zijn. Dit is afhankelijk van de instellingen in excel. Het is niet nodig de formule geheel in te typen. Je kan met de muis op kolom A respectievelijk rij 1 klikken om de gedeelten achter CountA ingevuld te krijgen.

Als er nu data aan de range wordt toegevoegd rekt de range-name vanzelf mee en is de link naar de pivot altijd korrekt !
Succes

Trainingen & Evenementen

Cursus Actief in overnames

Bent u ondernemer, manager, accountant, adviseur of financier? Bent u reeds actief in overnames of wilt u komend jaar een bedrijf (ver)kopen? Dan is de tweedaagse cursus Actief...

Cursus Business Valuation

Krijgt u wel genoeg geld voor de aandelen van uw bedrijf bij verkoop? En hoe weet u zeker dat u als koper niet te veel betaalt? Bent u ondernemer, financier of adviseur en wilt...

M&A Awards 2014

De M&A Awards is het jaarlijkse hoogtepunt van de branche met prestigieuze prijzen voor de beste deals, adviseurs en financiers. Circa 700 insiders zijn aanwezig op het...

Tijdschrift Financieel Management

Tijdschrift Financieel Management is een praktisch how-to blad boordevol cases, cijfers, handreikingen en tips & tricks voor financials. Het helpt de financial op weg in zijn/haar carrière.

Tijdschrift Financieel Management is voor financiële professionals.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws via RSS

Financieel-Management heeft een aantal RSS-feeds. Met deze feeds kunt u het laatste nieuws van de website bijhouden zonder iedere keer de website te bezoeken. Wanneer een nieuwsbericht, artikel of column is toegevoegd krijgt u daarvan melding en kunt u de site bezoeken om het hele bericht te lezen. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van Financieel Management.

Financieel-Management.nl RSS Reader:

•  Download »
•  Meer informatie »