-   Woensdag 23 April 2014
Inloggen   |   Registreren   |  Contact

Zeg me dat het niet waar is!

Dit prachtige nummer van Frank Boeien kwam afgelopen 1 april bij me op tijdens één van de workshops op het Jaarcongres Controlling. De workshop facilitator vroeg de aanwezige controllers in de zaal (meer dan honderd) wie van hen gebruik maakt van dashboards. Vijf handen werden opgestoken. VIJF!
Geplaatst op: 14-04-2014 :: 1119 x gelezen :: reageer als eerste :: :: lees verder »

Beter gebruik financiële indicatoren beursgenoteerde ondernemingen nodig

Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen kunnen alternatieve, financiële prestatie-indicatoren consistenter en transparanter toepassen in persberichten. Dat is in het belang van beleggers, vindt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Geplaatst op: 09-04-2014 :: 2236 x gelezen :: reageer als eerste :: lees verder »

In hoeverre hebben Nederlandse bedrijven financiële processen geautomatiseerd?

Automatisering staat hoog op de agenda bij finance professionals. Immers, hoe minder tijd zij besteden aan basisprocessen en standaard rapportages, hoe meer tijd ze hebben om de business te helpen en vooruit te kijken. Naar aanleiding van Financial Systems, dé beurs voor financiële software die zal plaatsvinden op 22 mei, deed FM.nl een onderzoek naar de huidige status van automatisering van finance processen. Hoe staat het ervoor?
Geplaatst op: 17-03-2014 :: 1817 x gelezen :: reageer als eerste :: lees verder »

Presentatie resultaten onderzoek ‘mensgericht prestatiemanagement’

Op donderdag 20 maart presenteert onze blogger Rob ter Hedde de eerste resultaten van het onderzoek naar mensgericht prestatiemanagement dat hij samen met de Hogeschool Utrecht heeft uitgevoerd op de International Conference on Management, Leadership & Governance in Boston.
Geplaatst op: 10-03-2014 :: 2127 x gelezen :: reageer als eerste :: :: lees verder »

Eerste FM Club 2014 in teken van big data & real time business controlling

Op woensdag 5 maart verzorgde FM Club, hét platform voor ambitieuze financials en zzp-ers in finance, weer een interessante editie van FM Club op het hoofdkantoor van AFAS in Leusden. Het thema van deze editie was 'The Real Time Business Controller'.
Geplaatst op: 06-03-2014 :: 1239 x gelezen :: reageer als eerste :: lees verder »

4 manieren om geld te verdienen met Project Portfolio Management

Gefeliciteerd! U bent zojuist verantwoordelijk geworden voor alle programma’s, projecten en aanverwante activiteiten van uw organisatie. Misschien bent u de kersverse CEO, CFO, CIO of zelfs CPO (Chief Portfolio Officer). Of misschien bent u wel de nieuwe PPM-er (projectportfoliomanager) of PPC-er (projectportfolio controller) en dus niet direct eindverantwoordelijk voor de projectportfolio, maar wel degene die de besluiten moet voorbereiden. Hoe dan ook, het is aan u om geld te verdienen met de projectportfolio.
Geplaatst op: 24-02-2014 :: 2017 x gelezen :: reageer als eerste :: :: lees verder »

Help! De manager verzuipt! (Hoe de toenemende stroom aan rapportages en dashboards waarde vernietigt)

Ik kom het regelmatig tegen binnen organisaties: honderden en soms zelfs duizenden rapportages die beschikbaar zijn om het management informatie te geven hoe de zaken er voor staan. Hele afdelingen (soms 'Business Intelligence Competence Centers' (BICC) genoemd) worden opgetuigd als goed geoliede 'rapportage- en dashboardfabrieken'. Big Data staat blijkbaar ook garant voor Big Volume met direct verdrinkingsgevaar voor de managers die al die rapporten moeten verwerken. Miljoenen euro's zijn hiermee gemoeid.
Geplaatst op: 05-02-2014 :: 2977 x gelezen :: reageer als eerste :: :: lees verder »

5 randvoorwaarden voor effectieve en efficiënte Analytics

Business Intelligence (BI) en Analytics staan al enige jaren hoog op de agenda van het topmanagement van bedrijven. De voornaamste reden is de toenemende globalisering en transparantie, met name door de komst van internet. Digitalisering van onze maatschappij levert potentiële klanten en concurrenten op, en het vraagt tevens om een hoge verandersnelheid. Dit artikel bespreekt de vijf randvoorwaarden voor inrichting van een solide structuur om Analytics effectief en efficiënt toe te passen.
Geplaatst op: 22-01-2014 :: 1980 x gelezen :: reageer als eerste :: :: lees verder »

Kennisgedreven leveranciersmanagement verhoogt winstpotentieel

De manier van zakendoen en de inrichting van bedrijven is de afgelopen twintig tot dertig jaar drastisch veranderd. Bij veel ondernemingen worden bedrijfsprocessen steeds meer in samenwerking met gespecialiseerde toeleveranciers gerealiseerd. Ondanks het toenemende belang van deze externe leveranciers voor de bedrijfsvoering laat het leveranciersmanagement bij veel ondernemingen te wensen over, terwijl hier juist een groot potentieel ligt voor optimalisatie en rendementsverbetering.
Geplaatst op: 14-01-2014 :: 1244 x gelezen :: reageer als eerste :: lees verder »

Datamanagement: Voorkom omzetverlies door fouten in uw data en klantcontact

Het is niet eenvoudig om te groeien in de huidige tijd. Het laatste wat u wilt is dat u klanten verliest die u al had, om reden van interne fouten in data, processen en systemen waardoor de klant niet centraal kan worden gesteld. Met als gevolg dat de klant overstapt naar een concurrent. Hoe dit te voorkomen?
Geplaatst op: 13-01-2014 :: 2050 x gelezen :: reageer als eerste :: lees verder »

Big Data: Kwartaalrapportages zijn ouderwets, straks zijn uurrapportages mogelijk

Eén druk op de knop en de wereldwijde omzet van een multinational is bekend. Niet die van het afgelopen jaar, maar die van een minuut geleden. Geconsolideerd en wel. Nog dit jaar kunnen de eerste CFO's kennismaken met big data. Een technologische aardverschuiving die de rol van de financieel manager voorgoed verandert.
Geplaatst op: 10-01-2014 :: 5518 x gelezen :: reageer als eerste :: lees verder »

André de Waal, Mr. High Performance: ‘Finance moet voorop lopen in transformatie naar HPO’

Beter presteren dan de concurrentie, dat wil iedere organisatie wel, maar toch slaagt lang niet ieder bedrijf erin de transitie naar HPO (High Performance Organisatie) te maken. We vroegen André de Waal, de bekende topexpert op High Performance-gebied, hoe bedrijven wel succesvol deze slag kunnen maken en welke rol de financiële functie daarin speelt.
Geplaatst op: 01-01-2014 :: 2650 x gelezen :: reageer als eerste :: :: lees verder »

Monique van Groeninge, DPD Pakketservice: 'Van kostenpost naar échte toegevoegde waarde'

Het gaat goed met DPD Pakketservice, onderdeel van GeoPost Group. Zelfs in de crisis heeft de pakketspecialist een groei van ruim tien procent per jaar weten te bereiken. De financiële functie, waar Monique van Groeninge leiding aan geeft, helpt de onderneming continu te zoeken naar verdere efficiencyslagen en kwaliteitsverbetering. Kortom, een echte High Performance Finance organisatie. Of nog niet helemaal?
Geplaatst op: 30-12-2013 :: 2922 x gelezen :: reageer als eerste :: :: lees verder »

Goede business controller worden? Ken de impact van cijfers op motivatie en gedrag

Als regelmatige bezoeker van deze site valt me de laatste weken op hoeveel aandacht wordt besteed aan de nieuwe opleiding tot Certified Business Controller. Bijna alle direct betrokkenen bij de opleiding hebben met een verhaal op de site gestaan waardoor deze opleiding en de functie van business controller voortdurend de aandacht trok.
Geplaatst op: 16-12-2013 :: 3540 x gelezen :: reageer als eerste :: :: lees verder »

Experimenteren met data

"Uw gedrag is goud waard." "Data zijn de nieuwe olie." Er wordt in de IT-industrie al jaren over gepraat, maar sinds kort lijken ook de brede media het onderwerp te hebben ontdekt: Big Data.
Geplaatst op: 09-12-2013 :: 2990 x gelezen :: reageer als eerste :: lees verder »

De toekomst van Excel in 6 delen

Microsoft Excel is allang niet meer alleen een spreadsheetprogramma. Meer en meer ontwikkelt Excel zich tot een volwaardige oplossing voor business intelligence. De laatste ontwikkeling heet Power BI voor Office 365. Power BI draait helemaal om het analyseren, visualiseren en delen van informatie met Excel en met Office 365, de cloudgebaseerde Office-dienst van Microsoft. Zes onderdelen van Power BI op een rij.
Geplaatst op: 18-11-2013 :: 3958 x gelezen :: reageer als eerste :: :: lees verder »

Loek Meijers (ConQuaestor) over de agenda van de CFO: 'Nog wereld te winnen op gebied van vooruit kijken'

Vanuit zijn Finance & Assurance praktijk bij ConQuaestor heeft adviseur Loek Meijers veel inzicht in de CFO agenda en hoe de financiële inrichting er bij Nederlandse ondernemingen voorstaat. De finance functie is bijzonder complex geworden door toenemende wet- en regelgeving, ICT-vereisten en de roep om meer business partnership. Meijers licht de belangrijkste ontwikkelingen toe, en hoe de finance leader anno 2013 hier op in kan spelen.
Geplaatst op: 13-11-2013 :: 3096 x gelezen :: reageer als eerste :: :: lees verder »

Small caps presteerden beter dan grote bedrijven in tien van afgelopen dertien jaren

Terwijl de MSCI World Large Cap Total Return Index ongeveer 80% steeg tussen januari 2001 en september 2013, verdrievoudigde de corresponderende Small-Cap Index in dezelfde periode. Alleen in de jaren 2007-08 en in 2011 deden zogeheten large caps het beter dan kleine.
Geplaatst op: 24-10-2013 :: 2047 x gelezen :: reageer als eerste :: lees verder »

Actionable insights onmisbaar voor CFO's

'In 2020 zal de Chief Marketing Officer meer aan IT uitgeven dan de Chief Information Officer en in 2030 zullen er meer dan 31 miljard devices in de wereld zijn die allemaal data verzamelen.' Interessante inzichten over Business Intelligence tijdens de Business Discovery World Tour. Dit evenement werd onlangs georganiseerd door BI specialist QlikTech en stond volledig in het teken van de trends en toekomst van IT - business intelligence en analytics in het bijzonder.
Geplaatst op: 23-10-2013 :: 1643 x gelezen :: reageer als eerste :: lees verder »

Slim als de brandweer – Mooi voorbeeld van de kracht van vertrouwen en zelforganiserend vermogen

Vorige week was ik bij de uitreiking van de jaarlijkse prijs voor de 'Slimste organisatie van Nederland'. Deze prijs wil een onafhankelijke erkenning zijn voor organisaties die hun informatiehuishouding op een zeer innovatieve, slimme en opvallende manier hebben ingericht. Uit 40 inschrijvingen werd uiteindelijk de Brandweer Amsterdam Amstelland de grote winnaar. De organisatie kreeg zowel de prijs van de jury- als de publieksprijs.
Geplaatst op: 11-10-2013 :: 4430 x gelezen :: reageer als eerste :: :: lees verder »

Bekijk meer content in de categorie 'Performance Management' »

Zoeken

Onderwerpen

De grootte van de tekst staat in verhouding met het aantal lezers voor het onderwerp tegenover het aantal artikelen binnen het onderwerp.

Excel       Soft Skills       Checklist       Permanente Educatie       Management & Leiderschap       Procurement       Werkkapitaal       Outsourcing/Financial Shared Services       Finance & IT       Performance Management       Accountancy       Controlling       Strategie & Beleid       Recovery       Carriere       Financiering       Governance, Risk & Compliance       Credit Management       IFRS/Rapporteren       Economie       Overheid, Non-Profit en Publieke Sector      

Trainingen & Evenementen

Cursus Actief in overnames

Bent u ondernemer, manager, accountant, adviseur of financier? Bent u reeds actief in overnames of wilt u komend jaar een bedrijf (ver)kopen? Dan is de tweedaagse cursus Actief...

Cursus Business Valuation

Krijgt u wel genoeg geld voor de aandelen van uw bedrijf bij verkoop? En hoe weet u zeker dat u als koper niet te veel betaalt? Bent u ondernemer, financier of adviseur en wilt...

M&A Awards 2014

De M&A Awards is het jaarlijkse hoogtepunt van de branche met prestigieuze prijzen voor de beste deals, adviseurs en financiers. Circa 700 insiders zijn aanwezig op het...

Tijdschrift Financieel Management

Tijdschrift Financieel Management is een praktisch how-to blad boordevol cases, cijfers, handreikingen en tips & tricks voor financials. Het helpt de financial op weg in zijn/haar carrière.

Tijdschrift Financieel Management is voor financiële professionals.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws via RSS

Financieel-Management heeft een aantal RSS-feeds. Met deze feeds kunt u het laatste nieuws van de website bijhouden zonder iedere keer de website te bezoeken. Wanneer een nieuwsbericht, artikel of column is toegevoegd krijgt u daarvan melding en kunt u de site bezoeken om het hele bericht te lezen. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van Financieel Management.

Financieel-Management.nl RSS Reader:

•  Download »
•  Meer informatie »